Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Γιατί δεν επεμβαίνει εδώ και τώρα ο Πούτιν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

 

putinin_pasinian
Τι συμβαίνει με Αρμενία και όχι μόνο...

Ο πόλεμος μεταξύ των Αρμενίων του Αρτσάχ και του Αζερμπαϊτζάν, συνεχίζει να εξελίσσεται αμείωτος με αρκετούς να κατηγορούν την Ρωσία ότι δεν υποστηρίζει τους Αρμένιους στο Αρτσάχ όσο θα έπρεπε, αλλά τους Αζέρους.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Αρχικά, να εξηγήσουμε ότι το Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) δεν αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένο κράτος ούτε από την Αρμενία. Με τη λήξη του Πολέμου το 1994, οι Αρμένιοι διατήρησαν την περιοχή, έδιωξαν όλους τους Αζέρους κατά τη διάρκεια του πολέμου και την οχύρωσαν. Από εκείνο το σημείο και μετά υπήρξαν κατά καιρούς διάφορες αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες δεν εξελίχθηκαν σε κανονικές πολεμικές μακροχρόνιες επιχειρήσεις.

Αυτό άλλαξε το πρωινό της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου, όταν οι Αζέροι επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην περιοχή του Αρτσάχ με συνολικά 4 κύριους άξονες προέλασης προσπαθώντας να πετύχουν σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλα εδαφικά κέρδη. Η προσπάθεια αυτή δεν είχε αποτέλεσμα, αφού οι Αρμένιοι προξένησαν πολλές απώλειες στις τεθωρακισμένες φάλαγγες των Αζέρων, ενώ οι καλύτερες θέσεις των Αρμενίων σε συνδυασμό με την χρήση του πυροβολικού τους, δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Όλο αυτό το διάστημα, η Ρωσία φαίνεται ότι διατηρεί μία μετριοπαθή στάση και δεν στηρίζει ενεργά την Αρμενία, με την οποία έχει σύμφωνο αμυντικής βοήθειας σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση. Αυτό δεν περιλαμβάνει την περιοχή του Αρτσάχ, η οποία βρίσκεται εκτός της επισήμως αναγνωρισμένης επικράτειας του κράτους της Αρμενίας. Επομένως, η συμμετοχή της Ρωσίας επίσημα στον πόλεμο για το Αρτσάχ δε μπορεί να δικαιολογηθεί εφόσον το κυρίως έδαφος της Αρμενίας δεν απειλείται άμεσα.

ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ, ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ;;;

Η Αρμενία είχε τα τελευταία χρόνια μία πιο καχύποπτη θέση απέναντι στην Ρωσία από την στιγμή που η τελευταία πούλησε μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού στο Αζερμπαϊτζάν καθώς οι Αρμένιοι γνώριζαν ότι οι Αζέροι θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον τους. Παρατηρήθηκε, σύμφωνα με αναλυτές, αποστασιοποίηση της Αρμενίας, από το ρωσικό άρμα. Οι «κακιές γλώσσες» θέλουν την Ρωσία να τιμωρεί με την ουδέτερη στάση της την κυβέρνηση της Αρμενίας, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να συμβαίνει.

Ωστόσο, δεν είναι πολύ εύκολο για την Αρμενία να ξεφύγει από το ρωσικό άρμα, αφού και οι δύο χώρες αλληοεξαρτώνται στην περιοχή. Η μεν Αρμενία προστατεύεται από την Ρωσία, η δε Ρωσία χρειάζεται έναν πιστό σύμμαχο στην περιοχή.

Αυτό γιατί:
Ο πόλεμος στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία το 2008 και η εμπλοκή των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτόν τον πόλεμο, εξασφάλισαν τις δύο περιοχές για τη Ρωσία αλλά έθεσαν ως εχθρό πλέον τη Γεωργία απέναντι στη Ρωσία.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει στενότατες σχέσεις με την Τουρκία λόγω της εθνικής ομοιότητας ( τουρκομάνοι οι Αζέροι) με αποτέλεσμα, η Τουρκία να εξοπλίζει εν μέρη και να κατευθύνει πλέον, την πολιτική των Αζέρων.
Η ρωσοτουρκική λυκοφιλία διατηρείται αλλά, προκαλούνται κατά τόπους ισχυρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων οι οποίες χρησιμοποιούν τρίτα μέσα για να προβοκάρουν η μία την άλλη.

