Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Τώρα «αγαπάμε» το ξανθό γένος!


 

Μανώλης Κοττάκης

Από τις στήλες αυτής της εφημερίδας διαβάσατε μέσα στον Ιούλιο ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι αιχμές που άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά του καθεστώτος Ζελένσκι για το εμπόριο όπλων που του δώρισε η Δύση με τρίτες χώρες. Επισημαίναμε από τότε ότι κάτι βαθύτερο πρέπει να κρύβεται πίσω από την ξαφνική αποστροφή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο site newsbomb του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. 

Εφτασε, φαίνεται, ο καιρός για την επιβεβαίωσή μας: Πριν από μερικές ημέρες το site ieidiseis.gr του Βασίλη Σκουρή αποκάλυψε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποταθεί σε τρεις θεσμικούς παράγοντες, που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, ούτως ώστε, πρώτον, η Αθήνα να πέσει στα μαλακά στην ενεργειακή κρίση και, δεύτερον, η Μόσχα να στηρίξει την Ελλάδα στην ελληνοτουρκική κρίση και να αποφύγει στο μέλλον -δεν είναι του παρόντος- να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στην Κύπρο.

Χθες η «Καθημερινή» στη στήλη «Θεωρείο» του Σταύρου Παπαντωνίου διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση εδώ και καιρό «έχει βάλει φρένο στην κριτική εναντίον της Μόσχας, καθώς το νέο διεθνές περιβάλλον και η ρευστότητα της κατάστασης εν όψει χειμώνα ισορρόπησαν το εκκρεμές». Χθες επίσης στο «Βήμα» ο γνωστός για τις φιλοδυτικές θέσεις του καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης αναγνώρισε ότι «η Μόσχα κερδίζει τον οριοθετημένο πόλεμο στην Ουκρανία».

Την εικόνα συμπληρώνει ένα πρόσφατο περίεργο δημοσίευμα των «New York Times», οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση οι επιθυμίες του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ να επενδύσουν δύο αμερικανικές εταιρίες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επένδυσε με άδεια του υπουργείου Ενέργειας ο γνωστός για τις διαχρονικές σχέσεις του με τη Ρωσία επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος σταθερά εδώ και έναν χρόνο περίπου επέμεινε ότι Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τη σχέση της με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι νουθεσίες του αυτές, μάλιστα, διατυπώθηκαν σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου. Το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο για τα δύο πλωτά αιολικά πάρκα, με το οποίο η κυβέρνηση αδειοδότησε επένδυση που έχει σχεδιάσει σε πλωτή εξέδρα ο κύριος Κοπελούζος λίγο έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, προκάλεσε, όπως φαίνεται, τη δυσφορία των Αμερικανών κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ως φαίνεται, αυτή δεν ήταν μία απόφαση που ελήφθη εν θερμώ. Προηγήθηκε εύλογος προβληματισμός.

Σταδιακά, λοιπόν, εμφανίζονται όλες οι μεγάλες ψηφίδες, οι μικρές και οι μεγάλες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταλαβαίνει αυτό που της επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή διέπραξε μεγάλο λάθος με το να τεθεί ως η εμπροσθοφυλακή της Δύσης στον διπλωματικό και επικοινωνιακό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στις χώρες που προσέφυγαν κατά της Ρωσίας στο διεθνές ποινικό Δικαστήριο της Χάγης απευθύνοντας στον πρόεδρο Πούτιν την κατηγορία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, η εσπευσμένη αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία από την Ελληνική Δημοκρατία, ο θλιβερός αποκλεισμός ρωσικών καλλιτεχνικών συγκροτημάτων από ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι, οι προσωπικές επιθέσεις μελών της κυβέρνησης κατά του ίδιου του προέδρου Πούτιν με αδιανόητες θέσεις, όπως ότι πρέπει να ανατραπεί από την εξουσία, δυστυχώς έφτασαν τις σχέσεις των δύο χωρών στα όρια της καταστροφής.

Τώρα η Αθήνα, βλέποντας τον πόλεμο να εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευτεί στον Θεό, ξανασκέφτεται τα στοιχειώδη. Και αλλάζει ρότα. Τώρα… αγαπάμε ξανά το ξανθό γένος.

Να πούμε ότι αισθανόμαστε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δικαιώνεται, έστω με καθυστέρηση, η εθνική γραμμή της «δημοκρατίας»; Είναι μάταιο. Και δεν είμαστε ματαιόδοξοι. Χαρμολύπη είναι η σωστότερη λέξη που αποδίδει αυτό που νιώθουμε.

Δυστυχώς, η κοινή λογική λείπει από την πατρίδα μας. Οπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αν η κοινή λογική ήταν τόσο κοινή, δεν θα ήταν και τόσο… δυσεύρετος.

Υστερόγραφο: Τα νέα από το μέτωπο των υποκλοπών εξακολουθούν να είναι αρνητικά για τη Νέα Δημοκρατία. Το ένα «σύστημα» προειδοποίησε τον πρωθυπουργό με μια πρωτοσέλιδη φωτογραφία χθες, στην οποία εμφανίζεται ένας τεράστιος βράχος πάνω στον οποίο ένας τολμηρός κολυμβητής ετοιμάζεται να κάνει το απονενοημένο διάβημα και να βουτήξει στη θάλασσα από πολύ μεγάλο ύψος. «Βράχια» ήταν το μήνυμα του ενός «συστήματος». Το άλλο «σύστημα» συνέχισε απτόητο, βάζοντας πλέον στο κάδρο το ζήτημα της πολιτικής αστάθειας. Με ιεροκήρυκά του ποιον άλλον, το διαβάσατε εγκαίρως στην εφημερίδα μας, τον πάντα πρόθυμο κύριο Γιάννη Στουρνάρα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.