Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

H Ρωσία ενεργοποίησε ξαφνικά το Ενιαίο Σύστημα Αντιαεροπορικής Άμυνας της ΚΑΚ!


Καθώς η κρίση στην Συρία και πιθανότατα και στον Κόλπο εισέρχεται στην τελική της φάση, με τους Ρώσους αναλυτές να μιάνε για πιθανότητα επέκτασης της σύγκρουσης στον Καύκασο, η Ρωσία ενεργοποίησε ξαφνικά το Ενιαίο Σύστημα Αντιαεροπορικής Άμυνας της ΚΑΚ που είχε ατονίσει εδώ και 17 χρόνια! Από σήμερα βρισκονται σε εξέλιξη οι μεγαλύτερες αντιαεροπορικές ασκήσεις από το 1990 στις οποίες συμμετέχουν σχεδόν το σύνολο των χωρών που αποτελούσαν την πρώην Σοβιετική Ένωση και εν συνεχεία αποτέλεσαν την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι αντιαεροπορικές-αντιβαλλιστικές μονάδες αεράμυνας, τόσο επίγειας, όσο και ενάεριας της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και της Ουκρανίας, κρατών που καλύπτουν το 1/6 της χερσαίας έκτασης του πλανήτη!
Στις ασκήσεις συμμετέχουν εξομοιώνοντας επιτιθέμενα στρατηγικά αεροσκάφη, τα Tu-22M, τα Tu-160, ακόμα και Su-24 Fencer. Από πλευράς εναέριας αντιαεροπορικής άμυνας, έχουν εμπλακεί αεροσκάφη MiG-31, MiG-29, Su-27 κλπ. Σε ότι αφορά την επίγεια αεράμυνα για πρώτη φορά δοκιμάστηκαν σε όλη την έκταση των χωρών που έχει εγκατασταθεί η ρωσική αντιπυραυλική ασπίδα με συστήματα S-400.
Αν και οι Ρώσοι έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην άμυνα της Μόσχας, εναντίον στρατηγικών βαλλιστικών βλημάτων και βλημάτων cruise. Πήραν μέρος και τα SHORADS Τοr-Μ2 και Pantsir σε σενάρια αναχαίτισης βλημάτων ψruise που έχουν εισέλθει στην τερματική φάση καθοδήγησης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ενα σενάριο αναχαίτισης διείσδυσης στρατηγικών αεροσκαφών Β-2 από την πλευρά της Αρκτικής για υποτιθέμενη προσβολη των βάσεων του Βόρειου Στόλου στην Αγία Πετρούπολη, το Μουρμάνσκ κλπ. για το οποίο σενάριο βέβαια δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Άμεση εμπλοκή στην άσκηση έχουν 9.000 προσωπικού μόνο στην ρωσική επιρκάτεια και υπολογίζεται ότι στο σύνολο των χωρών εμπλέκονται 13.000 προσωπικού άμεσα.
Το ενιαίο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της ΚΑΚ που δημιουργήθηκε το 1995 είχε ατονίσει κάθώς κάποιες από αυτές τις χώρες γνώρισαν "πορτοκαλί" επαναστάσεις (Ουκρανία, Κιργιζία κλπ) και περιήλθαν υπό τον έλεγχο των δυτικών κρατών μέχρι πρόσφατα που όλες "ανένηψαν".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.