Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Αναπάντεχη εξέλιξη για τους Κούρδους στην Βόρεια Συρία


Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι λαμβάνουν έμμεση βοήθεια από μια αναπάντεχη πηγή στον πόλεμό τους εναντίον της Τουρκίας, στον βορειοδυτικό θύλακα Αφρίν: τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως μεταδίδεται, παρά το γεγονός πως η Δαμασκός αντιτίθεται, τουλάχιστον επίσημα, στο αίτημα της μειονότητας αυτής για αυτονομία, στο Αφρίν έχουν κοινό εχθρό και κοινό συμφέρον να εμποδίσουν την προέλαση της Τουρκίας.

Η Άγκυρα, που θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) απειλή στα νότια σύνορά της, με το βλέμμα στην δημιουργία «κουρδικού κράτους», εξαπέλυσε επιχείρηση εναντίον της τον προηγούμενο μήνα με την ειρωνική ονομασία «Κλάδος ελαίας».

Στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το Αφρίν, οι Κούρδοι ζήτησαν από τηn Δαμασκό να στείλει δυνάμεις για να υπερασπιστούν τα σύνορα της Συρίας.

Μέχρι στιγμής, η συριακή κυβέρνηση προσφέρει έμμεση βοήθεια επιτρέποντας στους Κούρδους μαχητές, πολίτες και πολιτικούς να φτάνουν στο Αφρίν μέσω εδαφών που ελέγχει, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η άφιξη ενισχύσεων ενδεχόμενα παρατείνει την αντίσταση των Κούρδων, καθηλώνοντας τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες ήδη μετρούν αρκετές απώλειες.

Επιπλέον θα παρατείνει την σύγκρουση στην Συρία, η οποία απομυζά τους πόρους των στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον του Άσαντ για τον έλεγχο της Συρίας και κατά αυτόν τον τρόπο τις αποδυναμώνει και βγάζει κερδισμένο τον Σύρο ηγέτη.

Στην γεωπολιτική, τα πάντα έχουν να κάνουν με συμφέροντα.
 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.