Μετά τήν ἀποχώρησι τοῦ προξένου τῶν ΗΠΑ,στήν Θεσσαλονίκη καί τόν ἀποχαιρετηστήριο λόγο του ὅπου γιά ἀκόμη μία φορά παρακολουθήσαμε τήν μεγάλη ἀνησυχία ΚΑΙ τῶν ΗΠΑ γιά τήν ἵδρυσι τοῦ μουσείου ὁλοκαυτώματος, ἡ ἀλήθεια εἶναι πώς στά πολύ ἀθόρυβα πέρασε ἡ ἄφιξις τῆς νέας προξένου ἐξ Ἀμερικῆς,στήν συμπρωτεύουσα,περί τά τέλη Αὑγούστου. Οἱ χθεσινές δηλώσεις της στάθηκαν ἀφορμή ὥστε νά πᾶμε χρονικά λίγο πίσω γιά νά πάρουμε τήν πρώτη γεύσιν καί τά ὅσα «σημαδιακά» εἶπε ἄμα τῇ ἀφίξει της.
Πρίν περάσουμε ὅμως νά δοῦμε ἐκεῖνες τίς δηλώσεις,εἶναι ἀπαραίτητο νά δώσουμε τήν δέουσα προσοχή στό «καλωσόρισμα» τοῦ πανταχοῦ παρόντα Πάϊατ ( πού ὅλο φεύγει καί ὅλο ἐδῶ εἶναι !).Εἶπε :
«Είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Είναι μια στρατηγικά σημαντική στιγμή και αναγνωρίζουμε όλες τις προκλήσεις απ’ έξω, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα σήμερα»
Προσέξτε τίς λέξεις πού χρησιμοποίησε :«συναρπαστική στιγμή» ὁ ἐρχομός τῆς Ἐλίζαμπεθ Λί (ἔτσι λέγεται ἡ νέα πρόξενος,ἡ ὁποία ἔχει νοτιοκορεάτικη καταγωγή), ὄχι γιά τήν Ἑλλάδα ἀλλά «γιά τήν Βόρειο Ἑλλάδα,τήν Μακεδονία καί τήν Θράκη» ! Πῶς;Γιά νά τό ξαναδοῦμε :«μια πολύ συναρπαστική στιγμή για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη»
Ἑν τάξει καί πάλι καταλάβαμε τί θέλει νά πῇ ὁ ποιητής…
Ὄχι;Δέν καταλάβατε;Λοιπόν,μόλις συνδέσετε τήν συνέχεια τῶν λεγομένων τοῦ Πάϊατ ἀλλά καί τήν προϋπηρεσία τῆς κ. Λί,θά καταλάβετε :
Πριν την τοποθέτηση της στη Θεσσαλονίκη, η κ. Lee υπηρέτησε στις πρεσβείες των Η.Π.Α. στη Σεούλ και στη Βαγδάτη, στο πρώην Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στην Ιερουσαλήμ, στην Αποστολή των Η.Π.Α. στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη (σ.σ.ὅπου κάλυπτε καί διευθετοῦσε θέματα τοῦ Ἰράκ καί τοῦ Ἀφγανιστάν), καθώς και στο Γραφείο Ισραηλιτικών και Παλαιστινιακών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. στην Ουάσιγκτον. Μιλάει κορεατικά, ἑβραϊκά καί ἑλληνικά καί ἦρθε στήν Ἑλλάδα μέ τήν σκυλίτσα της, τήν «κολοκυθοῦλα»,ὅπως μᾶς πληροφορεῖ ἡ ἐπίσημος σελίς τῆς ἀμερικανικῆς πρεσβείας.
«… Είναι μια στρατηγικά σημαντική στιγμή και αναγνωρίζουμε όλες τις προκλήσεις απ’ έξω, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα σήμερα».
Πολύ Ἰσραήλ βλέπω βρέ παιδί μου,στήν μέση ! Ἐμπειρία στά μεσανατολικά θέματα καί…Τέλος πάντων,προχωροῦμε.
Τί εἶπε λοιπόν στήν πρώτη της ἐπαφή μέ τά νέα της καθήκοντα ὡς προξένου τῶν ΗΠΑ στήν Θεσσαλονίκη :
«Καλησπέρα σας. Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Έχω ακούσει πολύ καλά πράγματα για την πόλη»…Η κ. Λι είπε πως δεν έχει καταφέρει να δει ακόμα αρκετά την πόλη, ωστόσο όταν πρωτοήρθε, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να πάρει έναν χάρτη της πόλης, που είχε πάνω το logo «πολλές ιστορίες, μια καρδιά». «Με έκανε να σκεφτώ αρκετά την ιστορία του δικού μας προξενείου στην πόλη. Είμαστε εδώ με κάποια μορφή, ήδη από το 1830.( Ὤ ναί ! Πράγματι,ἀπό τότε) Άρα και εμείς, οι ΗΠΑ, έχουμε μια ιστορία εδώ στη Θεσσαλονίκη, ως ένα κομμάτι της καρδιάς της».
