Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΗΑΕ σε Αραβικό Σύνδεσμο: ''Πρέπει να τελειώσουμε την Τουρκία-Ανοχή τέλος!''


 

Με ευθύνη της Αιγύπτου μυστική συνεδρίαση του αραβικού συνδέσμου για την αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και του Ιράν

Πυρ και μανία είναι οι αραβικές χώρες με την τουρκική πολιτική, η οποία εμπλέκεται και ανακατεύεται στα εσωτερικά πολλών χωρών της περιοχής με “όχημα” την ισλαμική θρησκεία και πολλές οργανώσεις.

Η Τουρκία βρίσκεται επίσημα στο προσκήνιο, δηλώνουν ξένες πηγές, που γνωρίζουν καλά, το πολύ μεγάλο παρασκήνιο που διαδραματίζεται σε σχέση με την στρατιωτική δράση της Άγκυρας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν σε μια συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, στην οποία έγινε γνωστό ότι “αναζητήθηκαν επισταμένα τρόποι αντιμετώπισης της παρέμβασης της Τουρκίας, αλλά και του Ιράν, στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από την Αραβική υπουργική Επιτροπή, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της τουρκικής παρέμβασης στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου Αραβικού Συνδέσμου”, αναφέρει η ίδια πηγή.

Πρόεδρος της συνάντησης ήταν Αιγύπτιος υπουργός, και αυτή περιελάμβανε εκπροσώπους από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Ιράκ, καθώς και τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, συζητώντας την παράνομη παρέμβαση της Τουρκίας με κάθε τρόπο στις υποθέσεις των αραβικών χωρών.

Πολλά έχουν ειπωθεί επίσης για την επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιεί στρατιωτικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις άλλων χωρών, όπως στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, ή στην αντιπαράθεση μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ριζοσπαστικών ομάδων της αντιπολίτευσης, καθώς και στο Ιράκ, όπου οι Τούρκοι πραγματοποίησαν πρόσφατα επιχειρήσεις για να εξουδετερώσουν τους Κούρδους, τους οποίους κατηγορούν για τρομοκρατικές ενέργειες.

Στην τωρινή περίπτωση όμως, αρκετοί Άραβες αναλυτές και διάφορα μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν την στενή συνεργασία της Άγκυρας με ομάδες που συνδέονται με τον τζιχαντισμό, διότι αυτό ακριβώς φοβούνται οι οι ίδιες.

Οι οργανώσεις Τζιχαντιστών που δρουν ακόμη σε Λιβύη, Συρία, Ναγκόρνο/Καραμπάχ αλλά και αλλού, αποτελούν έναν ολόκληρο “στρατό” στα χέρια της τουρκικής ηγεσίας, ο οποίος μπορεί να αποσταθεροποιήσει κράτη ολόκληρα.

Παράδειγμα η μουσουλμανική αδελφότητα στην Αίγυπτο και οι διασυνδέσεις της με την Τουρκία. Η δράση αυτής της οργάνωσης αποτελεί τον κύριο στόχο της αιγυπτιακής κυβέρνησης που βλέπει ότι οι Τούρκοι κατά καιρούς προσποιούνται ότι “κάνουν πίσω”, για να επανέλθουν και πάλι αργότερα με μεγαλύτερη ένταση κατά του καθεστώτος του Αλ Σίσι.

Το σκηνικό αυτό έχει επικεντρώσει πλέον πολλές προσπάθειες του αραβικού κόσμου στην τουρκική εξωτερική πολιτική και τις δράσεις της, δίνοντας όμως παράλληλα και ευκαιρίες στην Ελλάδα στην τεράστια αυτή περιοχή του Κόλπου και της Μ.Ανατολής.

Υπάρχει μια γενική ιστορική παραδοχή στον αραβικό κόσμο, ότι η Τουρκία ήταν ένας στυγνός κατακτητής πριν 100 χρόνια, και αυτό το σενάριο προκαλεί ανησυχία σε πολλές αραβικές χώρες για πιθανή τουρκική επαναφορά.

Αντίθετα η Ελλάδα τιμάται ως μια ιστορική χώρα με πλούσια πολιτιστική παράδοση, με την οποία επιζητούν συνεργασία πολλές αραβικές χώρες σε όλους τους τομείς, ενώ φαίνεται να υπάρχει και μεγάλη προοπτική στις ελληνοαραβικές σχέσεις.

Μετά και την επικείμενη παρουσία Σαουδαραβικών μαχητικών στο Αιγαίο, μετά τα Εμιράτα, θα γίνει γνωστή στις χώρες αυτές και η εκδοχή των ελληνο-αραβικών αμυντικών σχέσεων, έχοντας μεγάλο αντίκτυπο σε αυτές.

Η χώρα μας οφείλει και το υλοποιεί, να συσφίξει ακόμα περισσότερο αυτές τις σχέσεις διότι μόνο να κερδίσει έχει σε όλα πλέον τα επίπεδα, ειδικά στον αμυντικό τομέα εν μέσω τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

 

Πηγή: https://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.