Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Η Ρωσία κλείνει την στρόφιγγα ΚΑΙ στην Βουλγαρία

 

Ραγδαίες οι εξελίξεις...

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική Bulgargaz ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από την Τετάρτη, εφόσον δεν πληρώσει για τις προμήθειες βάσει του νέου ρωσικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Το διάταγμα αυτό προβλέπει ότι οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Νωρίτερα, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από το πρωί της Τετάρτης. Η είδηση οδήγησε σε άλμα 17% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε χθες στο πρακτορείο TASS ότι η Πολωνία είχε διορία ως σήμερα για να αρχίσει να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του νέου ρωσικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Πανικός στην αγορά του φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο έπεφτε κοντά στα 90 ευρώ η MWh και στη συνέχεια λόγω των εξελίξεων με την Πολωνία έκανε «άλμα» στα 107 και κατέληξε στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 5,5%. Το «ασανσέρ» στις τιμές έχει να κάνει με την διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία, που ανακοινώθηκε την Τρίτη το απόγευμα. Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο – τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent, η τιμή του οποίου ήταν στις 20.10 της Τρίτης στα 105,2 με άνοδο πάνω από 3%.

Οι χρηματαγορές, που ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο τις συνεδριάσεις της Τρίτης, μπήκαν σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος – με την Wall Street να χάνει έως και 540 μονάδες στις 19.10 ώρα Ελλάδος, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και ενω οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google. Σημειώνεται, πως η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα ενώ τα μαζικά lockdowns στην Κίνα απειλούν την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, πυροδοτώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις.
 
Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.