Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Τι Σχεδιάζει Ο Οικουμενισμός Στους Μήνες Που Έρχονται…


Το 2017 αποτέλεσε ίσως την κορύφωση του Οικουμενιστικού ρεύματος και ακόμη είμαστε σχεδόν στα μισά. Αναγνώριση κοινού βαπτίσματος Ρωμαιοκαθολικών-Κοπτών, εξελίξεις στις σχέσεις με τους Μεταρρυθμιστές, τους Προτεστάντες και ένα σωρό άλλα παραδείγματα. Και βέβαια συμπροσευχές, πάρα πολλές συμπροσευχές…

Το οικουμενιστικό σχέδιο καλά κρατεί και το επόμενο έτος έπεται συνέχεια…

Κι αυτό επειδή η επόμενη παγκόσμια συνάντηση του Παγκόσμιου Χριστιανικού Φόρουμ (Global Christian Forum) είναι προγραμματισμένη το 2018 να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, τη Μπογκοτά.

Το GCF θα διεξαγάγει την παγκόσμια συνάντησή του από τις 23 έως τις 28 Απριλίου στην Μπογκοτά και το θέμα της τετραήμερης διάσκεψης θα είναι «Αφήστε την αμοιβαία αγάπη να συνεχίσει», ένα απόσπασμα από το Βιβλίο των Εβραίων (13: 1) της Βίβλου.

Για τον όρο “αμοιβαία αγάπη” δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές που αποσκοπεί…
Πρόκειται για την τρίτη παγκόσμια συνάντηση του Παγκόσμιου Χριστιανικού Φόρουμ, ενός από τους πιο ποικίλους και…. ύποπτους παγκόσμιους χριστιανικούς «χώρους» στον κόσμο, όπου συναντώνται τουλάχιστον έξι ρεύματα του παγκόσμιου χριστιανισμού.

“Το GCF είναι ένα«φόρουμ», ένας τόπος για τους ηγέτες από όλο το φάσμα του χριστιανισμού παγκοσμίως για να συναντηθούν για έμπνευση και διορατικότητα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς αντιμετωπίζουν το μέλλον μαζί”, δήλωσε ο γραμματέας του GCF, αιδεσιμότατος Larry Miller, του οποίου πάντως η θητεία τελειώνει και θα υπάρξει αντικατάσταση.

“Η συμμετοχή στο φόρουμ διαμορφώνεται από μια σειρά ισορροπιών – με αναλογία 50:50 μεταξύ των ηγετών των «παλαιότερων» εκκλησιών (Ρ/Καθολικών, Ορθοδόξων, Προτεσταντικών) και των «νεώτερων» (Ευαγγελιστές, Πεντηκοστιανοί, Ανεξάρτητοι)” ανέφερε ακόμη.

Είναι η πρώτη παγκόσμια συγκέντρωση του GCF στη νοτιοαμερικανική ήπειρο και η πρώτη σε ένα ισπανόφωνο έθνος. Προηγούμενες παγκόσμιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική (Κένυα, 2007) και στην Ασία (Ινδονησία, 2011).
Σύμφωνα με τον Miller το GCF θα εκδώσει προσκλήσεις στη συγκέντρωση τους επόμενους δύο μήνες.

Επίσης ο Miller, δήλωσε ότι η Τρίτη Παγκόσμια Συγκέντρωση προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ηγετών των Εκκλησιών σε μια σημαντική περίοδο στον παγκόσμιο Χριστιανισμό.

«Θα ακούσουμε επίσης τι συνέβη στις συμμετέχουσες εκκλησίες στο Φόρουμ από την τελευταία μας παγκόσμια συγκέντρωση, ιδιαίτερα εξελίξεις σημαντικές για όλες τις εκκλησίες» σημείωσε και συμπλήρωσε: “Η συγκέντρωση θα είναι«σχεσιακή, μαρτυρική και αποστολική» στη φύση και την έκβαση και θα περιλαμβάνει προσεκτική συζήτηση, ακρόαση και προσευχή καθώς θέτουμε άμεσα στην πράξη το θέμα της συγκέντρωσης, δηλαδή η αμοιβαία αγάπη να συνεχίσει’.»

Για το Παγκόσμιο Χριστιανικό Φόρουμ τέσσερα είναι τα παγκόσμια χριστιανικά σώματα που αποτελούν τους βασικούς «πυλώνες» του: η Πεντηκοστιανή Παγκόσμια Φιλοξενία, το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας (Βατικανό), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και η Παγκόσμια Ευαγγελική Συμμαχία.

Οι ηγέτες τους θα είναι παρόντες, μαζί με ηγεσίες από πολλές άλλες εκκλησίες του κόσμου και διεθνείς χριστιανικές οργανώσεις. Άραγε θα λείψουν οι…. “αδελφοί” Βαρθολομαίος-Φραγκίσκος;

Του Μανώλη Κείου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.