Τρίτη 26 Μαΐου 2015

“Mega” συμφωνία ύψους 2 δισ.$ για την αγορά 46 MiG-29M από την Αίγυπτο αλλάζει τα δεδομένα στην Ν.Α. Μεσόγειο


Σε συμφωνία που αλλάζει το πρακτικά τα δεδομένα στην Ν.Α. Μεσόγειο ήρθαν Ρωσία και Αίγυπτος με την αγορά 46 ρωσικών μαχητικών MiG-29 από το αραβικό κράτος έναντι ποσού 2 δισ. $. Αυτό αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές από τη ρωσική αεροπορική βιομηχανία.

Η προμήθεια των ρωσικών μαχητικών από την Αίγυπτο συζητείται εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια αλλά το θέμα παρέμενε ανοικτό. Το Νοέβμριο του 2013 είχε διαρρεύσει συμφωνία για την αγορά 24 MiG-29M/M2 ενώ παρόμοιες πληροφορίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας και το 2014 για τον ίδιο αριθμό αεροσκαφών.

Αργότερα τον περασμένο Φεβρουάριο ο Sergei Korotkov CEO της RAC (Russian Aircraft Corporation) όπως ονομάζεται σήμερα η MIG είχε δηλώσει πως η ρωσική εταιρεία συζητά με την Αίγυπτο την προμήθεια αεροσκαφών MiG-35.

Ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί εάν η Αίγυπτος αγοράσει MiG-29M ή MiG-35 πάντως τα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για MiG-29M.

Και οι δύο εκδόσεις όμως θεωρούνται "συγγενείς". Το «-29M» ("Fulcrum-E") για το ΝΑΤΟ) θεωρείται η πλέον πρόσφατη αναβαθμισμένη έκδοση του μαχητικού, ενώ το MiG-35 (Fulcrum-F) είναι μια περαιτέρω εξέλιξη του MiG-29M/Μ2 κατατάσσοντάς το στην 4++ γενιά μαχητικών όπως το Su-35.

Όπως εκτιμούν αναλυτές σίγουρα τα αεροσκάφη που θα παραλάβει η Αίγυπτος θα διαθέτουν ραντάρ AESA Zhuk-AE και κινητήρες RD-33MK κάτι που τα φέρνει πιο κοντά στο επίπεδο «-35» παρά στο «-29Μ».

Όπως αναφέρει ο Κονσταντίν Μακιγιένκο, εμπειρογνώμονας του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικής και Τεχνολογίας στη Μόσχα: «Για τη ρωσική MiG Corporation, η σύμβαση με την Αίγυπτο ανοίγει μια μακροπρόθεσμη προοπτική συνεργασίας και παρέχει μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη παραγγελία για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στη μετασοβιετική ιστορία».

Πέρυσι Μόσχα και Κάιρο υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους μισού δισ. δολαρίων, για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων εδάφους - αέρος S-300VM "Antey-2500" (SA-23 Gladiator\Giant) κάτι που δείχνει την στροφή που επιχειρεί το Κάιρο στο εξοπλιστικό του δόγμα.

Σήμερα η αιγυπτιακή Αεροπορία διαθέτει ένα σύνολο από 228 F-16, 18 Mirage 2000, 82 Mirage v (τα περισσότερα βρίσκονται υπό απόσυρση), 34 F-4E, 58 MiG-21 (από σύνολο 400 που είχαν παραδοθεί), ενώ διαθέτει και ίδιο αριθμό κινεζικών Chengdu J-7. Παράλληλα έχει υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά 24 Rafale από την Γαλλία.

Η αγορά των 46 MiG-29M ή MiG-35 από την Αίγυπτο έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις της χώρας με την Τουρκία περνούν από μια περίοδο έντασης εξαιτίας της μεγαλομανίας του «Σουλτάνου» Ρ.Τ. Ερντογάν.

Ένας από τους κύριους λόγους αυτής, εκτός από την υπόθεση της μουσουλμανικής αδελφότητας είναι και το ενεργειακό πεδίο στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Μόλις σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ότι αφορά την ενεργειακή της πολιτική στην «ΤΔΒΚ» κάτι που εμπλέκει σαφώς και την Αίγυπτο η οποία έχει οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου όπως και έχει εγκριθεί συμφωνία για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. .
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.