Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Η νέα γεωπολιτική εστία έντασης


Προσφάτως η Ρωσία, υπέβαλλε αίτημα στην Επιτροπή για τα όρια της υφαλοκρηπίδας των Ηνωμένων Εθνών, διεκδικώντας μία τεράστια θαλάσσια έκταση της Αρκτικής όπως τις υποθαλάσσιες οροσειρές «Λομονόσοφ» και «Μεντελέγιεφ» στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό τις οποίες θεωρεί ότι είναι μέρος της ρωσικής υφαλοκρηπίδας.
Συνολικά, το εμβαδόν της περιοχής του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού που διεκδικεί η Ρωσία είναι 1, 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και στο υπέδαφός της βρίσκονται περίπου 5 δισεκατομμύρια τόνοι φυσικών πόρων. Εαν η αίτηση γίνει αποδεκτή αυτό θα σημάνει ότι , η πρόσβαση της πλειονότητας των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας στην αρκτική ζώνη θα περιοριστεί.

Σήμερα, στον Αρκτικό Ωκεανό, πέραν της οικονομικής ζώνης των 200 ν.μ. μπορεί να εισέλθει σκάφος οποιαδήποτε κράτους. Εάν όμως η αξίωση της Ρωσίας γίνει αποδεκτή από την αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, ένα τμήμα του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού δεν θα θεωρείται πλέον περιοχή που διέπεται από το καθεστώς των «διεθνών υδάτων.

Όμως τα πράγματα έχουν περιπλακεί καθώς ανάλογα αιτήματα επέκτασης της υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική έχουν καταθέσει ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι , είναι πολύ πιθανόν στα επόμενα χρόνια τα ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός θα εξελιχθεί σε μία νέα εστία έντασης στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Φυσικά , το παιγνίδι δεν αφορά στα παγωμένα νερά αλλά στους ενεργειακούς θησαυρούς που κρύβει ο βυθός.Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το το 20% με 25% των γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του κόσμου (δηλαδή πάνω από 10 δισ. τόνους ισοδύναμου καυσίμου), βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό, τα οποία γίνονται πλέον προσβάσιμα καθώς έχουν συρρικνωθεί δραματικά οι πολικοί πάγοι. Άλλες εκτιμήσεις ανεφέρουν ότι η περιοχή μπορεί να κρύβει το 15% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και το 30% του φυσικού αερίου. Τα υποθαλάσσια αυτά κοιτάσματα της Αρκτικής διεκδικούν βάση διεθνών συμβάσεων και συνθηκών η Ρωσία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Νορβηγία , καθώς σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας,τα παράκτια κράτη έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φτάνει μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια.Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου