Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Εξελίσσεται κρυφό πραξικόπημα στο διαδίκτυο – Και στο βάθος, Soros


Εξελίσσεται κρυφό πραξικόπημα στο διαδίκτυο – Και στο βάθος, Soros

Γράφει ο Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ένα κρυφό πραξικόπημα εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στο διαδίκτυο, αρχής γενομένης από το Facebook. Τα γιγάντια συμφέροντα που αντιτίθενται στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο κύριο Ντόναλντ Τραμπ κινούν γη και ουρανό ώστε να αποδιαρθρωθεί ο μηχανισμός που ευνοήσε την ανάρρησή του στην εξουσία. Το Facebook λειτούργησε ως ο κύριος διανεμητής νέων και ειδήσεων που δεν αρέσουν στους πολιτικούς και τους άλλους αντιπάλους του Ρεπουμπλικανού νεόκοπου πολιτικού ηγέτη. Πίσω από τους Δημοκρατικούς βρίσκεται το Χόλιγουντ και τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα. Πίσω από τον κύριο Τραμπ βρίσκονται τρεις κι ο κούκος από πλευράς ενημέρωσης και διακίνησης περιεχομένου: εκτός από τον μεγάλο ωκεανό υποστηρικτών του στο διαδίκτυο, που δημοσιοποιούν τις θέσεις τους σε sites και αξιοποιούν το Facebook ως τον κύριο διανεμητή. Η παλιοπαρέα που πνέει τα μένεα εναντίον του νέου Αμερικανού Προέδρου αποφάσισε πως αυτό πρέπει να σταματήσει.

Την αρχή έκανε το Facebook με την δημόσια ανακοίνωση της νέας πολιτικής του δημοφιλούς μέσου μαζικής κοινωνικής δικτύωσης: ξεκινώντας πρώτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Facebook θα μειώσει στο ελάχιστο τις εμφανίσεις περιεχομένου από Σελίδες μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων ενημερωτικών ιστοτόπων. Ο αλγόριθμος αλλάζει και εφεξής θα παρουσιάζει στους ιδιώτες χρήστες κατά κύριο λόγο υλικό και αναρτήσεις φυσικών προσώπων του στενού τους κύκλου, όπως φίλων και μελών του οικογενειακού περιβάλλοντος. Εν ολίγοις, το Facebook λέει στους ενημερωτικούς οργανισμούς και στους ενεργούς πολίτες που αναδημοσιεύουν άρθρα με πολιτική και κοινωνική σημασία: σας ρίχνω μαύρο – κομμένες οι πολιτικές συζητήσεις στο χαλί μου.

Η μετοχή του Facebook κλονίστηκε και η περιουσία του ιδιοκτήτη του κυρίου Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχασε ένα μεγάλο μέρος της, με την δημόσια ανακοίνωση της νέας πολιτικής του δημοφιλούς μέσου μαζικής κοινωνικής δικτύωσης. Η ούτως ή άλλως ακαταλαβίστικη και χωρίς επεξήγηση επίφασή του, έρχεται να αναζωπυρώσει τις υποψίες που ήδη φαίνονται να επιβεβαιώνονται: ένας μεγάλος πόλεμος εναντίων της εναλλακτικής ενημέρωσης μόλις τώρα ξεκινά – για την ακρίβεια, τώρα βγήκαν τα μπαζούκα. Αντικειμενικός του σκοπός είναι να μην ολοκληρώσει την θητεία του ο κύριος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οπωσδήποτε να μην επανεκλεγεί δεύτερη φορά: «Αν ξαναβγεί ο Τραμπ, ζήτω που καήκαμε».