Ὤ ναί,ἡ Θεσσαλονίκη φημίζεται γιά τήν «ἀνοιχτή της καρδιά» πού τούς χωροῦσε καί τούς χωρᾷ ὅλους
Πᾶμε τώρα,στίς χθεσινές της δηλώσεις :
«Βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αλλά αυτό που νομίζω πως είναι σημαντικό να τονίσω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.. μια χώρα που είναι ζωτικής σημασίας για τα στρατηγικά μας συμφέροντα…η πρεσβεία και το προξενείο των ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να ενθαρρύνουν τις αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και το Development Finance Corporation θεωρεί αυτό το συγκρότημα έργων στη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, ως στρατηγικές προτεραιότητες… υπενθυμίζει την τελευταία επίσκεψη του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον περασμένο Ιούλιο. Προς επίρρωσιν, μάλιστα, της σημασίας που αποδίδεται στην περιοχή, επισημαίνει πως ο πρέσβης κ. Πάιατ έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη πέντε φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του, «περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ιστορία».
«Δεν έχω δει τόσο πολύ όσο θα ήθελα ακόμη για τη Θεσσαλονίκη ή την περιοχή, αλλά κατάφερα να βγω και να δω λίγο. Κατάφερα να πάω στον Όλυμπο, κάτι που ήταν εξαιρετικό. Πήγα εκεί με την Κολοκυθούλα καθώς και στη Χαλκιδική. Νομίζω ότι αυτά τα δύο μέρη ήταν υπέροχα».
«εργαστήκαμε πολύ στενά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με αμερικανικές εταιρείες όπως η Cisco και η Pfizer και τώρα -για παράδειγμα- αυτό που βλέπετε, σήμερα, είναι ότι η Pfizer καθιστά τη Θεσσαλονίκη παγκόσμιο κόμβο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων. Κι έχουμε και τη Cisco να φέρνει 10-12 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών κι όλο αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία που υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, η Αμερικανίδα πρόξενος εκτιμά ότι ανοίγει τον δρόμο για στενότερους επιστημονικούς και τεχνολογικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, «που θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα της Ελλάδας»…γεγονός που θα προσφέρει «απίστευτες ευκαιρίες» στα πολλά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.«Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη που η Θεσσαλονίκη, η πύλη προς τα δυτικά Βαλκάνια, αναδύεται ως περιφερειακός κόμβος επιστήμης και τεχνολογίας»
Ἡ κ. Ἐλισάβετ Λί καί στό Κολλέγιο Ἀνατόλια.Ἀλοίμονον! -περνᾶμε κι᾿ἀπό ΕΔΩ,ἀπαραιτήτως.
Καί βεβαίως δηλώσεις στήν Θεσσαλονίκη χωρίς ἀναφορά στό μουσεῖο ὁλοκαυτώματος,γίνεται;Δέν γίνεται :
«Δεν μπορεί κανείς να αφηγηθεί την ιστορία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης χωρίς να αφηγηθεί την ιστορία των Εβραίων της πόλης», εκφράζοντας την ελπίδα, «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο στο Εβραϊκό Μουσείο την περασμένη εβδομάδα να ευαισθητοποίησε – εδώ, στην Ελλάδα, και διεθνώς – γι’ αυτό το τραγικό παρελθόν και τον σημαντικό στόχο της ίδρυσης ενός μουσείου που θα τιμήσει όσους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του τρομερού κεφαλαίου της ιστορίας».
Με την Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Λη (Elizabeth K. Lee) συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Εκφράζει, δε, την ευγνωμοσύνη της για «την υποστήριξη του προηγούμενου και του νυν δημάρχου, για τη σκληρή δουλειά τους στην προώθηση αυτής της διαδικασίας, μαζί με την (ελληνική) κυβέρνηση» και διαβεβαιώνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία παραμένει σε καλό δρόμο».
Αὐτά σχετικῶς μέ τήν ἀμερικανίδα πρόξενο καί τίς δηλώσεις της, πού φυσικά δέν μποροῦσαν νά εἶναι τίποτε διαφορετικό ἀπό τήν ἀμερικανική, γνωστή, στρατιγική σέ θέματα έξωτερικῆς πολιτικῆς. Ἄν συμπεριλάβουμε σ᾿αὐτό καί τήν ἐπιρροή τῶν ἑβραίων καί ὅλων τῶν συναφῶν ὁργανώσεών τους,στίς ΗΠΑ, τότε ἔχουμε προφανῶς μία πιό …ὁλοκληρωμένη εἰκόνα,γενικῶς καί εἰδικῶς…
Συμπερασματικῶς τί κρατᾶμε: Θεσσαλονίκη, Ἀλεξανδρούπολις, Καβάλα καί ἡ ἵδρυσις τοῦ μουσείου ὁλοκαυτώματος ἀποτελοῦν τίς στρατηγικές προτεραιότητες τῶν ΗΠΑ. Κατά τά ἄλλα «δέν εἴμαστε μόνοι»…Ναί !
Ἡ Πελασγική
Πηγή: www.nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.