Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Γιατί η Ρωσία δεν συντρίβει ακόμα την Τουρκία στην Λιβύη


Ο East Med και το τουρκολιβυκό μνημόνιο…
Πριν από λίγες μέρες η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε, με μεγάλη πλειοψηφία, την διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Ο συγκεκριμένος αγωγός συνιστά ένα φιλόδοξο έργο που θα μεταφέρει, σε πρώτη φάση, 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο, από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ιταλία μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Το έργο έχει πιστοποιηθεί ως τεχνικά δυνατό και οικονομικά βιώσιμο και θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ την τελική μελέτη του έργου θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το έχει εντάξει, από καιρό, στον ενεργειακό σχεδιασμό της. Η διακρατική συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την τελική απόφαση των επενδυτών το 2021, την έναρξη των εργασιών το 2022 και την ολοκλήρωση του έργου το 2025.

Όλα καλά μέχρι εδώ!

Τι θα γίνει όμως αν το παράνομο τούρκο-λιβυκό μνημόνιο κατοχυρωθεί;
Ο αγωγός έχει συμφωνηθεί να περνά από τις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας και να καταλήγει στην Ιταλία. Εντούτοις, το τουρκολιβυκό μνημόνιο ακυρώνει την Ελληνική ΑΟΖ, δημιουργώντας τείχος στον East Med.

 
EAST MED Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ποιους δεν συμφέρει ο East Med;
Περισσότερο την Τουρκία, η οποία θέλει τον γεωστρατηγικό έλεγχο του χώρου της ανατολικής Μεσογείου. Ο εν λόγω αγωγός την αφήνει στην «απ’ έξω», αν μας επιτρέπετε να το γράψουμε λαϊκά, καθώς αποτελεί κοινοπραξία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Λιγότερο την Ρωσία, καθώς ο αγωγός θα ανταγωνιστεί την ρωσική τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Επομένως, αναμένεται η κατασκευή του αγωγού East Med θα πολεμηθεί τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Τούρκους, καθώς και μόνο από γεωπολιτικής άποψης, ο αγωγός αυτός πλήττει τα συμφέροντα αμφοτέρων.

Μήπως λοιπόν, η καθυστέρηση δυναμικής επέμβασης της Ρωσίας στην Λιβύη, μεταξύ των άλλων, οφείλεται στο ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο μπλοκάρει την διεκπεραίωση της ανάπτυξης του αγωγού East Med, ο οποίος πλήττει τόσο τα τουρκικά (περισσότερο), όσο και τα ρωσικά (λιγότερο) συμφέροντα;

Μήπως ο Πούτιν αφήνει τον Ερντογάν να κερδίσει έδαφος, προκειμένου να δει αν υπάρχει ελπίδα να νομιμοποιηθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την προώθηση της GNA του ισλαμιστή Σάρατζ (συμμάχου της Τουρκίας), εις βάρος του Χάφταρ (έχει δεσμευτεί πως θα ακυρώσει την συμφωνία Σάρατζ Ερντογάν για την ΑΟΖ;

Να λοιπόν γιατί η Ελλάδα έχει στραφεί στην επιχείρηση «IRINI» στην Μεσόγειο.
Η επιχείρηση IRINI θα εδραιώσει μια ευρωπαϊκή παρουσία στην εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου στην άμεση γειτονιά της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερες κοινές ευρωπαϊκές δράσεις κατά της τουρκικής παρέμβασης στην Λιβύη και υπέρ της ομαλής ολοκλήρωσης του σχεδίου East Med.

Στην επιχείρηση IRINI ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή με ναυτικά ή/και αεροπορικά μέσα η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, πέραν βεβαίως από την χώρα μας.

Μάλιστα, μια απόρρητη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε τον σχεδιασμό μιας αποστολής, με κωδικό όνομα Project Opus, από οκτώ χώρες, για την αποτροπή της αποστολής όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη, όπως ανέφερε η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, την Δευτέρα.

Η έκθεση 80 σελίδων, όπως αποκάλυψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ανέφερε ότι η επιχείρηση κατευθύνεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη συμμετοχή πολιτών της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Μάλτας, της Νότιας Αφρικής, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η Ρωσία είναι ακόμα σε σκέψεις και ζυγίζει τα δεδομένα: Να παρέμβει εις βάρος της Τουρκίας όπως στην Συρία ή να περιμένει λίγο ακόμα, μήπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο καθυστερήσει ή ακυρώσει τον αγωγό East Med;

ΣΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!!!
Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.