Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Ο σκοτεινός ρόλος του Γκλεν Κιμ και η μυστηριώδης σιωπή της κυβέρνησης


H Die Welt αποκαλύπει νέα στοιχεία για τον ρόλο του κορεάτη στην ολονύχτια συνεδρίαση για την ελληνική κρίση στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt για την παρουσία του κορεάτη Γκλεν Κιμ και τον ρόλο που διαδραμάτισε στις διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο και η σιωπή της κυβέρνηση για τη σχέση της με τον πολυδιαφημισμένο σύμβουλο.
Η εφημερίδα αποκαλύπει νέα στοιχεία για τον ρόλο του κορεάτη στην ολονύχτια συνεδρίαση για την ελληνική κρίση στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Πρώτον, ο Κιμ δεν ήταν μόνος του, αλλά συνοδευόταν και από δεύτερο, επίσης Κορεάτη, σύμβουλο και δεύτερον όλες οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες κορυφής αιφνιδιάστηκαν, όταν είδαν τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Κιμ για το πακέτο των 50 δισ. ευρώ με Ανγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τούσκ.

Η αποκάλυψη ότι ο κορεάτης σύμβουλος πήρε ενεργά μέρος στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έγινε χθες.

Μιλώντας στο Mega, ο γερμανός δημοσιογράφος της Die Welt Όλαφ Γκέρσεμαν ανέφερε ότι «δύο τινά είναι ασυνήθιστα. Το πρώτο να συμμετέχει ένας ξένος στην επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία. Το δεύτερο, ότι εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα. Το να παίρνεις συμβουλές απ' τον ιδιωτικό τομέα, από τραπεζίτες και οικονομολόγους, δεν είναι κακό, αλλά το να συμμετέχουν σε μία κυβερνητική αντιπροσωπεία είναι ασυνήθιστο. Είναι πολύ παράξενο να συμμετέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένας ξένος σύμβουλος απ' τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε.

Και όταν ρωτήθηκε για το ποια ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ότι «το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε καν, ούτε το υπουργείο Οικονομικών. Όταν τηλεφωνήσαμε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών είπαν ότι έχουν να ασχοληθούν με πιο σημαντικά πράγματα».

Η παρουσία του κορεάτη προκαλεί ερωτηματικά όσον αφορά την ιδιότητα με την οποία συμμετείχε στην ελληνική αποστολή και ανέλαβε ρόλο στις κρίσιμες για τη χώρα διαπραγματεύσεις.

Και τούτο διότι ο κ. Κιμ δεν είχε προσληφθεί ή είχε σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή άλλη μορφή συνεργασίας με το ελληνικό κράτος.

Πάντως, οι συμβουλές και οι υπηρεσίες φαίνεται ότι κοστίζουν πολύ ακριβά, καθώς ο κ. Κιμ μετά την αποχώρηση του Γιάννη Βαρουφάκη από τη διαπραγματευτική ομάδα, ενημέρωσε τους νέους συνεργάτες του στην ελληνική κυβέρνηση ότι είχε συμφωνήσει προφορικά με τον τέως υπουργό να αμείβεται με 125.000 ευρώ το μήνα!

Τα μοναδικά χρήματα που έχει πάρει έως τώρα, όμως, αφορούν σε ημερήσιες αποζημιώσεις και έξοδα ταξιδιού και διαμονής στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα οποία από το υπουργείο λένε ότι από τη στιγμή που δεν έχει συμβατική σχέση, έστω και άμισθη, με το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα «οφείλουν να επιστραφούν εντόκως».

Εξάλλου, ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που κατέθεσε στη Βουλή ρωτάει αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να δώσει αναλυτική κατάσταση για το τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε τι θέματα και με τι αρμοδιότητες προσφέρουν οι εταιρείες LJ Capital και Nomura και οι σύμβουλοι Γκλεν Κιμ, Κιμ Μπράϊαν Γιουιουν και Σόρους Σαμπαγιατί.