ΑΖΕΡΟΙ, ΑΡΜΕΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ

Το Μπακού είναι υποχρεωμένο σε Τουρκία και Γεωργία, χώρες μέσα από τις οποίες περνά ο αγωγός TAP και έχουν ως κοινό εχθρό τους Αρμένιους, τόσο στο Αρτσάχ, όσο και στην ίδια την Αρμενία. Κατά καιρούς, η τουρκική προπαγάνδα αναφέρει πως πρέπει να ηττηθούν οι διαβολικοί Αρμένιοι και να επιστρέψει η περιοχή σε Αζέρικα χέρια.

Αν η Αρμενία αποτύχει στο Αρτσάχ, τότε ίσως κινηθεί ακόμα περισσότερο προς την έξοδό της από τη ρωσική επιρροή, πράγμα επικίνδυνο και για την Αρμενία, η οποία θα στερηθεί το μοναδικό εγγυητή της. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως την Αρμενία θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράν, καθώς είναι φιλοαρμενικό λόγω της παρουσίας στα εδάφη μίας διόλου ευκαταφρόνητης εχθρικής αζερικής μειονότητας. Το Ιράν όμως παραμένει ένα σιϊτικό κράτος το οποίο δεν έχει την ισχύ να υποστηρίξει την Αρμενία. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι δε θέλουν να προκαλέσουν ανοιχτή ρήξη με το Μπακού καθώς αυτό μπορεί να δράσει αποσταθεροποιητικά για την περιοχή του Νταγκεστάν στον Καύκασο, ενώ μπορεί να προκαλέσει διαμαρτυρίες από την Ευρώπη, η οποία προμηθεύεται αέριο μέσω του TAP.

Η ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ ΟΡΙΑ

Η πολύπλοκη αυτή κατάσταση ωθεί τη Ρωσία να ακολουθήσει μία πιο ουδέτερη στάση απέναντι στο ζήτημα του Αρτσάχ και γι αυτό η κίνηση της Μόσχας να ζητήσει κατάπαυση πυρός φαίνεται χλιαρή, καθώς δεν έχει δηλώσει ότι στηρίζει ανοιχτά οποιαδήποτε παράταξη. Ανησυχητικό για τους Ρώσους είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές τους μετά τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, και στον Καύκασο με μοχλό τους Αζέρους. Η προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου τουρκομανικού μετώπου από τη δυτική Μικρά Ασία μέχρι το Μπακού θορυβεί τη Μόσχα αρκετά, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία δε θα σταματήσει και θα εκμεταλλεύεται πλέον οποιαδήποτε ευκαιρία για να επέμβει στρατιωτικά σε περιοχές ενδιαφέροντός της.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Με βάση τα παραπάνω, η Ρωσία θα τηρήσει μία ουδέτερη στάση στον πόλεμο του Αρτσάχ, παιδεύοντας αφενός τους Αρμένηδες, προκειμένου να μην σκέφτονται συμμαχίες εκτός Μόσχας και να κατανοήσουν πως η «Αρκούδα» θα έχει πάντα τον πρώτο λόγο στην Αρμενία. Μόλις ο στόχος επιτευχθεί και σε περίπτωση που θιχθούν επικίνδυνα τα ρωσικά συμφέροντα, τότε θα εξοπλίσουν κατάλληλα τους Αρμένιους για να τελματώσει τελείως ο πόλεμος στο Αρτσάχ.

Αυτή τη στιγμή, το μόνο σαφές πλεονέκτημα των Αζέρων βρίσκεται στη χρησιμοποίηση των UAV παντός είδους και στην έλλειψη εγγύς αντιαεροπορικής κάλυψης των Αρμενίων. Λογικά, αυτό θα λυθεί με την μεταφορά μέσω του Ιράν μερικών αντιαεροπορικών συστημάτων ή μέσω αερογέφυρας που θα περνά από την χώρα των Περσών. Με την έλευση επιπλέον αντιαεροπορικών, την σταθερή ροή πυρομαχικών, το ορεινό πεδίο και την ψυχωμένη αρμένικη αντίσταση, ο πόλεμος θα τελματώσει με τους Αζέρους να έχουν πολύ περισσότερες απώλειες από τους Αρμένιους και έχοντας κερδίσει μερικά μικρά εδαφικά κέρδη.

Φυσικά, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει άρδην, αφού ο πόλεμος είναι απρόβλεπτος και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται…
 
 
Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.