Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Κύπρος και Αίγυπτος αλλάζουν το ενεργειακό σκηνικό στη Μεσόγειο-«Τρίζει» τα δόντια η Τουρκία


Σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού Τύπου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αίγυπτος ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία για θέματα ενέργειας στις 26 Αυγούστου, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο πως η Τουρκία από το παρασκήνιο απειλεί καθώς θέλει μερίδιο από την πίτα.

Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελμόλα, θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα και στα πλαίσια αυτά θα υπογράψει με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, ενώ η συμφωνία θα αφορά την αξιοποίηση του αερίου που θα πωλείται από τη Λευκωσία στο Κάιρο, δηλαδή από την κυπριακή ΑΟΖ προς τους τερματικούς σταθμούς της Αιγύπτου ή και προς ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή μάλιστα συζητείται η νέα τριμερή συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου σε επίπεδο κορυφής, που χρονικά τοποθετείται το φθινόπωρο, γεγονός φυσικά που δεν αρέσει στη γείτονα χώρα. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και η Ελλάδα θα αποτελέσει την «γέφυρα» που θα ενώσει την Μέση Ανατολή και την Ασία με την Ευρώπη. Κάπου εκεί όμως παραμονεύει η Τουρκία…


Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου