Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

«Την έχει άσχημα ο Ρ.Τ.Ερντογάν» – Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τον στριμώξουν



Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δεν είναι και λίγα όσα έχουν ανεχτεί από την παρέα του Σουλτάνου οι ΗΠΑ, μέχρις σημείου μάλιστα να έχουμε μπερδευτεί, ποια τελικά είναι η μεγάλη δύναμη, που μπορεί να επιβάλλει την άποψη της. Βέβαια οι αμερικανοί μέχρι τώρα τους στηρίζανε κάτω από τον φόβο της ευρύτερης Ρωσοτουρκικής συμμαχίας. Όμως μετά τα σύννεφα, στις σχέσεις Ρωσίας , Τουρκίας και Ιράν, λόγω της αυθαίρετης επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία και τις απειλές της κατά των Κούρδων, πλέον δεν έχουν λόγο να είναι τόσο ανεκτικοί στις μεγαλομανείς τάσεις του Ερντογάν.

Όταν λοιπόν ο Ερντογάν ζήτησε χθες την αεροπορική υποστήριξη των αμερικανών, την στιγμή που Τούρκοι βρέθηκαν στα πυρά τζιχαντιστών, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση και τελευταία στιγμή δεν θρηνήσανε μεγάλες απώλειες. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η βοήθεια θα έπρεπε να έρθει από την βάση του Ιντσιρλίκ, στην οποία μέχρι πρότινος ο Ερντογάν κρατούσε σε ομηρία αμερικανούς στρατιωτικούς ως συμμέτοχους στο πραξικόπημα εναντίον του.
Έτσι, σε περιοχή της πόλης της βόρειας Συρίας, Τζαραμπλούς, χθες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων του τουρκικού στρατού με τρομοκράτες του Daesh, οι Τούρκοι ζήτησαν βοήθεια από τους Αμερικανούς μετά τον τραυματισμό Τούρκων στρατιωτών και την καταστροφή ενός άρματος μάχης. Συγκεκριμένα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βοηθούσαν τις δυνάμεις των ανταρτών του ‘Ελεύθερου Συριακού Στρατού’, προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή από τις ομάδες του ‘ισλαμικού κράτους’. Από τις επιθέσεις των τρομοκρατών, σύμφωνα με την εφημερίδα Gunes, ένα άρμα μάχης του τουρκικού στρατού καταστράφηκε από ρουκέτα του ισλαμικού κράτους και τραυματίσθηκαν 3 Τούρκοι στρατιώτες.

Οι Τούρκοι ζήτησαν τότε αεροπορική υποστήριξη από το διεθνή συνασπισμό που βρίσκεται υπό την αμερικανική ηγεσία, του οποίου τα αεροσκάφη βρίσκονται στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον τουρκικό σχεδιασμό που προωθείται στη βόρεια Συρία. Μάλιστα, πηγή από τον ‘Ελεύθερο Συριακό Στρατό’ δήλωσε, κρατώντας την ανωνυμία, ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλες απώλειες. Έπρεπε οι Αμερικανοί να υποστηρίξουν το σχέδιο μας. Αλλά μας άφησαν εκεί στο δρόμο. Ευτυχώς, στην περιοχή έφθασαν λίγες ώρες αργότερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη».

Θεωρούμε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την Τουρκία, τουλάχιστον στην Συρία έχει αρχίσει. Ο Ερντογάν αρχίζει να στριμώχνεται, βέβαια ξέρει και να ξεφεύγει, το πιθανότερο όμως είναι ότι αυτή τη φορά την έχει άσχημα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.