Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πως να ερμηνεύσετε τα παιδικά σχέδια ζώων

Απόσπασμα από το βιβλίο: Κρότι, Ε. & Μάνι, Α. (2003). Πώς να ερμηνεύουμε τα παιδικά σχέδια – Η κρυφή γλώσσα των παιδιών. Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Προσπαθήστε να ζητήσετε από το παιδί να σχεδιάσει ένα ζώο. Η επιλογή του μπορεί να φανερώσει ορισμένες πτυχές του χαρακτήρα του ή κάποιες ενδόμυχες επιθυμίες του.

ΓΑΤΑ

Το παιδί που σχεδιάζει την γάτα διακρίνεται για την ευγένεια και συνάμα την πονηριά του. Ευγενικό και πανούργο αγαπά την ήσυχη ζωή και η επιθετικότητα του εκφράζεται σιωπηλά. Πρέπει όμως να προσέξουμε να μην το ερεθίσουμε γιατί τότε είναι ικανό να μας δείξει τα νύχια του. Προσφέρει ευχάριστη συντροφιά και είναι συνήθως ιδιαίτερα επιθυμητό από τους συνομηλίκους του γιατί εμπνέει εμπιστοσύνη. Διαθέτει διανοητική περιέργεια, ζωντάνια και λεκτική ετοιμότητα που του επιτρέπουν να καταλαμβάνει θέσεις «δημοκρατικού αρχηγού».

ΣΚΥΛΟΣ

Όποιο παιδί επιλέγει να σχεδιάσει το σκύλο φανερώνει χαρακτήρα καλοσυνάτο, ειλικρινή, συναισθηματικά εξαρτημένο απ’ αυτόν που βρίσκεται διπλά του. Η γενναιοδωρία του βασίζεται ακριβώς στην ανάγκη του να έχει γύρω του πολλούς φίλους για να μπορεί να παίξει και να διασκεδάσει. Είναι, όπως συνηθίζεται να λέγεται, παιδί «που του αρέσουν οι γιορτές». Αν δεν καταφέρει να κερδίσει την συμπάθεια των συντρόφων του λυπάται και θλίβεται περνώντας στιγμές πραγματικής μελαγχολίας. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των παιδιών είναι η ικανότητα τους «να έχουν μύτη» και κατά συνέπεια να κατανοούν τους ανθρώπους στη στιγμή.

ΦΙΔΙ

Η απεικόνιση του φιδιού αποτελεί σπάνια επιλογή στα ελεύθερα σχέδια των παιδιών. Το φίδι είναι σύμβολο σεξουαλικότητας και θεωρείται μαγικό ζώο λόγω της ιδιότητας του να αλλάζει δέρμα, ανανεώνοντας με αυτόν τον τρόπο την όψη του. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ένα τέτοιο σύμβολο κάνει την εμφάνιση του κατά την παιδική ηλικία: όπως το φίδι έτσι και το παιδί μεγαλώνοντας αλλάζει όψη και μεταβάλλεται εξωτερικά και εσωτερικά. Όσον αφορά στην ιδιοσυστασία του, το παιδί που σχεδιάζει φίδια σκέπτεται καλά πριν από κάθε ενέργεια του και χαρακτηρίζεται από επιφυλακτικότητα. Εκδηλώνει με δυσκολία τα συναισθήματα του, έχει δυνατή μνήμη και μίλα λίγο γιατί πριν εκφραστεί σκέπτεται και περιεργάζεται αυτόν που έχει απέναντι του. Συνήθως είναι προικισμένο με αίσθημα ευθύνης και ισχυρό χαρακτήρα, που του επιτρέπουν να ξεπερνά με επιτυχία τα όποια εμπόδια.

ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του παιδιού που σχεδιάζει άγρια ζώα είναι η επιθετικότητα, την όποια χρησιμοποιεί κυρίως για να ξεπερνά τα εμπόδια. Το παιδί αυτό υιοθετεί εύκολα αρχηγικές στάσεις, που θα του χρησιμεύσουν για να παρασύρει με επιτυχία τους άλλους. Παρορμητικό, ζωηρό και περήφανο αναζητά συνεχώς αυτονομία και δύσκολα αποδέχεται τον ρόλο του απλού στρατιώτη, ενώ μπορεί να γίνει αντιδραστικό και ακατάδεχτο. Στην πραγματικότητα, εκφράζει ότι στην ζωή του υπάρχει ένα πρόσωπο υπερβολικά απαιτητικό ή κάποιος που το παιδί το ίδιο φοβάται.

ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ

Η απεικόνιση μαϊμούδων φανερώνει ένα παιδί που διακρίνεται για την αθώα και ταυτόχρονα πολυμήχανη εξυπνάδα του. Ακόμη και ως ενήλικας, το παιδί αυτό θα έχει πάντα κάτι αθώο και θα εμφανίζει σπάνιες δεξιότητες. Το ίδιο το παιδί θα εκπλήσσεται από τις επιτυχίες του, αλλά αυτή η έκπληξη του οφείλεται κατά βάθος στον αισιόδοξο χαρακτήρα του, στο υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης και στη διαίσθηση του. Το παιδί που σχεδιάζει μαϊμουδίτσες έχει συνήθως πολλά ενδιαφέροντα. Πράγματι, η προσαρμοστικότητα του του επιτρέπει να αφιερωθεί σε διαφορετικά επαγγέλματα αρκεί να μην έχουν τίποτα στατικό ή επαναλαμβανόμενο.

ΑΛΟΓΟ

Το άλογο αποτελεί σύμβολο έντονης ζωτικότητας και πρόωρης ωρίμανσης, ακόμη και σεξουαλικής. Το παιδί που του αρέσει να σχεδιάζει άλογα δείχνει ασυνήθιστη αντοχή, ζωτικότητα που συνεπαίρνει, ευθυμία και ανεμελιά. Του αρέσει να αλωνίζει σε μεγάλους χώρους γι’ αυτό προτιμά να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο στο ύπαιθρο. Έχει ανάγκη από ελευθερία και δεν υποφέρει «τα χαλινάρια» που το εμποδίζουν να καλπάσει προς την ελευθερία και την ζωή. Αν είναι υποχρεωμένο να ζει σε περιβάλλον περιορισμένου πνευματικού επιπέδου θα αισθανθεί χαλιναγωγημένο και η διάθεση του θα χαλάσει. Καλός ομιλητής και αποφασιστικός στις επιλογές του θα γίνει εύκολα επιτυχημένος επιχειρηματίας.

ΔΡΑΚΟΣ

Ο δράκος αποτελεί σύμβολο δύναμης. Το παιδί που τον σχεδιάζει χαρακτηρίζεται από ισχυρή θέληση, αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις του με σοβαρότητα και επιδεικνύει θάρρος ακόμη και στην επίλυση των πιο περίπλοκων καταστάσεων. Χαρακτηρίζεται εν γένει από ιδιαίτερη πνευματική ζωντάνια που του προσδίδει αξιοσημείωτη διαίσθηση. Ανοιχτό, κοινωνικό και σχετικά υπερβολικό στις εκδηλώσεις του, ξεπερνά με αισιοδοξία τις δυσκολίες που συναντά. Έχει όμως ανάγκη από πολλά ενδιαφέροντα, ώστε να μπορεί να αναπτύσσει όλο και περισσότερο τα εσωτερικά του χαρίσματα. Οι περιορισμένοι χώροι θα μπορούσαν να τον κάνουν επιθετικό και να υποχρεώσουν να «πετάξει φωτιά» εναντίον όποιου βρίσκεται γύρω του.

ΨΑΡΙΑ

Το ψάρι αποτελεί φαλλικό σύμβολο, αλλά είναι επίσης σημάδι χαράς και ευθυμίας. Τα παιδιά που απεικονίζουν ψάρια έχουν εύθυμο, ήρεμο και αρκετά ευφάνταστο χαρακτήρα. Πρέπει να βοηθηθούν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία προκειμένου να μη γίνονται εύκολη λεία των πιο πονηρών και έμπειρων παιδιών.

ΠΟΥΛΑΚΙΑ


Τα πουλάκια αποτελούν εκδήλωση της φυσιολογικής ανάγκης του παιδιού να αισθανθεί χάδια και φροντίδα, παράλληλα όμως εκφράζουν και τη διάθεση του να αναζητήσει έξω από το οικογενειακό περιβάλλον το χώρο στον οποίο θα μπορέσει να κινηθεί και να βρει μια τρυφερή επαφή στη φιλία.

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.