Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Το όραμα του Πούτιν για Ορθόδοξη Αυτοκρατορία - Πως θα μπορούσε να κινηθεί η Ελλάδα

Ενώ ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το βιβλίο «Στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν». Στις σελίδες του ξεδιπλώνεται το όραμα του Ρώσου ηγέτη για την δημιουργία μιας Ορθόδοξης Αυτοκρατορίας, αντίβαρο στην άθεη Νέα Τάξη, με σημαντικό σύμμαχο την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Ελλαδική Εκκλησία και φυσικά το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Άλλωστε ο Πούτιν στις συνεντεύξεις του δεν παραλείπει ποτέ να αναφέρει το γεγονός ότι η μητέρα του τον βάφτισε κρυφά χριστιανό ορθόδοξο, καθώς κάτι τέτοιο απαγορευόταν στον Κομμουνισμό.
Στο βιβλίο του Μισέλ Ελτσανινόφ, ακτινογραφούνται όλοι οι θεωρητικοί παράγοντες που ενίσχυσαν το σχέδιο του Ρώσου ηγέτη και αποτέλεσαν τους κεντρικούς του πυλώνες.
Στο οπισθόφυλλό του αναφέρεται πως στ επίκεντρο της έρευνας είναι το «πώς συγκροτείται το όραμα του Πούτιν για τη "ρωσική οδό" και ποια επίδραση ασκούν στον Ρώσο πρόεδρο η Ορθοδοξία, το Βυζάντιο, το σοβιετικό καθεστώς, ο Μαρξ, ο Ντοστογιέφσκι, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ή ο πανσλαβισμός».
Στόχος του Πούτιν φέρεται να είναι το να εμφυσήσει στον ρωσικό λαό μια πίστη σε υψηλά ιδανικά, όπως αυτό της Ορθοδοξίας, θυμίζοντάς του τις επιτυχίες του «ενάντια στον ξένο κατακτητή και την ανάλογη "Ένωση όλων Σλάβων (και γενικά των Ορθοδόξων) υπό την αιγίδα της Ρωσίας».
Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να παίζει και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος χρησιμοποιεί την θρησκεία για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της ορθόδοξης πλειοψηφίας της χώρας, για να κολακεύσει, εάν και εφόσον χρειαστεί, τους Έλληνες ή τους Σέρβους».
Βέβαια, όλοι οι μεγάλοι έχουν τα σχέδιά τους. Το τι τελικά θα γίνει, είναι άλλη υπόθεση.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα είναι να αξιοποιούσε τις εν λόγω επιδιώξεις της Μόσχας, προκειμένου, βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων, να κερδίσει ό,τι μπορεί για τα ελληνικά συμφέροντα, ειδικά τώρα που οι σχέσεις Ρωσίς-Τουρκίας βρίσκονται σε χείριστο σημείο.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στο πλαίσιο του «ανήκομεν εις την Δύσιν» έχει καταστήσει τέτοιου είδους ανοίγματα απαγορευτικά. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.