Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Τεράστιο γεωπολιτικό «παιχνίδι» ΗΠΑ-Ρωσίας: Η Μόσχα δημιουργεί ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα – Από το Σουδάν στο… Αιγαίο


Ρωσική ναυτική στρατιωτική βάση στην Ερυθρά θάλασσα θα κατασκευάσει η Μόσχα, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την γεωπολιτική σημασία των Στενών του Βοσπόρου και του Αιγαίου το επόμενο διάστημα, μιας και από εκεί θα διέρχονται συνεχώς τα νέα πολεμικά πλοία του αναβαθμισμένου ρωσικού στόλου.

Μια πηγή στην αφρικανική ήπειρο παραδέχεται τις συζητήσεις με την Μόσχα για την δυνατότητα δημιουργίας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην επικράτειά της, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Επί του παρόντος, η ηγεσία του Σουδάν έχει ενεργή συμφωνία για το θέμα της επίσκεψης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη χώρα.

Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας που ανέπτυξε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σχετικά με την απλοποιημένη προσέγγιση των στρατιωτικών πλοίων στους λιμένες και των δύο χωρών.

Είναι σαφές όμως πλέον το τι ετοιμάζουν οι Ρώσοι όταν πλοία του ρωσικού ναυτικού θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες επισκέψεις σε σουδανικούς λιμένες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Al-Hadi Adam, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας στο σουδανικό κοινοβούλιο, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ότι η υπάρχουσα συμφωνία θα οδηγήσει στην δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

Η βάση αυτή του ρωσικού ναυτικού στο Σουδάν, θα είναι επωφελής και για τα δύο κράτη, αναφέρουν Σουδανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι.

Επιπλέον, η ίδια η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων θα παράσχει υποστήριξη στην χώρα αυτή σε περίπτωση σύγκρουσης με άλλες χώρες.

Εξάλλου, το Σουδάν έχει εδώ και μεγάλο διάστημα πολύ κακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η παρουσία του ρωσικού στόλου στα ανοικτά των ακτών της χώρας αποτελεί μια επιπλέον εγγύηση εναντίον των αμερικανικών προκλήσεων.

Η Ρωσία, με τη σειρά της, χάρη στην βάση της Ερυθράς θάλασσας θα μπορέσει να ελέγξει τα σημαντικότερα θαλάσσια δρομολόγια που συνδέουν την Ευρώπη με τη Νότια και την Ανατολική Ασία, τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Έτσι, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα «απλωθεί» από τις βάσεις του στην Σεβαστούπολη στην Κριμαία δια μέσου των Στενών του Βοσπόρου, του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου, στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένα τεράστιο «νοητό τόξο» που θα διέρχεται από ελληνικά και ελληνοκυπριακά χωρικά ύδατα.

Αυτόματα, το νοητό αυτό «τόξο» θα πρέπει για να είναι ενεργό να αναζητήσει και ένα τρίτο ή και τέταρτο «στήριγμα» στην ενδιάμεση απόσταση για να μπορέσει να επιβιώσει.

Προς το παρόν αυτήν την αποστολή έχει η συριακή βάση Ταρτούς στην Συρία, η οποία αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες βάσεις εκτός Ρωσίας.

Το θέμα των Στενών του Βοσπόρου και του Αιγαίου αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για την Μόσχα.

Η παρουσία Αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στο ελληνικό Αρχιπέλαγος με την δημιουργία μελλοντικά βάσεων, και τα παζάρια του Ερντογάν για τα Στενά με την Δύση, αποτελούν ένα μέγα πρόβλημα που επιζητεί λύση από το Κρεμλίνο.

Αν κάποιο σημείο της διαδρομής αυτής από την Μαύρη Θάλασσα προς την Ερυθρά θάλασσα, τεθεί σε οποιονδήποτε κίνδυνο, τότε θα κινδυνεύσει άμεσα η ρωσική παρουσία παντού.

Για αυτό η Μόσχα θα αναζητεί συνεχώς εγγυήσεις σε σχέση με τα Στενά και το Αιγαίο, στο οποίο η Σούδα αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Εκτιμήσεις ειδικών αμυντικών αναλυτών αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα η Ρωσία ενδέχεται να αναζητήσει και νέα ναυτική βάση στην αιγυπτιακή επικράτεια ενεργοποιώντας παλιές σοβιετικές εγκαταστάσεις, ενώ η αμερικανική παρουσία στην Κύπρο και οι βρετανικές βάσεις, θέτουν εν αμφιβόλω την κυριαρχία της στην Συρία λόγω άμεσης γειτνίασης.

Αν σε αυτά τα σενάρια προστεθεί μια ασταθή Τουρκία, λόγω του σχεδίου δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδιστάν, τότε θα έχουμε έτοιμο το σενάριο ανάφλεξης των δύο υπερδυνάμεων στην περιοχή αυτή, τα συμφέροντα των οποίων είναι τεράστια.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.