Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Το Φανάρι στέλνει αντιπροσωπεία στην Μόσχα για το ουκρανικό – Τι είπε ο Ιλαρίων από την Αθήνα

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναμένει στις αρχές Ιουλίου στη Μόσχα αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να συζητήσουν την κατάσταση γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η είδηση προέκυψε στο περιθώριο της επίσκεψης του Νο2 του ρωσικού Πατριαρχείου Μητροπολίτη Βολοκολάσμκ Ιλαρίωνα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας πάντως η σύγκληση ενός συμβουλίου των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών για να συζητηθεί η κατάσταση γύρω από την ουκρανική εκκλησία δεν έχει ακόμη προταθεί.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών. Και τώρα η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης επισκέπτεται τις τοπικές εκκλησίες για να αποσαφηνίσει τη θέση τους σε αυτό το θέμα. Και αναμένουμε ότι αυτή η αντιπροσωπεία θα έρθει σε μας στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη χώρα μας συναντήθηκε σήμερα το πρωί και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Ιεράρχης χαρακτήρισε αξιοσημείωτο γεγονός την επίσκεψη τεσσάρων μητροπολιτών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

«Είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν στον Πατριάρχη πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία, την πραγματικότητα και όχι φουσκωμένα νούμερα, τα οποία είναι συνήθως στοιχεία από τους διαφωνούντες, όταν μιλάμε για το μέγεθος της στήριξης για την ιδέα της λεγόμενης ανεξάρτητης εκκλησίας για μια ανεξάρτητη Ουκρανία. Και ελπίζω ότι η φωνή των μητροπολιτών της κανονικής εκκλησίας θα ακουστεί στην Κωνσταντινούπολη », δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ.

Όταν ρωτήθηκε για τις προσκλήσεις για χορήγηση αυτοκεφαλίας σε άλλες εκκλησίες, όπως για παράδειγμα η Αμερικανική Αρχιεπισκοπή, ο Μητροπολίτης απάντησε ότι δεν ήταν συγκρίσιμες στην ίδια κλίμακα.

«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατή η σύγκριση αυτών των δύο διαδικασιών, αυτές είναι διαδικασίες εντελώς διαφορετικών κλιμάκων. Αλλά εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι στον ουκρανικό Ορθόδοξο λαό δεν υπάρχει υποστήριξη για την ιδέα της αυτοκεφαλίας. Η ίδια προωθήθηκε από τον ηγέτη των σχισματικών, Φιλάρετο Ντενίσενκο, ο οποίος οικοδόμησε αυτή την πολιτική εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες στους οποίους αυτή η ιδέα δεν είναι δημοφιλής.

«Και πάνω απ ‘όλα, επειδή οι Ορθόδοξοι πιστοί της Ουκρανίας θέλουν να διατηρήσουν την ενότητα με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία γεννήθηκε στη βαπτιστική σειρά του Δνείπερου του Αγίου Πρίγκιπα Βλαντιμίρ. Και αυτή είναι η ενότητα που μας κρατά πάνω από όλα τα πολιτικά όρια. Με απόλυτο σεβασμό στην κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας, υπενθυμίζουμε πάντα ότι η εμφάνιση πολιτικών ορίων δεν πρέπει να οδηγήσει σε διάσπαση στην εκκλησία «, δήλωσε ο ιεράρχης.

“Η ουκρανική εκκλησία απολαμβάνει τα δικαιώματα της αυτοδιοίκησης στο εσωτερικό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι ανεξάρτητη από τη Μόσχα, και δεν εξαρτάται ούτε διοικητικά, ούτε οικονομικά ούτε με κανέναν άλλο τρόπο”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Όταν ρωτήθηκε αν κάποιος θα υποστηρίξει τους διαφωνούντες, απάντησε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είχε τέτοιες πληροφορίες.

Φήμες μετά την συνάντηση του Φαναρίου
Μετά την επίσκεψη της Κωνσταντινούπολης πάντως, οι Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας απέρριψαν φήμες για την πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέρριψε τις αναφορές ότι τελικά συμφωνήθηκε ένας κανονικός μηχανισμός για την υπέρβαση του σχίσματος στην Ορθοδοξία της Ουκρανίας και ότι σχεδιάστηκε ένας τόμος αυτοκεφαλίας για την ουκρανική Εκκλησία.

Επίσης δεν επιβεβαιώθηκε ότι η πληροφορία σύμφωνα με την οποία η ουκρανική αυτοκέφαλια θα χορηγηθεί μονομερώς σύντομα ή σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο, σύμφωνα με τους παρόντες Ουκρανούς Επισκόπους

«Αντ ‘αυτού, οι ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης πιστοποίησαν την ετοιμότητα της εκκλησίας τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία υπέρβασης του σχίσματος της ουκρανικής εκκλησίας σε συνεννόηση με τις αδελφές αυτόνομες Ορθόδοξες Εκκλησίες», ανέφερε η δήλωση των Ουκρανών και επιβεβαίωσε πως μια αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης θα συναντηθεί σύντομα με εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

“Ο ανώτατος κλήρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εξέφρασε την ανησυχία του για δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με την πιθανή δημιουργία παράλληλων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών στην Ουκρανία. Ένα τέτοιο σενάριο θα εμβαθύνει, αντί να ξεπεράσει, το σχίσμα”, προσθέτει η δήλωση.

Οι επίσκοποι πιστεύουν ότι η σημερινή κανονική κατάσταση της Εκκλησίας της επιτρέπει να «διεκπεραιώσει την αποστολή του με ωφέλιμο τρόπο μεταξύ του λαού της Ουκρανίας» 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.