Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΚΟΝΤΡΑ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Κορυφώνεται η συζήτηση για επέμβαση των δυτικών στη Συρία, μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά σε προάστια της Δαμασκού την περασμένη Τετάρτη, ενώ η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Ο γγ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν ζήτησε χρόνο ώστε οι επιθεωρητές να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και του Ισραήλ έχουν τεθεί σε επιφυλακή.
Στη συνεδρίαση των πέντε μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, όπου το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, με το όργανο να μην καταλήγει σε αποφάσεις.
Το βρετανικό σχέδιο προβλέπει την καταδίκη της «επίθεσης με χημικά όπλα» που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό, και ζητά να «εγκριθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων», μεταξύ των οποίων και η χρήση στρατιωτικής βίας, στη βάση του άρθρου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ.
Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή, που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι «επανέλαβαν τα επιχειρήματα του (Ρώσου υπουργού Εξωτερικών) Σεργκέι Λαβρόφ», για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.
Η Κίνα από την πλευρά της υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι εκπρόσωποι επεσήμαναν ότι θα συζητήσουν το θέμα με τις κυβερνήσεις τους.
«Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη βάση των οδηγιών που θα δώσουν οι πρωτεύουσες», εξήγησε ένας δυτικός διπλωμάτης. Όμως ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι «πολύ αισιόδοξος», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχιση των συζητήσεων.
Η Βρετανία από τη μεριά της τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει τα ευρήματα της ομάδας των ειδικών του οργανισμού στα χημικά όπλα προτού υποστηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία, σύμφωνα με αντίγραφο της πρότασης που θα υποβληθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Υψώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης η Ουάσινγκτον

Την ίδια ώρα, σε σε μία νέα κλιμάκωση της ρητορικής των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ εξαπέλυσε επίθεση στη Ρωσία, λέγοντας ότι στη συνεδρίαση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «είπαν τα ίδια που ακούμε εδώ και μήνες».
Παράλληλα υποστήριξε ότι το καθεστώς Άσαντ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα παρακάμψουν τον ΟΗΕ από τη στιγμή που υψώνονται συνεχώς εμπόδια για μία δραστική απόφαση για τη Συρία.

Καταγγελίες για χρήση χημικών από τους σύρους αντάρτες

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αποστολή της Συρίας στον ΟΗΕ ζήτησε από τον γγ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν να δώσει εντολή στους παρατηρητές να ερεύνήσουν «τρεις επιθέσεις των ανταρτών κατά τις οποίες οι στρατιώτες εισέπνευσαν χημικά αέρια».
Ο πρεσβευτής της Συρίας Μπασάρ Τζαφάρι μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι ζήτησε από τον Μπαν Κι Μουν να δώσει εντολή να ερευνηθούν «τρεις επιθέσεις οι οποίες έλαβαν χώρα έξω από τη Δαμασκό στις 22, 24 και 25 Αυγούστου, όπου μέλη του στρατού εισέπνευσαν χημικά αέρια». 
Τα όσα είπε ο Τζαφάρι έρχονται μετά τις καταγγελίες της Δαμασκού ότι πίσω από τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου βρίσκονται οι αντάρτες, με τον υφυπουργό Εξωτερικών να σημειώνει ότι δώθηκε στους επιθεωρητές του ΟΗΕ λεπτομερής έκθεση.

Μπαν Κι Μουν: Χρειαζόμαστε χρόνο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από την πλευρά του τόνισε ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ χρειάζονται τέσσερις ημέρες για να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους και να αναλύσουν τα ευρήματα τους στον τόπο της φερόμενης επίθεσης στα προάστια της Δαμασκού.
«Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη) και κατόπιν θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά (τα στοιχεία που συλλέχθηκαν) με ειδικούς και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε (να αποφασιστούν) οι οιεσδήποτε δράσεις», είπε ο γγ του ΟΗΕ.

Σε περιορισμένη ανάκληση εφέδρων προχωρά το Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως το Ισραήλ αναπτύσσει προληπτικά το σύνολο της πυραυλικής άμυνάς του εναντίον ενδεχόμενων συριακών επιθέσεων αντιποίνων σε περίπτωση που δυτικές δυνάμεις πραγματοποιήσουν πλήγματα εναντίον της Συρίας.
Ο ραδιοσταθμός δεν έκανε γνωστό πόσες αντιπυραυλικές συστοιχίες έχουν αναπτυχθεί. Παράλληλα δώθηκε εντολή για περιορισμένη ανάκληση εφέδρων, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Associated Press.
Την εντολή έδωσε το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη.
Ο μεγαλύτερος φόβος των Ισραηλινών είναι το ενδεχόμενο αντιποίνων από τη Συρία στην περίπτωση που δεχθεί την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Σε επιφυλακή ο στρατός της Τουρκίας

Αλλά και η Τουρκία βρίσκεται σε επιφυλακή, με τις ένοπλές δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου.
«Τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας (...). Η Τουρκία θα λάβει όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα εντός του πλαισίου των δικών της στρατηγικών συμφερόντων», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Απομακρύνει προσωπικό τη ναυτική βάση της στη Συρία η Ρωσία

Η Ρωσία την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να απομακρύνει το προσωπικό της από τη ναυτική βάση που διαθέτει στην Ταρτούς της Συρίας.
Επικαλούμενο μια πηγή την οποία δεν κατονομάζει, το πρακτορείο ανέφερε ότι το προσωπικό της βάσης έχει επιβιβαστεί στο πλοίο-συνεργείο που σταθμεύει εκεί και ότι ρωσικά πολεμικά πλοία θα το συνοδεύσουν κατά την αποχώρησή του.
Οι λιτά επανδρωμένες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις που διαθέτει η Ρωσία στο λιμάνι της Ταρτούς είναι η μοναδική στρατιωτική βάση που διαθέτει η Μόσχα εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο ρόλος της βάσης είναι να επιδιορθώνει και να εφοδιάζει τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που πλέουν στη Μεσόγειο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.