Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ρωσία και Ουκρανία έδωσαν τα χέρια για το φυσικό αέριο


Η Ουκρανία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για τον εφοδιασμό του Κιέβου με αέριο από την Μόσχα χάρη στη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που εγγυάται τη διευθέτηση της διένεξής τους και τον ασφαλή εφοδιασμό και των κρατών-μελών της για τον χειμώνα.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι τα μέρη «υπογράφουν» τη συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Είναι προγραμματισμένο μετά την υπογραφή να παραχωρηθεί μια συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Πρόνταν, τον ομόλογό του της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, αλλά και τους επικεφαλής των Gazprom και Naftogaz.

Η διευθέτηση της ανεξόφλητης οφειλής των 3,1 δισεκ. δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή. «Οι Ουκρανοί έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν», είπε η ίδια πηγή, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν η ΕΕ έχει εγγυηθεί τις πληρωμές αυτές, όπως απαιτούσε χθες ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμφωνία προβλέπει επίσης μια τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα καθ' όλη τη διάρκεια της διμερούς σύμβασης, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015. Η πληρωμή θα γίνεται εκ των προτέρων σε μηνιαία βάση. Το Κίεβο ήθελε απόλυτες εγγυήσεις ότι η τιμή αυτή δεν θα μεταβληθεί διαρκούσης της περιόδου της σύμβασης και φέρεται ότι τις εξασφάλισε.

Η Ουκρανία χρειάζεται συνολικά μια ποσότητα 4 δισεκ. κυβικών μέτρων.

Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχαν διακοπεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξανάρχισαν απόψε μετά την επιστροφή της ρωσικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, υπήρξαν «εποικοδομητικές» συζητήσεις σήμερα.

Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Νόβακ δήλωσε ότι «ελπίζει» η συμφωνία να υπογραφεί απόψε.

Ο Μίλερ είχε δηλώσει χθες ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον αφού η Ουκρανία και η ΕΕ συμφωνήσουν στις οικονομικές εγγυήσεις των Βρυξελλών προς το Κίεβο. Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία ανάμεσα στο Κίεβο και τις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις «δεν έχουν νόημα», επέμεινε ένας εκπρόσωπος της Gazprom, ο Σεργκέι Κουπριάνοφ.

Ο Μπαρόζο, στις τελευταίες του 24 ώρες στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνομίλησε επανειλημμένα σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Κάλεσε «όλες τις πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις», διαβεβαιώνοντας ότι είναι «πολύ κοντά» η επίτευξη συμφωνίας.

Η Gazprom είχε σχεδόν διπλασιάσει την τιμή ανά 1.000 κυβικά μέτρα που ζητούσε από την Ουκρανία, μετά την πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον οποίο διαδέχθηκε μια φιλοδυτική κυβέρνηση.

Η κολοσσιαία ρωσική εταιρεία είχε διακόψει τις παραδόσεις αερίου στο Κίεβο τον Ιούνιο, εξαιτίας των μεγάλων ανεξόφλητων οφειλών του Κιέβου. Η Ουκρανία ζήτησε από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα μια γραμμή πιστώσεων ύψους 2 δισεκ. ευρώ. Νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ για να καλυφθεί το κόστος του εφοδιασμού της χώρας του με αέριο, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο στο Κίεβο.

Πριν ολοκληρωθεί η θητεία του σήμερα Παρασκευή, ο Γκίντερ Έτινγκερ εμφανίστηκε αποφασισμένος να αποσπάσει μια έστω μεταβατική συμφωνία που θα εγγυάται τον ασφαλή εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο που θα περνάει από την Ουκρανία για τον χειμώνα.

Η ΕΕ χρειάζεται σε ετήσια βάση περίπου 450 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου για δική της κατανάλωση. Εισάγει περίπου τα 300 δισεκ., εκ των οποίων αγοράζει 125 δισεκ. από τη ρωσική Gazprom. Περίπου 75 δισεκ. κυβικά μέτρα διέρχονται μέσω αγωγών και εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζοντας ότι το Κίεβο έχει «ήδη λάβει δισεκατομμύρια σε βοήθεια» από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ο Έτινγκερ διαβεβαίωσε ότι «ένα μέρος της» μπορεί να «χρησιμοποιηθεί» για να αγοραστεί αέριο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κι άλλες κατεπείγουσες ανάγκες, όπως η «ανακατασκευή του οδικού δικτύου» ή «η αγορά όπλων». Από τη δική του πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε να εννοηθεί σήμερα πως ίσως καθυστερήσει την εκταμίευση της προσεχούς δόσης του δανείου του προς την Ουκρανία, αναμένοντας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας πως μια τέτοια αναβολή δεν θα έχει «κρίσιμες» συνέπειες για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.