Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Οι Ρώσοι ''κάρφωσαν'' τον Ερντογάν: Σχεδιάζει ''τουρκικό ΝΑΤΟ''


 

Μεγάλα σχέδια από την Άγκυρα κατά Ρωσίας και ΗΠΑ

Τρομερές αποκαλύψεις έχουμε από ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές για την Άγκυρα, η οποία παίζει ένα πολύ ''χοντρό'' παιχνίδι στο Ναγκόρνο, ερχόμενη για να μείνει και όχι να αποχωρήσει.

Η έντονη επιδείνωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η σαφής υποστήριξη της θέσης των Αζέρων από τον Διεθνή Οργανισμό τουρκικού Πολιτισμού και το Τουρκικό Συμβούλιο, τέθηκε από τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, που αποτελούν μέρος του λεγόμενου τουρκικού κόσμου.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία, η οποία κυριαρχεί σε αυτές τις ενώσεις, προκάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να συρθεί σε μια στρατιωτική διευθέτηση της σύγκρουσης και μετά μέσω των οργανισμών που ελέγχονται από αυτήν, ωθεί τώρα τα μέλη τους, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιζιστάν να εμπλακούν σε κάτι πολύ πιο μεγάλο και σοβαρό, όπως είναι η δημιουργία ενός "τουρκικού ΝΑΤΟ" με την ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων τους κάτω από τουρκική διοίκηση όπως έκαναν οι Αζέροι για παράδειγμα στο Ναγκόρνο.

Νέα Οθωμανική τάξη στον Καύκασο

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA), της οποίας ο πρώην επικεφαλής Abdulkhalyuk Chey είχε δηλώσει: ''Η Τουρκία είναι ο διάδοχος της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και πρέπει να δημιουργήσει συμμαχία με το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν και το Τουρκμενιστάν, ακόμη και με κόστος μιας έντονης αντιπαράθεσης με Ρωσία".

Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, τα οποία η Άγκυρα θεωρεί μέρος του «Μεγάλου Τουράν», συνδέονται μεταξύ τους από μια σειρά υποχρεώσεων μέσω της συνθήκης που έχουν υπογράψει με τους Τούρκους.

Το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν και το Τουρκμενιστάν είναι όλα, εκτός από το Τουρκμενιστάν, μέλη της SCO, για αυτό και το Τουρκμενιστάν θα είναι ο επόμενος στόχος της Άγκυρας στο σχέδιο αυτό.

Όπως εξήγησε και ο Τούρκος πρεσβευτής στο Αζερμπαϊτζάν Ισμαήλ Άλπερ Γιοσγκούν, το θέμα αφορά τον τουρανικό στρατό, ο οποίος θα “συντονίζεται” από ένα μόνο κέντρο.

“Όσον αφορά τον βαθμό ενοποίησης των ενόπλων δυνάμεων, ο «στρατός του Τουράν» όπως θέλουν να ονομάζουν οι Τούρκοι το σχέδιο ενοποίησης των ενόπλων δυνάμεων όλων των Τουρκογενών χωρών, έχει σκοπό να ξεπεράσει ακόμη και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, «μερικές φορές φαίνεται από έξω ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν έναν μόνο στρατό, τον αμερικανικό.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει. Εάν κριθεί απαραίτητο να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επιχείρηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας αποφασίζει για την ενοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών.

Για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επιχείρηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες όλων των χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία.

Η Τουρκία έχει και αυτή τα δικά της ανάλογα σχέδια με την δημιουργία ενός τέτοιου τύπου στρατού που θα έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις υποχρεώσεις του Καζακστάν και του Κιργιζιστάν έναντι του συνασπισμού χωρών CSTO για απράδειγμα.

Επιπλέον, προκαλεί άμεσα αυτές τις χώρες σε στρατιωτική δράση εναντίον των συμμάχων τους.

Το Αζερμπαϊτζάν βλέπει τον αποκαλούμενο τουρκικό σύνδεσμο υπηρεσιών επιβολής του νόμου στρατιωτικής κατάστασης Ευρασίας, να μετατρέπεται σε τουρανικό στρατό και “εργαλείο” για την επίλυση της σύγκρουσης στην Καραμπάχ”, ανέφερε Ρώσος ειδικός.

Ο συνταγματάρχης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν Shair Ramaldanov θεωρεί απαραίτητο τον "τουρανικό στρατό", καθώς "ο βόρειος γείτονάς, η Ρωσία, έχει ήδη δημιουργήσει τη δική της παρόμοια οργάνωση.

Παρά τις δύσκολες σχέσεις της Άγκυρας με τις χώρες της συμμαχίας, η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των χωρών της Κεντρικής Ασίας πραγματοποιείται στην Τουρκία, στην οποία ο Ερντογάν όπως όλα δείχνουν έχει τα δικά του σχέδια με τους αδελφούς “Τούρκους” του Καυκάσου, τα οποία θα σημάνουν όμως και την άμεση κοινή στρατιωτική δράση Ρώσων και Αμερικανών, όσο και αν ακούγεται αφύσικο αυτό σε κάποιους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.