H JP Morgan και οι... άλλοι!
Σε συνέχεια προσφάτου αποκλειστικού ρεπορτάζ του el.gr αναφορικά με τον αθλητισμό και την χρησιμότητά του στην «Μεγάλη Επανεκκίνηση» που επιχειρείται στον πλανήτη, παρατίθεται μία είδηση, η οποία κάνει «κρότο» στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον πλανήτη, εντείνοντας τις όποιες ανησυχίες.
Όπως είχε αναφερθεί στο άρθρο, μέσω του αθλητισμού, εκμεταλλευόμενοι τον φανατισμό ή το πάθος για τις ομάδες, οι διεθνιστές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), σκοπεύουν να πείσουν εκατομμύρια οπαδούς για την ανάγκη να έρθει η νέα εποχή της «Μεγάλης Επανεκκίνησης».
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως, παρότι κλείνουν πολλοί τομείς της καθημερινότητας, αθλήματά όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο εξακολουθούν να απασχολούν τα πλήθη. Άλλωστε, κατά καιρούς, ακόμα και δικτάτορες προέτρεπαν τον κόσμο να ασχολείται με την «μπάλα» και όχι με την πολιτική.
Και τώρα ήρθε η ώρα να μάθουν, όσοι δεν ξέρουν, τι μέλλει γενέσθαι με τα δύο μεγαλύτερα αθλήματα στον πλανήτη, με την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο, μιας και εδώ, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο, χτυπάει η «καρδιά» της τηλεθέασης.
Τόσο στο μπάσκετ, όσο και στο ποδόσφαιρο, λοιπόν, ετοιμάζονται δύο μεγάλα κλειστά πρωταθλήματα, τα οποία θα παραγκωνίσουν τις εθνικές διοργανώσεις με προοπτική να αποκτήσουν διεθνή διάσταση, καθώς μία παγκόσμια κυβέρνηση, η οποία θα διαχειριστεί πανθομολογουμένως την «Μεγάλη Επανεκκίνηση», χρειάζεται ενιαίες παγκόσμιες διοργανώσεις που θα κρατούν τα πλήθη απασχολημένα και χαρούμενα, άρα υπάκουα.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Διοργάνωση, τα θεμέλια της οποίας βάζουν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν, είναι η European Super League, με τους Times να παρουσιάζουν όλο το πλάνο της που σηκώνει στον… αέρα το ποδόσφαιρο!
Το σχέδιο, που προκαλεί τριγμούς, άπαξ και ευδοκιμήσει, θα αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο τοπίο του ποδοσφαίρου. Τα ιδρυτικά μέλη της ευρωπαϊκής Super League προσφέρουν ένα ποσό έως και 350 εκατομμύρια για κάθε συμμετοχή στον θεσμό και, σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαρρεύσει, οι διεθνείς Ποδοσφαιρικές Αρχές την θεωρούν μία πολύ σημαντική απειλή για το ποδόσφαιρο.
Οι Times αποκάλυψαν πως υπάρχουν 15 ιδρυτικά μέλη και άλλες 5 ομάδες που θα προκρίνονται κάθε χρόνο. Θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των 10 ομάδων και θα παίζουν 18 έως 23 παιχνίδια τη σεζόν.
Το έγγραφο αυτό επίσης δείχνει πως τα έσοδα για τα 15 ιδρυτικά στελέχη θα είναι τεράστια σε σχέση με άλλες ομάδες στην Ευρώπη, καθώς τα πάντα κινούνται με χρήματα.
Η παρουσία αυτού του εγγράφου και αυτών των στοιχείων έχει θορυβήσει για τα καλά την μεγάλη ιεραρχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η FIFA θέλησε να πάρει δραστικά μέτρα και έτσι ενημέρωσε σε συνεργασία με την UEFA πως όποιος παίκτης ή ομάδα μετάσχει εκεί θα αποκλειστεί από κάθε άλλη διεθνή διοργάνωση. Ωστόσο τα δεδομένα είναι έτσι; Πιθανώς όχι μετά από απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου που κάνει πιο εύκολη την ίδρυση μίας τέτοιας διοργάνωσης, καθώς θα μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς την έγκριση των Διεθνών Αρχών.
