Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ο Ολάντ σχεδιάζει «νέα συμμαχία» και αμφισβητεί την ηγεμονία της Γερμανίας


Μπροστά βγαίνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και μιλά ανοιχτά για τον σχηματισμό μιας νέας συμμαχίας στην ευρωζώνη, προφανώς για να σταματήσει η παντοκρατορία της Γερμανίας.

Οι προθέσεις του Γάλλου Προέδρου γίνονται πλήρως αντιληπτές από το άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche και στο οποίο τονίζει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια «ισχυροποιημένη οργάνωση» της ευρωζώνης και να συγκροτήσει, μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν, μια «εμπροσθοφυλακή».

«Η ευρωζώνη κατάφερε αυτήν την εβδομάδα να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της με την Ελλάδα. Για πολλούς, η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων έπαιξε ρόλο. Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε» τονίζει ο Ολάντ στο αφιέρωμα της εφημερίδας στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ που κλείνει αύριο τα 90 χρόνια του.

«Όμως δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ” αυτό. Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ για μια κυβέρνηση της ευρωζώνης και να προσθέσουμε σ” αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό καθώς και ένα κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο» προσθέτει στο άρθρο του ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το να μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να επιθυμούμε μια σύγκλιση. Είναι μια επιλογή που έκαναν 19 χώρες επειδή ήταν προς το συμφέρον τους. Άλλωστε καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει» από το ευρώ, συνεχίζει ο Ολάντ.

«Αυτή η επιλογή απαιτεί μια ενισχυμένη οργάνωση με τις χώρες που θα το αποφασίσουν, μια πρωτοπορία. Η Γαλλία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο επειδή, όμως μας έχει δείξει ο Ζακ Ντελόρ, μεγαλώνει όταν βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.