Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχεται στο φως το τουρκικό σχέδιο για τη βόρεια Συρία!


Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατιωτικό αναλυτή Νihat Αli Οzcan το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Άγκυρας για την περιοχή της βορείου Συρίας περιλαμβάνει την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας την οποία θα την επιτηρούν 35-40.000 Τούρκοι στρατιώτες σε συνεργασίας με τις δυνάμεις του FSA για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι υιοθετούν το σχέδιο που εφάρμοσαν οι Ισραηλινοί στο νότιο Λίβανο για 18 χρόνια από το 1982 όταν το Ισραήλ εισέβαλε στο Λίβανο μέχρι και το 2000 όταν τα τελευταία στρατεύματα του Ισραήλ αποσύρθηκαν από την περιοχή σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ κατείχε μαζί με τον Στρατό του Νοτίου Λιβάνου μια έκταση ίση περίπου με το 10% της συνολικής έκτασης της χώρας.

Η παραμεθόρια αυτή ζώνη προστάτευε τις συνοριακές πόλεις του Ισραήλ από τις καταδρομικές επιθέσεις της PLO και παρείχε ασφάλεια στους 150.000 Μαρωνίτες, Σιίτες και Δρούζους που ζούσαν στα 67 χωριά που υπήρχαν μέσα αυτή την ζώνη από την δράση της Παλαιστινιακής Οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή η λύση που εκτιμάται ότι θα επιλέξει η Άγκυρα θα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το παλιό Ισραηλινό σχέδιο για τον Νότιο Λίβανο.

*με πληροφορίες από viadiplomacy
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.