Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η Τουρκία ανησυχεί - Οι Κούρδοι κατέλαβαν τα τρία κύρια φράγματα του Ευφράτη στη Συρία


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η τουρκική κυβέρνηση και το κράτος εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για το γεγονός ότι οι Κούρδοι έχουν καταλάβει εκτεταμένες περιοχές και ελέγχουν τα τρία μεγαλύτερα φράγματα στο ρου του Ευφράτη, στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

Συγκεκριμένα, ανησυχούν γιατί τα φράγματα αυτά εξασφαλίζουν σοβαρά οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα στους Κούρδους, αφού μέχρι στιγμής ελέγχουν το 23% της επικράτειας της Συρίας, που σημαίνει τα 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από το σύνολο των 185 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων του συνόλου.

Επίσης, ελέγχουν τα περισσότερα από τα εύφορα και καλλιεργούμενα εδάφη, τα οποία αρδεύονται μέσω των φραγμάτων Τισρίν, Τάμπκα και Μπαάθ.
Ένα επί πλέον στοιχείο ανησυχίας είναι και το γεγονός ότι από τα φράγματα αυτά παράγεται το 70% του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται στη Συρία.

Να σημειωθεί ότι η οικονομική παράμετρος του θέματος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας, βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι, καθιστά βιώσιμο το αυτόνομο κουρδικό κράτος που αναμένεται να ιδρυθεί στη βόρια Συρία, εξ ου και οι φόβοι της Άγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.