Ο κ. Θεοχάρης ρωτά επίσης ποιο είναι το κόστος των εν λόγω υπηρεσιών ανά εταιρεία και ανά σύμβουλο και αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να δώσει αναλυτική κατάσταση των διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων (φυσικών ή νομικών προσώπων), οι οποίοι προσφέρουν της υπηρεσίες τους.


Αναλυτικά:

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Απευθείας ανάθεση έργων σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους θεσμούς»

Με το 3ο άρθρο της Π.Ν.Π. που δημοσιεύθηκε στις 31.7.2015 στο Φ.Ε.Κ. με Αρ. Φύλλου 90, προβλέπεται η - κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης - απευθείας ανάθεση έργων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι 3 μηνών, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα από δημοσιεύματα στον Τύπο πληροφορούμαστε πως η ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει ή λάμβανε τις υπηρεσίες διαφόρων «συμβούλων» φυσικών προσώπων, όπως οι κύριοι Γκλεν Κιμ, Κιμ Μπράϊαν Γιουιουν και Σόρους Σαμπαγιατί και νομικών προσώπων όπως η εταιρεία LJ Capital και η επενδυτική τράπεζα Nomura.

Προκαλεί έκπληξη πώς η Κυβέρνηση έρχεται αναδρομικά να καλύψει την πρόσληψη των εν λόγω συμβούλων με την προαναφερθείσα Π.Ν.Π. τη στιγμή μάλιστα που οι αποδοχές για ορισμένους από αυτούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν δικαιολογούνται από την εμπειρία ή τη θέση τους. Πιο συγκεκριμένα το βιογραφικό του κ. Γκλεν Κιμ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του εμπειρία, εγείροντας θέμα προσόντων και ειδίκευσης, τα οποία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την εμφανιζόμενη τιμή των υπηρεσιών του. Οι προβλέψεις του άρθρου 3 της εν λόγω Π.Ν.Π για απευθείας αναθέσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών κόστους εκατομμυρίων ευρώ είναι επίσης εξόφθαλμα χαριστικές. Το ζήτημα της απευθείας ανάθεσης γίνεται ακόμα σοβαρότερο αν αναλογιστούμε ότι οι δύο σύμβουλοι, της μικρού μεγέθους και με σύντομη διαδρομή σε μη συναφή επενδυτικά και συμβουλευτικά πεδία LJ Capital, κύριοι Γκλεν Κιμ και Σόρους Σαμπαγιατί έχουν διατελέσει στελέχη της Lehman Brothers o πρώτος και της Lehman Brothers και Nomura ο δεύτερος. Επισημαίνουμε σε αυτό το σημείο ότι η Nomura το 2008 αγόρασε το διεθνές σκέλος της Lehman Brothers. Οι αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης τεράστιου κόστους και ασαφούς αντικειμένου συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πρόσωπα με δυσανάλογα προσόντα, σε εταιρείες αμφιβόλου αξίας, ειδίκευσης και ρόλου και η πιθανή διασύνδεση όλων αυτών με επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι επίσης εμπλέκονται σε αυτές τις απευθείας αναθέσεις προκαλούν εύλογα ερωτήματα.


Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

Τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε τι θέματα και με τι αρμοδιότητες προσφέρουν οι εταιρείες LJ Capital και Nomura και οι σύμβουλοι Γκλεν Κιμ, Κιμ Μπράϊαν Γιουιουν και Σόρους Σαμπαγιατί;

Ποιο είναι το κόστος των εν λόγω υπηρεσιών ανά εταιρεία και ανά σύμβουλο;
Σκοπεύει η Κυβέρνηση να δώσει αναλυτική κατάσταση των διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων (φυσικών ή νομικών προσώπων), οι οποίοι προσφέρουν της υπηρεσίες τους, σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος αυτών των υπηρεσιών και το ακριβές αντικείμενο αυτών;


Ο ερωτών Βουλευτής


Χάρης Θεοχάρης
Β΄Αθηνών
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.