Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Παγκόσμιες «βόμβες»: Αυτή είναι η Διακήρυξη του Καζάν για τους BRICS

EL - Παγκόσμιες «βόμβες»: Αυτή είναι η Διακήρυξη του Καζάν για τους BRICS

Διαβάστε τι περιέχει μέσα και ειδικά για την λεγόμενη «κλιματική αλλαγή»

Οι BRICS ενέκριναν την τελική δήλωση της Συνόδου Κορυφής τους στο Καζάν της Ρωσίας, με σκοπό να υποβάλει το έγγραφο στον ΟΗΕ, την ώρα που ετοιμάζονται νέα μέλη να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα δέκα αυτής της πολιτικοοικονομικής Ένωσης που όλο και ισχυροποιείται.

Διαβάστε τι υπάρχει, μεταξύ άλλων, μέσα στην διακήρυξη:

Ανάγκη μεταρρύθμισης των παγκόσμιων θεσμών:

  • Οι θεσμοί του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος του Bretton Woods, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ώστε να εκπροσωπούν καλύτερα τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών.
  • Οι BRICS αντιτίθενται στα «μονομερή, απαγορευτικά, μεροληπτικά και προστατευτικά» μέτρα που λαμβάνονται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών προσαρμογής των εκπομπών άνθρακα και των φόρων.
  • Οι BRICS υποστηρίζουν την συνολική μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό, και σημειώνουν την κεντρική τους θέση στο σύστημα των σχέσεων μεταξύ των εθνών.

Νέες πρωτοβουλίες:

  • Τα μέλη των BRICS αναγνωρίζουν τις δυνατότητες των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στην γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των εθνών για να βοηθήσουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
  • Οι BRICS σκοπεύουν να μεταμορφώσουν την Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του 21ου αιώνα.
  • Οι BRICS υποστηρίζουν την δημιουργία μιας Πλατφόρμας Νέας Τεχνολογίας για την ενίσχυση της αναπτυξιακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούν το εγχώριο τεχνολογικό δυναμικό για να τροφοδοτήσουν την «βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξη.
  • Ο οργανισμός συμφωνεί να διερευνήσει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης υποδομής διασυνοριακού διακανονισμού και αποθετηρίου, γνωστής ως BRICS Clear.
  • Οι BRICS είναι έτοιμοι να ενισχύσουν την συνεργασία για την ανάπτυξη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των έργων πυρηνικής ιατρικής.
  • Οι BRICS καλωσορίζουν την δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας μεταφορών και εφοδιασμού.
  • Η δήλωση υποστηρίζει την πρόταση της Ρωσίας να δημιουργήσει ένα Χρηματιστήριο Σιτηρών για να «προωθήσει το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων βάσει κανόνων και να ελαχιστοποιήσει τις διαταραχές».

Η δήλωση χαιρετίζει επίσης την διευρυμένη χρήση εθνικών νομισμάτων για συναλλαγές μεταξύ των μελών των BRICS και των εμπορικών τους εταίρων.

  • Το έγγραφο υπογραμμίζει τη σημασία της επέκτασης της συνεργασίας που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και της περαιτέρω οικοδόμησης στρατηγικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ των μελών των BRICS και της συνέχισης της εφαρμογής της Στρατηγικής Οικονομικής Συνεργασίας του μπλοκ.
  • Το μπλοκ χαιρετίζει το ενδιαφέρον που δείχνουν οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου για τους BRICS και καλεί για μεγαλύτερη συμμετοχή των λιγότερο ανεπτυγμένων εθνών, ειδικά στην Αφρική, στις παγκόσμιες διαδικασίες.

Αντιμετωπίζοντας τις παγκόσμιες κρίσεις:

  • Το έγγραφο «καταδικάζει» την παράνομη χρήση κυρώσεων που εισάγουν διακρίσεις και πολιτικά κίνητρα και υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομία.
  • Η BRICS είναι αντίθετη στην ανάπτυξη όπλων στο διάστημα και υποστηρίζει την ενίσχυση των παγκόσμιων καθεστώτων μη διάδοσης και αφοπλισμού και την εφαρμογή ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με μέτρα για την αποτροπή της πτώσης των Όπλων Μαζικής Καταστροφής στα χέρια τρομοκρατών. Ζητεί να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου για βοήθεια στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.
  • Τα μέλη του μπλοκ περιέγραψαν τις θέσεις τους σχετικά με την ουκρανική κρίση και σημείωσαν τις προτάσεις για μεσολάβηση για την ολοκλήρωση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων.
  • Οι BRICS εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.
  • Εκφράστηκε σοβαρή ανησυχία «για την επιδείνωση της κατάστασης και την ανθρωπιστική κρίση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδιαίτερα για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη ως αποτέλεσμα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης, η οποία οδήγησε σε μαζικές δολοφονίες και τραυματισμούς αμάχων, αναγκαστικό εκτοπισμό και εκτεταμένη καταστροφή πολιτικών υποδομών».
  • Οι BRICS χαιρετίζουν την δημιουργία ενός Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου και ενός εκλογικού συμβουλίου της Αϊτής για την επίλυση της κρίσης που μαστίζει το έθνος της Καραϊβικής.
  • Οι BRICS εκφράζουν ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Σουδάν και ζήτησαν κατάπαυση του πυρός.
  • Η διακήρυξη επικρίνει την πολιτικοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δύο μέτρα και μέτρα σε αυτόν τον τομέα.
  • Το έγγραφο εκφράζει την αντίθεσή του σε όλες τις μορφές διακρίσεων στον αθλητισμό.

 

Πηγή: https://www.el.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.