Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Gazprom, Gas De France Suez, Gas Natural ενδιαφέρονται για συνεργασία με την Noble στην Κύπρο

Image
Το ενδιαφέρον των εταιρειών Gazprom, της γαλλικής Gas De France Suez και της ισπανικής Gas Natural έχουν προκαλέσει οι επιτυχίες της αμερικανικής εταιρείας Noble στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Οι τρείς εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Noble Energy με αντικείμενο την εμπορική εκμετάλλευση των 24 τρισ κυβικών ποδιών φυσικού αερίου που η αμερικανική εταιρεία ανακάλυψε στα κοιτάσματα Αφροδίτη και Λεβιάθαν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος προ μερικών εβδομάδων, ο επικεφαλής της Noble Energy, Τσαρλς Ντέιβιτσον, είχε δηλώσει ανοικτά ότι ο πολυεθνικός κολοσσός αναζητά εταίρους με μεγάλη και λεπτομερή εμπειρία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίοι «θα βοηθήσουν» στην ανάπτυξη των ανακαλύψεων των 17 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου του «Λεβιάθαν» στο οποίο η αμερικανική εταιρεία κατέχει το 40% και των 7 τρισ. κυβικών ποδών του «Αφροδίτη» στο οποίο η Noble Energy κατέχει το 70%.

Την ίδια ώρα στο «Λεβιάθαν», προχωρά το γεωτρύπανο του «Όμηρου» στα βαθιά για ανεύρεση κοιτάσματος πετρελαίου, πιο κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν.

Τα αποτελέσματα αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και στην Κύπρο, αφού η γεώτρηση για πετρέλαιο γίνεται σε απόσταση μόλις 25 χλμ από τη γεώτρηση του «Αφροδίτη», ενώ η γεωλογία της περιοχής είναι η ίδια, γεγονός που θα δώσει σημαντικές ενδείξεις και για πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.