Μασκότ όλης αυτής της εκστρατείας, ο γνωστός άνθρωπος των χρηματοπιστωτικών κρίσεων και του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη κύριος Τζορτζ Σόρος. Χθες μόλις δήλωνε στο χιονισμένο Νταβός: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απειλή για την δημοκρατία. (…) Χειραγωγούν την προσοχή των χρηστών τους, ώστε να τους κατευθύνουν προς τα εμπορικά συμφέροντά τους. Οι μέρες τους είναι μετρημένες. Είναι θέμα χρόνου οι φορολογικές και άλλες υπηρεσίες να στραφούν εναντίον τους». Και έκλεισε με την πρόβλεψη πως ο Αμερικανός Πρόεδρος κύριος Ντόναλντ Τραμπ θα έχει φύγει από την θέση του ως το 2020.

Οι πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και διεθνώς είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι στις ημέρες μας. Καταλαβαίνουν ότι για να αυτοχειριαστεί το Facebook και να αυτοπυροβοληθεί θα το κάνει μόνον κατόπιν τεραστίων πιέσεων στο παρασκήνιο. Και βλέπουν πως για να ξανακελαηδάει ο κύριος Σόρος, που κάηκε η γούνα του από την εκλογή Τραμπ, κάτι πολύ μεγάλο έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο. Πολλοί φοβούνται πως το Facebook θα κατακλυστεί από ελεγχόμενη πληροφόρηση, όπως στο παρασκήνιο γίνεται και με το Google: η προσχηματική συζήτηση για τα ψεύτικα νέα, τα fake news δεν ξεκίνησε αθώα. Ψεύτικα γι αυτούς είναι όλα τα νέα που μπορεί να ευνοούν τον κύριο Τραμπ και το σύστημα εξουσίας που τον προτιμάει διεθνώς.

Ο κύριος Σόρος συντηρεί το μακρύ χέρι του μαύρου συστήματος των ΗΠΑ διεθνώς: ένα δίκτυο από Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, πολλοί από αυτούς και στην Ελλάδα, καθώς και ένα δίκτυο από Δήμους που δέχονται δωρεές του: μερικοί από αυτούς και στην Ελλάδα – όνομα και μη χωριό.

Στην Αίγυπτο με τον Μουμπάρακ, στην Τουρκία με τον Ερντογάν, στα Σκόπια με τον Γκρουέφσκι και αλλού έγιναν μαζικές, γιγάντιες εκστρατείες μέσα από τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για να ανατραπούν οι νόμιμες κυβερνήσεις τους. Ένας κουρδισμένος μηχανισμός είναι έτοιμος να κάνει ρεσάλτο και στο Facebook, με κατακλυσμό αρνητικών αναφορών για ενοχλητικό ή απαράδεκτο περιεχόμενο, ώστε να βρίσκει το Facebook την αναγκαία δικαιολογία και να βγάζει εκτός παιχνιδιού κάθε φωνή που δεν αρέσει στους σκοτεινούς του πάτρωνες.

Τα τζάκια που ετοιμάζανε τον κύριο Τζορτζ Κλούνει, στράφηκαν στην κυρία Μισέλ Ομπάμα και εν τέλει καταλήγουν στην διασημότατη Όπρα Γουίνφρεϊ για νέα αντίπαλο του κυρίου Ντόναλντ Τραμπ. Έστησαν ολόκληρη ιστορία με το κίνημα «Black Lives Matter» για τα δικαιώματα των μαύρων και τώρα βλέπουμε στις οθόνες μας καθημερινά το σήριαλ «κι εγώ έχω υποστεί σεξουαλική παρενόχληση». Το Χόλιγουντ βάζει τα δυνατά του και μια γενικευμένη επίθεση πλύσης εγκεφάλου έχει ξεδιπλωθεί για να ερεθίσει τα αρνητικότερα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων ενάντια σε ότι θεωρείται πως εκφράζει ο κύριος Ντόναλντ Τραμπ.

Τα ποσά που ξοδεύουν τα μεγάλα τζάκια για να επαναφέρουν τους Δημοκρατικούς στην εξουσία είναι κολοσσιαία. Ένδειξη πως η χασούρα τους από τον κύριο Τραμπ υπήρξε απειλητική για την ίδια την ύπαρξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.