Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ουκρανική Αυτοκεφαλία: Ενόψει σχίσματος η Ορθοδοξία- 50 Ιεράρχες για την απόφαση


Βεβιασμένες κινήσεις, αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις και αμφίβολες επιλογές απειλούν τα τινάξουν στον αέρα την πολυδιαφημιζόμενη ουκρανική Αυτοκεφαλία.

Κι ενώ μετράμε αντίστροφα για την ενωτική σύνοδο του Κιέβου, η Ορθοδοξία περιμένει με ανυπομονησία και αγωνία τις εξελίξεις.

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δώσει την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία δίχως να λάβει υπόψη της αντιθέσεις, τις αντιδράσεις και τις συνέπειες που θα δημιουργηθούν, βάζει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε μια κατάσταση διχασμού και σχίσματος με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη σύνοδο που θα οδηγήσει στην εκλογή του νέου Προκαθήμενου, που θα λάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εδώ και μερικές ημέρες στο Κίεβο βρίσκεται ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ που έχει σειρά επαφών με Ιεράρχες ώστε το Σάββατο να είναι όλα έτοιμα για τις τελικές αποφάσεις.

Στη σύνοδο αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 50 Ιεράρχες, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν επί του καταστατικού χάρτη που εξέδωσε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να εκλέξουν τον νέο Προκαθήμενο.

Το ποιος θα είναι αποτελεί ερωτηματικό που θα το μάθουμε προφανώς την ημέρα εκείνη.

Το Πατριαρχείο Μόσχας παρακολουθεί τις εξελίξεις, η στάση παραμένει σταθερή καταδικάζοντας τις κινήσεις που γίνονται και θεωρεί πως τελικά η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας η οποία θα προκύψεις δε θα τύχει της αναγνώρισης που θεωρεί το Φανάρι πως θα έχει. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.