Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Γιατί τα Σκόπια δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

 

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Είχαμε προειδοποιήσει και το περιμέναμε. Σε κάποιους άλλους προκαλεί έκπληξη. Κι όμως από τη πρώτη στιγμή που υπεγράφη η βλαπτική για την Ελλάδα Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ολοφάνερο: Οι βόρειοι γείτονές μας έβαλαν μία υπογραφή για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και – ίσως αργότερα- στην Ευρ. Ένωση και δεν είχαν καμία διάθεση για περιορισμό των εθνικιστικών και αλυτρωτικών τάσεών τους.

Ο πολιτικός κόσμος στη γειτονική μας χώρα αξιοποιεί τα δώρα που έλαβε από την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ. Η βιαστική διαπραγμάτευση έδωσε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε κουραστεί με την υπεράσπιση της ιστορίας και του ονόματος της Μακεδονίας και ήθελε να απαλλαγεί από ένα διπλωματικό «βάρος». Αυτό εισέπραξαν οι Σκοπιανοί από τους χειρισμούς των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά. Κι όμως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνει αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών και παραμένει ενοχλημένη ακόμη και τώρα που πέρασαν δύο χρόνια. Δυστυχώς τα λανθασμένα μηνύματα δόθηκαν με ευθύνη της προηγούμενης κυβερνήσεως.

Βλέπουμε, λοιπόν, τον Πρόεδρο των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι να ανακαλύπτει ανύπαρκτη «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και να δηλώνει έτοιμος να την προστατεύσει. Βλέπουμε επίσης τη λεγόμενη «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών» να αρνείται την προσθήκη του όρου Βόρεια, όπως θα έπρεπε βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Ζάεφ και αλβανικών κομμάτων δεν επέμεινε. Απέσυρε το σχετικό νομοσχέδιο. Η MANU παραμένει MANU, δηλαδή Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών! Και δεν είναι η μόνη, Το ίδιο θα γίνει και με άλλους θεσμούς. Θα παραμείνει ο όρος «Μακεδονικός» απλούστατα διότι ουδέποτε υπήρχε στους βόρειος γείτονες η πρόθεση να τηρήσουν τα υπεσχημένα.

Η επιμονή τους στον κατασκευασμένο μακεδονισμό του κομμουνιστικού καθεστώτος Τίτο γίνεται ακόμη πιο πεισματική όταν παρατηρούν την αμφισβήτηση αυτής της τεχνητής ταυτότητας από τη Βουλγαρία. Προσφάτως ο κατασκευασμένος μακεδονισμός δέχθηκε δύο πλήγματα.

Το ένα προέρχεται από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος συνέστησε ειδική επιτροπή για να παρακολουθεί τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολυαρίθμων Βουλγάρων που κατοικούν στο πολυεθνικό κράτος των Σκοπίων. Το δεύτερο πλήγμα προέρχεται από τον πρώην Πρωθυπουργό των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος έχει πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα και ο οποίος συμφωνεί ότι η «μακεδονική» ταυτότητα υπάρχει μόνο μετά το 1944, διότι κατασκευάσθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς. Ο Γκεοργκίεφσκι παίρνει το μέρος της Βουλγαρίας στη διαμάχη με τα Σκόπια για την εθνικότητα των ηγετών του κινήματος ΒΜΡΟ του 1893 και εξής, δηλαδή των κομιτατζήδων που πολέμησαν εναντίον μας στον Μακεδονικό Αγώνα.

Το υπαρξιακό άγχος των τεχνητών «Μακεδόνων» επαυξάνεται εν όψει της απογραφής πληθυσμού που θα διενεργηθεί εντός του 2021. Ναι, μεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενέκρινε την αναγραφή της εθνικής καταγωγής στα δελτία ταυτότητας, αλλά στην απογραφή θα καταγραφούν εθνότητες και μειονότητες. Αν αποδειχθεί ότι το 30% των πολιτών είναι Αλβανοί, το 10% Βούλγαροι, άλλο 10% Σέρβοι, Τούρκοι, Βόσνιοι, τελικά πόσοι θα είναι οι «Μακεδόνες»; Αν είναι λιγότεροι του 50% πως θα έχουν την απαίτηση να δώσουν αυτοί το όνομα στο κράτος;

Το ερώτημα είναι πώς θα απαγκιστρωθούμε από τη Συμφωνία τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο!
 Κωνσταντίνος Χολέβας

Πηγή: https://averoph.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.