Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Εκατοντάδες επιστήμονες κυνηγούν το «μυστικό της σκιάς»

Εκατοντάδες επιστήμονες ασχολούνται με αυτό που ονομάζουν σκοτεινή ενέργεια και έχει άμεση σχέση με την «σκιά», το σκότος δηλαδή όπου επικρατεί κατάσταση «μη ύπαρξης», η οποία έχει τάση να καταστρέφει την ύπαρξη και γι' αυτό παρατηρούμε πχ. το φαινόμενο των μαύρων τρυπών, οι οποίες «καταπίνουν» ολόκληρα άστρα, οδηγώντας τα στην ανυπαρξία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Sloan Digital Sky Survey III (SDSS III), συγκεντρώθηκαν επιστήμονες από όλον τον κόσμο με σκοπό να φέρουν στο φως περισσότερα στοιχεία σε σχέση με την σκοτεινή ενέργεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση, με σκοπό τον υπολογισμό με ακρίβεια - ρεκόρ της μυστηριώδους αιτίας που επιταχύνει, σύμφωνα με τους ίδιους, την κοσμική διαστολή, δημιούργησαν τον πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα χάρτη γαλαξιών στο σύμπαν.

Για να τον ολοκληρώσουν, χρειάστηκαν περίπου μία δεκαετία.

Σε αυτόν αποτυπώνονται οι θέσεις 1,2 εκατομμυρίων γαλαξιών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Χάρις σε αυτά τα δεδομένα, μπόρεσαν να μετρήσουν την σκοτεινή ενέργεια ακριβέστερα από ποτέ.


Μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνο υποθέσεις για την φύση της σκοτεινής ενέργειας και κανείς δεν έχει καταλήξει σε βέβαια συμπέρασμα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει το μυστικό της σκιάς.

Ο γαλαξιακός χάρτης πάντως δείχνει να επαληθεύει τους νόμους της βαρύτητας σε συμπαντικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας ότι όντως μία άγνωστης φύσης δύναμη κρύβεται πίσω από την κοσμική διαστολή.

Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες όχι μόνο υπολόγισαν με ακρίβεια τις θέσεις των γαλαξιών, αλλά και προσδιόρισαν έμμεσα τόσο την σκοτεινή ενέργεια όσο και την σκοτεινή ύλη – την επίσης άγνωστης φύσης ύλη που, μέσω της βαρύτητάς της, επιδρά σε κοσμικές δομές όπως οι γαλαξίες.

Τέλος, τα ευρήματά τους δείχνουν πως η σκοτεινή ενέργεια μεταβάλλεται πολύ αργά. Κι αυτό γιατί δεν έχει μεταβληθεί περισσότερο από 20% τα τελευταία 7 δισεκατομμύρια χρόνια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.