Παρέμβαση των Αμερικανών για διαφοροποίηση τροφοδοσίας με φυσικό αέριο της Σερβίας-Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να "σπάσουν" το μονοπώλιο των Ρώσων στην χώρα
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Άντονι Γκόντφρεϊ, μίλησε για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Σερβία, με αφορμή τη συμφωνία των δύο χωρών για το φυσικό αέριο, εμπλέκοντας για πρώτη φορά την Ελλάδα στην διαφοροποίηση της προμήθειας αερίου για την χώρα αυτή, ξετυλίγοντας έτσι τα σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η καλύτερη ιδέα θα ήταν η «διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», “σπρώχνοντας” το Βελιγράδι, στο αμερικανικό υγροποιημένο αέριο, μέσω Αλεξανδρούπολης.
"Η Σερβία πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις, η καλύτερη ιδέα είναι να εισαγάγει αέριο από διαφορετικές πηγές ενέργειας. Έχουμε ένα ρητό στην Αμερική: "Δεν θέλεις να βάλεις όλα τα αυγά σου στο ίδιο καλάθι". Εάν βασίζεστε μόνο στην προμήθεια από τη Ρωσία, θα είναι πιο δύσκολο για εσάς να διαπραγματευτείτε μια καλή τιμή», είπε ο Godfrey στο σερβικό κανάλι TV Prva.
«Περιμένω ότι η Σερβία θα συμμετάσχει σε ένα σημαντικό έργο για την εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας, που είναι μια πολύ σημαντική συνεργασία», πρόσθεσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την Σερβία να επιβάλει νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας, που θα αφορούν την πράσινη ενέργεια.
Επισήμανε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την πρόσβαση στην ενέργεια για πολιτικούς σκοπούς. "Μίλησα πολύ με τον (Σέρβο πρόεδρο Aleksandar) Vucic και είμαι χαρούμενος που μιλάμε απευθείας. Για το μέλλον, είναι καλύτερο για τη Σερβία να διαφοροποιήσει την προμήθεια ενέργειας, γιατί τότε θα έχει καλύτερη τιμή. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πρόσβαση στην ενέργεια για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο Γκόντφρεϊ, προσθέτοντας ότι "η Σερβία δεν πρέπει να είναι όμηρος της Μόσχας".
Επισημαίνουμε για την ιστορία, ότι η Σερβία προμηθεύεται ρωσικό αέριο στην χαμηλότερη τιμή από όλες τις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου και Ρώσων αξιωματούχων.
Ερωτηθείς ο Αμερικανός πρέσβης στην Σερβία, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, λόγω εντάσεων με την Ουκρανία, ο Godfrey είπε ότι η Αμερική ανησυχεί για την κατάσταση στην Ουκρανία.
"Αυτοί είναι σημαντικοί στόχοι. Η Σερβία επέλεξε τη στρατιωτική ουδετερότητα... Αλλά είμαστε περήφανοι που η Σερβία είναι εταίρος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διμερής συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας είναι στο υψηλότερο επίπεδο, η Σερβία αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Αμερική, τη Γαλλία... Εάν ήμουν σε αυτήν την περιοχή, θα αναρωτιόμουν ποιοι είναι οι στρατιωτικοί στόχοι της Σερβίας, και πόσα χρήματα ξοδεύονται για όπλα, και όχι για υποδομές και ενέργεια... Πρόσφατα είχαμε μια άσκηση αλεξιπτωτιστών με τον Σερβικό Στρατό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν τη Σερβία ως απειλή, αυτό που θα κοίταζα όμως θα ήταν το πώς η Σερβία αντιμετωπίζει τους γείτονές της και πώς την αντιλαμβάνονται οι γείτονές της», είπε ο Αμερικανός πρέσβης,Τονίζοντας ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να τη βλέπουν ως «την ατμομηχανή της περιοχής”.
Όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για το Κοσσυφοπέδιο- Μετόχια, επεσήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν έναν διάλογο που υποστηρίζει η ΕΕ»."Καλούμε τον Κούρτι( πρόεδρος του Κοσσόβου) να τηρήσει τη Συμφωνία των Βρυξελλών.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος Μίροσλαβ Λάιτσακ άσκησε πίεση για την ένταξη του θέματος των Σερβικών Δήμων και αναμένω να συζητηθεί. Συμμερίζομαι τη δυσαρέσκειά σας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δημιουργία μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή. Περιμένω από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να σημειώσουν πρόοδο, γιατί έτσι πρέπει.
