Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Τρεις αναλυτές "δασκαλεύουν" τον Μπάιντεν για την Ανατολική Μεσόγειο: Σωστό αριθμό στρατευμάτων στις σωστές θέσεις

Ως γεωστρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, «η ανατολική Μεσόγειος γίνεται κρίσιμος χώρος για επεκτατικές δυνάμεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές

Οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα γύρω από την Κύπρο και οι έρευνες πόρων σε ορισμένες περιοχές συνδέονται στενά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών που γειτνιάζουν με τη Μεσόγειο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλητικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η όποια θέτει θέμα ασφάλειας στην περιοχή, δήλωσαν τρεις αναλυτές εξωτερικής πολιτικής του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA).

«Αυτό συνεπάγεται δύσκολους συμβιβασμούς για την κατανομή περιορισμένων πόρων μεταξύ ανταγωνιστικών στόχων, ειδικά καθώς η Ουάσιγκτον πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες σχετικά με τις μελλοντικές αμυντικές δαπάνες και την αξία των αμερικανικών δεσμεύσεων μετά το Αφγανιστάν» ανέφεραν ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Έρικ Έντελμαν, ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Τσαρλς Γουόλντ και ο Τζόναθαν Ρούε, διευθυντής της JINSA στο Defense News την Κυριακή.

Μια διαμάχη για τους πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο έχει πυροδοτήσει μια έξαρση των πολιτικών εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών δυνάμεων. Η στάση της Τουρκίας αμφισβητείται από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αντιταχθεί ρητά στις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.

Ως γεωστρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, «η ανατολική Μεσόγειος γίνεται κρίσιμος χώρος για επεκτατικές δυνάμεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφεραν οι αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα, «η Τουρκία παίζει και στις τρεις ηπείρους και ανάμεσα στα ενδιάμεσα ύδατα, όπου η Άγκυρα απειλεί την ειρηνική ανάπτυξη ορισμένων από τα μεγαλύτερα πρόσφατα ενεργειακά ευρήματα στον κόσμο από τους εταίρους των ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο», ανέφεραν.

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν επεκτείνονται επίσης στην περιοχή, είπαν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι «η σημερινή στάση της αμερικανικής περιφερειακής δύναμης αγωνίζεται να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μετριάσουν τις προβληματικές επιπτώσεις αυτής της ευρύτερης περικοπής και να αντισταθμίσουν τις μειώσεις σε παρακείμενες περιοχές, οραματιζόμενοι εκ νέου την ανατολική Μεσόγειο ως μια πλατφόρμα προβολής ισχύος πολλαπλών θεάτρων», είπαν.

«Αυτό θα απαιτήσει μέτρια ενίσχυση της παρουσίας δυνάμεων των ΗΠΑ. Από μερικές στρατηγικές τοποθεσίες στην περιοχή, χερσαία, αεροπορικά και ναυτικά μέσα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εναλλάσσονται ή να αναπτυχθούν γρήγορα στην κοντινή Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα, το Σαχέλ και την Αφρική».

Χθες για παράδειγμα γράφαμε πως η Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης αναφέρεί ότι θα ενισχυθούν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με δύο νέα αντιτορπιλικά για την αντιμετώπιση της Ρωσικής απειλής

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εμβαθύνει τη δέσμευσή της με εξελισσόμενους διπλωματικούς συνασπισμούς, οι οποίοι, ενώ είναι αγκυροβολημένοι στην ανατολική Μεσόγειο, επικαλύπτονται όλο και περισσότερο με τις γειτονικές αρχιτεκτονικές ασφαλείας, είπαν.

Με τη διασφάλιση της συνεχιζόμενης προβολής ισχύος των ΗΠΑ ακόμη και εν μέσω μεγαλύτερων απολήψεων και αβεβαιοτήτων, αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην απλούστευση του έργου των Αμερικανών στρατηγικών να τοποθετήσουν τον σωστό αριθμό στρατευμάτων στις σωστές θέσεις».

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς οι προτάσεις των τριών αναλυτών συμπορεύονται εν πολλοίς με την επέκταση της Αμεριανικής παρουσίας στην χώρα μας όπως πχ στην "νέα Σούδα" της Αλεξανδρούπολης.


Πηγή: https://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.