Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Ο Λαβρόφ έχει δίκιο: Η Δύση φοβάται τις χώρες που υπερασπίζονται την κυριαρχία τους


γράφει ο Andrew Korybko

Όσο περισσότερο οι δυτικές ελίτ «ακυρώνουν» τη Ρωσία, τόσο περισσότερο ενδιαφέρονται οι λαοί τους γι’ αυτήν, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία έκθεση της Microsoft που επιβεβαιώνει ότι οι διεθνείς πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης της φτάνουν σήμερα σε περισσότερους Αμερικανούς από ό,τι πριν ξεκινήσει η ειδική επιχείρηση και η επακόλουθη λογοκρισία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ της Λευκορωσίας ότι «Η Δύση φοβάται έναν έντιμο ανταγωνισμό, αυτό είναι ευρέως γνωστό. Γι’ αυτό «ακυρώνουν» την κουλτούρα κάθε χώρας που μιλάει από τις δικές της εθνικά προσανατολισμένες θέσεις, απαγορεύουν τηλεοπτικά κανάλια να εκπέμπουν, απαγορεύουν ανεπιθύμητους πολιτικούς στα κοινωνικά δίκτυα και απομακρύνουν από τον δημόσιο χώρο οτιδήποτε διαφωνεί με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων». Η διορατικότητά του είναι ορθή, αφού όντως η Δύση φοβάται τις χώρες που υπερασπίζονται την κυριαρχία τους.

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος που διεξάγεται σχετικά με την κατεύθυνση της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης προς την πολυπολικότητα έχει καταλύσει αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως «Η Μεγάλη Διχοτόμηση«, η οποία εκτυλίσσεται σε τρία επίπεδα: το συστημικό μεταξύ του Χρυσού Δισεκατομμυρίου και του Παγκόσμιου Νότου, το ιδεολογικό μεταξύ των μονοπολικών φιλελεύθερων-παγκοσμιοποιητών (ULGs) του πρώτου και των πολυπολικών συντηρητικών-κυριαρχικών (MCS) του δεύτερου και το τακτικό επίπεδο μεταξύ του κατεστημένου και των λαϊκιστών. Οι ULGs του Χρυσού Δισεκατομμυρίου φοβούνται τους MCS του Παγκόσμιου Νότου επειδή οι τελευταίοι είναι πραγματικά δημοφιλείς.

Για το λόγο αυτό, καταφεύγουν στον πόλεμο της πληροφορίας για να δυσφημίσουν τις κυβερνήσεις των αντιπάλων τους και να χειραγωγήσουν έτσι τους πολίτες τους ώστε να νομίζουν ότι δεν έχουν επαφή με τον πληθυσμό. Αυτός ο τρόπος δράσης γίνεται παράλληλα με την τεχνητά κατασκευασμένη επισιτιστική κρίση, προκειμένου να καταλύσει τις διαδικασίες αλλαγής καθεστώτων σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο, και όλα αυτά επειδή οι ULG φοβούνται πραγματικά τις δημοφιλείς κυβερνήσεις των MCS σε αυτό το μέρος του κόσμου. Η Ρωσία είναι το παιδί – αφίσα αυτού του αναδυόμενου σχεδίου υβριδικούπολέμου, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο θύμα, γι’ αυτό και οι εταίροι της πρέπει να προετοιμαστούν για το τι πρόκειται να συμβεί.

Πέρα από τους οικονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί μονομερώς στη Ρωσία μετά τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και τον πρωτοφανώς έντονο πληροφοριακό πόλεμο που ακολούθησε, η Ευρασιατική Μεγάλη Δύναμη «ακυρώνεται» και από το Χρυσό Δισεκατομμύριο, όπως ακριβώς είπε ο Λαβρόφ. Αυτό δεν βλάπτει καθόλου τη Ρωσία, αλλά γίνεται για καθαρά εσωτερικούς πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με τον φόβο της δυτικής ελίτ ότι το κυρίαρχο παράδειγμα της χώρας αυτής θα εμπνεύσει μια λαϊκιστική εξέγερση εναντίον της.

Άλλωστε, ο πρόεδρος Πούτιν προέβλεψε στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) αυτό το μήνα ότι η Δύση θα δει μια έξαρση του λαϊκισμού που θα οδηγήσει στη λεγόμενη «αλλαγή της ελίτ». Όσο περισσότερο «ακυρώνουν» τη Ρωσία, τόσο περισσότερο ιντριγκάρουν οι λαοί τους γι’ αυτήν, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία έκθεση της Microsoft που επιβεβαιώνει ότι οι διεθνείς πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης της φτάνουν σήμερα σε περισσότερους Αμερικανούς από ό,τι πριν ξεκινήσει η ειδική επιχείρηση και η επακόλουθη λογοκρισία. Αυτό σημαίνει ότι οι δυτικές ελίτ έχουν περισσότερους λόγους από ποτέ να φοβούνται το κυρίαρχο παράδειγμα της Ρωσίας στους λαούς τους.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.