Σύμφωνα με τις πηγές που υπάρχουν, το πλάνο της European Super League έχει φτιαχτεί σύμφωνα με το πώς λειτουργεί η παγκόσμια αγορά και τα τηλεοπτικά. Οι έξι ομάδες από την Αγγλία μπορεί να είναι οι Big Six. Συν 3 από Ισπανία, 3 από Ιταλία, 2 από Γερμανία και 1 από Γαλλία. Η επενδυτική JP Morgan είναι, μεταξύ των άλλων, σε συζητήσεις για να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ.
Οι αγώνες θα γίνονται το Σαββατοκύριακο, κάτι που σημαίνει πως οι ομάδες που παίζουν εκεί δεν θα παίζουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα.
Υπάρχει δε σκέψη για παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, ωστόσο στην παρούσα φάση, επειδή σε Λατινική Αμερική και Αφρική, οι σύλλογοι δεν έχουν αντίστοιχη λάμψη και εμπορικότητα με τις ευρωπαϊκές ομάδες, η διοργάνωση θα στηριχτεί αρχικά στους συλλόγους της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα αποτελέσει, κατά πάσα πιθανότητα, το παγκόσμιο υπόβαθρο μιας μελλοντικής διεθνούς διοργάνωσης, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «βιτρίνα» ενός νέου παγκόσμιου καθεστώτος.
Η χρηματοδότηση, όπως και στο μπάσκετ, γίνεται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.
Η UEFA προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το πρότζεκτ με το Super Champions League και αναμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι…
ΜΠΑΣΚΕΤ
Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε μέσα ενημέρωσης, η Ευρωλίγκα από την σεζόν 2022-23 θα μετατραπεί σε κλειστό πρωτάθλημα, στα πρότυπα του NBA δηλαδή. Οι αγώνες των ομάδων θα διεξάγονται κάθε Σαββατοκύριακο σύμφωνα με το πλάνο που ισχύει μέχρι στιγμής.
Ως εκ τούτου, αναμένεται οι ομάδες οι οποίες θα συμμετέχουν πιθανότατα να μην παίρνουν μέρος στα εγχώρια πρωταθλήματα των χωρών τους. Πρόκειται μια νέα εστία “πολέμου” που ανοίγει ανάμεσα στη FIBA και την Ευρωλίγκα.
Η νέα διοργάνωση θα φέρει ανακατατάξεις στα πρωταθλήματα, μιας και δεν θα δίνεται η δυνατότητα στις ομάδες να παίρνουν την πρόκριση μέσα από τα πρωταθλήματά τους.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Όπως στην διεθνή πολιτική, τα εθνικά κράτη χάνουν έδαφος -αν δεν το έχουν χάσει ήδη ολόκληρο- σε σχέση με τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, έτσι και στον διεθνή αθλητισμό επιχειρείται ο παραγκωνισμός των εθνικών πρωταθλημάτων στον «βωμό» παγκόσμιων διοργανώσεων, οι οποίες, αναμφισβήτητα, θα προσφέρουν ανώτατης ποιότητας θέαμα, εντούτοις υπάρχουν φόβοι πως θα γίνουν «εργαλείο» στα χέρια διεθνιστικών συμφερόντων:
Μία νέα παγκόσμια κυβέρνηση, στο πλαίσιο… συνεργασίας των εθνών, όπως την «σερβίρουν» τα μέγαλο-στελέχη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με μία νέα παγκόσμια διοργάνωση, η οποία θα χρηματοδοτείται από τις γνωστές πολυεθνικές, περνώντας τα κατάλληλα μηνύματα.
Πηγή: https://www.el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.