Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Αγιορίτικα λόγια

ΓΕΡΟΝΤΑ, πῶς θὰ μαλακώσει ἡ καρδιά μας καὶ θὰ γίνει εὔσπλαχνη;

- Μὲ τὸ νὰ δικαιολογοῦμε τὸν ἄλλον καὶ ὄχι τὸν ἑαυτόν μας. Ὅμως ἐμεῖς κάνουμε πάντα τὸ ἀντίθετο καὶ γι’ αὐτὸ σκληραίνεται ἡ καρδιά μας. Κι ἀπὸ τὴν πολὺ σκληράδα ἐπιτρέπει μετὰ ὁ Θεὸς νὰ μποῦμε μέσα στὴ σόδα τῶν θλίψεων, μήπως καὶ μαλακώσουμε, σὰν τὰ ρεβίθια, πού, πρὶν τὰ μαγειρέψει, τὰ μουλιάζει ἀποβραδὶς ἡ νοικοκυρά.

Ακόμα κι αν δεν έχεις πρόβλημα με τα λεφτά για να φας, πρέπει να δουλέψεις. Η δουλειά βοηθάει έναν άνθρωπο να θερμάνει το λάδι της μηχανής του. Η δουλειά είναι η δημιουργικότητα. Δίνει χαρά σε έναν άντρα και παίρνει από την ψυχή του, την κατάθλιψη .
 
 
Μην κρατάς το κακό του κόσμου και τι έχει κάνει, ξέχνα το. Απλά να ξέρεις ότι είσαι ο χειρότερος. Ό, τι σου έχει σταλεί από τον Κύριό σου, θεραπεύει και θεραπεύεται. Όταν σου λένε ψέματα, λες σ ' ευχαριστώ και ζητάς συγχώρεση.
Μόνο τότε θα υπάρξει ανταμοιβή όταν δεν θα είναι δικό σου λάθος και θα Πεις, "Συγχώρεσέ με για τ` όνομα του Θεού, είμαι χειρότερος απ` ότι νομίζεις για μένα". 


Μια μέρα ζητήθηκε από έναν στοχαστή της Ιατρικής ποια είναι η πιο σοβαρή ασθένεια του αιώνα. Οι παρόντες περίμεναν να απαντούσε ο καρκίνος και το έμφραγμα. Με μεγάλη τους έκπληξη ο επιστήμονας απάντησε: "Η αδιαφορία". Όλοι τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια και ο καθένας τους αντιλήφτηκε ότι ήταν σοβαρά άρρωστοι. Στο τέλος του ζητήθηκε ποια είναι η θεραπεία και ο επιστήμονας απάντησε: "Να το αντιληφθείτε".
 
 
‘’Να θυμάσαι και να φοβάσαι δύο λογισμούς. Ο ένας λέει: «Είσαι άγιος» και ο άλλος: «Δεν θα σωθείς».
Όμως εσύ, ‘’Έχει ο Θεός’’, να λες. Και με ζήλο, να ρίχνεσαι πάλι στον αγώνα.


Ή πιο συμφέρουσα ημέρα είναι εκείνη πού υποφέρουμε πάρα πολύ. Άμα δεν υποφέρουμε, μοιάζουμε μ’ εκείνον πού άνοιξε το μαγαζί του και κανείς δεν ήρθε να ψωνίσει. ’Έπαθλο παίρνουν όχι οι θεατές, αλλά οι αθλητές που αθλούνται νομίμως.
 

Είπε γέρων. Όλες οι νευρωσεις ξεκίνουν από την στιγμή που προσπαθούμε να είμαστε αυτό που δεν είμαστε. 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.