Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Μυστικές συνομιλίες Ιαπωνίας - Βόρειας Κορέας

Η Ιαπωνία διεξήγαγε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα σε ουδέτερο έδαφος σχετικά με την τύχη ιαπώνων πολιτών που απήχθησαν από την κορεατική χερσόνησο πριν από δεκαετίες, μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ τον Μάιο για να συζητήσουν την τύχη 12 ιαπώνων πολιτών που απήχθησαν κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο μογγολική διπλωματική πηγή.
Η Πιονγιάνγκ έχει παραδεχθεί επίσημα ότι απήγαγε 13 Ιάπωνες από το 1977 έως το 1983. Άφησε ελεύθερους πέντε από αυτούς το 2002 και το 2004, ισχυριζόμενη ότι οι υπόλοιποι οκτώ έχουν πεθάνει.

Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τις απαγωγές τον Ιούλιο του 2014. Σύμφωνα με τη μογγολική πηγή, οι διαπραγματευτές της Βόρειας Κορέας ζήτησαν να παραταθεί η διορία της 4ης Ιουλίου 2015 που έχει δώσει το Τόκιο ώστε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.
Η Πιονγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει επίσημες έρευνες το 2002 και το 2004, όμως το Τόκιο έκρινε πως αυτές δεν ήταν πειστικές.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έστειλε τον Μάιο έναν από τους εκτελεστικούς γραμματείς του στην Ουλάν Μπατόρ, η οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ, προκειμένου να ζητήσει αποσαφηνίσεις για την τύχη των θυμάτων. Η πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αξιωματούχος αυτός να έλαβε μέρος στις μυστικές συνομιλίες.

Χθες, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας και σύμβουλος του Άμπε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Σοτάρο Γιάτσι, συναντήθηκε με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Μογγολίας Τσαγκααντάρι Ενκχτουβσίν. Ο Ενκχτουβσίν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να ενεργεί ως μεσολαβητής για την επίλυση του θέματος των απαγωγών.
Η Ιαπωνία έχει καλέσει επανειλημμένα τη Βόρεια Κορέα να απελευθερώσει τους ομήρους, πιστεύοντας ότι εκατοντάδες άλλοι μπορεί να έχουν απαχθεί.

Τα κίνητρα των απαγωγών δεν είναι σαφή. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι Ιάπωνες φέρεται να απήχθησαν προκειμένου να διδάξουν τα μαθήματα της γλώσσας και του πολιτισμού στις κατασκοπευτικές υπηρεσίες της Βόρειας Κορέας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.