Υπάρχουν βήματα που υποδεικνύουν βελτίωση. Για παράδειγμα, η σύγκρουση των πινακίδων κυκλοφορίας επιλύθηκε μέσω των Βρυξελλών», είπε ο Godfrey.
Υπάρχει μια διάταξη στη Συμφωνία της Ουάσιγκτον για το δίκτυο 5G, σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να προμηθεύονται ανταλλακτικά από «αναξιόπιστους πελάτες.
Το επόμενο έτος, θα διεξαχθεί διαγωνισμός στη Σερβία, οπότε ο Godfrey ρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η δουλειά πήγαινε σε κινεζική εταιρεία.
"Μίλησα με τον υπουργό Μάτιτς, είναι σημαντικό η Σερβία να κατανοήσει τις απόψεις της Αμερικής. Υπάρχει κίνδυνος.
Ορισμένοι ξένοι επενδυτές βλέπουν τις κινεζικές εταιρείες ως αναξιόπιστες, και δεν θα ήθελαν να συνεργαστούν σε ένα δίκτυο όπου εμπλέκονται τέτοιες εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να είναι εμπόδιο για ξένες επενδύσεις. Η Σερβία θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό», είπε ο Γκόντφρεϊ.
Μιλώντας για τον νομικό σύμβουλο στα Βαλκάνια, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ισχυρή συνεργασία με τη Σερβία όσον αφορά το κράτος δικαίου».
Σχολιάζοντας τις εκλογές, ο Godfrey δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά μιας ξένης κυβέρνησης να παρεμβαίνει στις πολιτικές διαδικασίες στη χώρα.
"Περιμένουμε από όλους τους πολίτες της Σερβίας να συμμετάσχουν στις εκλογές και να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους. Νομίζω ότι η Σερβία μαζί με τους εκπροσώπους του ΕΚ βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη βελτίωση των συνθηκών για τις εκλογές, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά.
Παρατηρήσαμε ότι η έλλειψη διαφάνειας στο δικαστήριο είναι ένα μεγάλο εμπόδιο και εξέφρασα την ελπίδα ότι αυτό θα βελτιώσει την κατάσταση και ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων», τόνισε ο ίδιος.
Μιλώντας στην USAID, επεσήμανε ότι είναι περήφανος για το έργο αυτής της οργάνωσης στη Σερβία. Δήλωσε ότι ο αρχικός στόχος ήταν η κατασκευή των υποδομών, ενώ τώρα θέλει να καθιερώσει και να βελτιώσει το επίπεδο των επιχειρήσεων.
Ο ειδικός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ έκανε λόγο για πιθανές κυρώσεις κατά της Δημοκρατίας Σέρπσκα, δηλαδή κατά του Μίλοραντ Ντόντικ.
Ο Godfrey πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι υπέρ της Σερβίας.
"Κατανοεί ότι η αστάθεια μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες για τη Σερβία, δηλαδή στην οικονομική της ανάπτυξη. Η Σερβία δεν βοηθά στην αστάθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Χαιρόμαστε που η Σερβία έχει ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα. Οι κυρώσεις στην σερβική πλευρά της Βοσνίας, είναι μεταξύ των επιλογών", είπε ο Γκόντφρεϊ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι ο Ντόντικ θα καταλάβει ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένα πλήρες κράτος.
Μιλώντας για τον διάδοχό του σε αυτή τη θέση, Κρίστοφερ Χιλ, είπε ότι ο διπλωμάτης αυτός έχει μεγάλη εμπειρία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η στάση της Αμερικής απέναντι στη Σερβία δεν θα αλλάξει.
«Η πολιτική απέναντι στη Σερβία προς τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένει συνεπής, ανεξάρτητα από το ποιος είναι κάθε φορά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ», επεσήμανε ο Γκόντφρεϊ, προσθέτοντας ότι χαίρεται που οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ.
Η Σερβία είναι μια βαθιά “πληγωμένη” χώρα από τον πόλεμο του 1999, και αυτό για να παρέλθει θα περάσουν πολλά χρόνια.
Το Βελιγράδι αμφιταλαντεύεται με την στρατιωτική ουδετερότητα, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, “γέρνοντας” πιο πολύ στην Μόσχα, λόγω ιστορίας και θρησκείας.
Το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο διαφοροποιούνται οι πηγές τροφοδοσίας της ΕΕ, είναι κάτι που το βλέπουμε να εκτυλίσσεται ήδη, και αφορά την σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας, η οποία όσο περνά ο καιρός θα “αγριεύει” όλο και πιο πολύ συνεχώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.