Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Όλα γίνονται για τον Nord Stream 2. Για αυτό έχουν αφηνιάσει οι ΗΠΑ και τα τσιράκια της

Zero Hedge,

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει συνολικά είναι η ακραία επιθετικότητα από ορισμένα κράτη, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στη γεωπολιτική, και ότι είναι απίθανο να συμβεί κάτι σημαντικό.

Ουκρανικά συμφέροντα

Υπάρχουν ομάδες συμφερόντων στην Ουκρανία που θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2 καθώς θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2022 και θα τερματίσει τα έσοδα από την διάβαση, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισπράττει η κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Οι ολιγάρχες στην Ουκρανία οφείλουν μεγάλο μέρος του πλούτου τους στο άρμεγμα των κρατικών προϋπολογισμών.

Στη συνέχεια, υπάρχουν νεοναζιστικές πολιτοφυλακές που εντάχθηκαν στο στρατό χωρίς πολλή «επανεκπαίδευση», οι οποίες ονειρεύονται να πάρουν πίσω την περιοχή του Ντονμπάς και που τους αρέσει να φορούν τα διακριτικά της ναζιστικής μεραρχίας της Γαλικίας.

Η Ουκρανία αύξησε τις στρατιωτικές δυνάμεις της τον Οκτώβριο και χρησιμοποίησε τα πρόσφατα παραληφθέντα όπλα του ΝΑΤΟ, όπως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB2 για να βομβαρδίζει 15 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Επίσης διέσχισαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και επιτέθηκαν σε δύο μικρά χωριά με φάλαγγα τεθωρακισμένων. Υπάρχουν καθημερινές παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός σε 100-1000 γεγονότα που κατέγραψε ο ΟΑΣΕ σε καθημερινή έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του.

Υπάρχει ένα βίντεο ενός Ουκρανού δημοσιογράφου που πυροβολεί με ένα howitzer προς την περιοχή. Γενικά προσπαθούν να βομβαρδίζουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να κάνουν την περιοχή όσο το δυνατόν πιο ανασφαλή, αλλά και να τραυματίζουν και να σκοτώνουν συστηματικά αμάχους.

Εν τω μεταξύ, ο ανταποκριτής του BBC στο Kiev σημειώνει μικρή προσδοκία της πρώτης γραμμής για εισβολή: «Διέσχισα την γραμμή της αντιπαράθεσης στο Νταμπάς και από τις δύο πλευρές, πολλές φορές τελευταία και εάν στην Ουκρανία φοβούνταν πράγματι μιαν επικείμενη εισβολή περίμενα να δώ Ουκρανούς στρατιωτικούς να προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους, αλλά αντίθετα βασιλεύει απόλυτη ησυχία και οι στρατιώτες είναι όλοι ξένοιαστοι. Μπορούν μάλιστα να παίρνουν και άδεια.» 


Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είναι ένας πρώην κωμικός των χοντρών αστείων, ο οποίος προωθήθηκε στην εξουσία από έναν Ολιγάρχη. Κέρδισε σε μια μεταρρυθμιστική εντολή με φιλοδυτική ευθυγράμμιση, αλλά δεν κατάφερε να χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες που μπορούν εύκολα να δωροδοκούν αξιωματούχους, έτσι έχει εξαρτηθεί από την υποστήριξη των εθνικιστών. Δεν εφάρμοσε τη συμφωνία του Μίνσκ.

Η συμφωνία του Μινσκ είναι μια συνθήκη την οποία διαπραγματεύτηκαν η Ουκρανία, η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία. Θα παρέδιδε μια ομοσπονδιακή Ουκρανία και βουλευτές από το Ντονμπάς θα πήγαιναν στο Κίεβο. Αλλά οι εθνικιστές θέλουν να νικήσουν τους μαχητές του Ντονμπάς και δεν θέλουν ρωσόφιλους βουλευτές στο Κίεβο. Συνεπώς, η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε ποτέ.


Η Ρωσία

Έτσι, η Ρωσία ανταποκρίθηκε στα γεγονότα του Οκτώβρη αυξάνοντας τα στρατεύματά της κοντά στα σύνορα από περίπου 90.000 σε 120-130.000. Επίσης, υπήρχαν ενδείξεις για περισσότερο εξοπλισμό που στάλθηκε σιδηροδρομικώς στο Ντονμπάς. Έτσι, σίγουρα προσπαθούσαν να απειλήσουν την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις με βαριά όπλα, με την σιωπηρή απειλή μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης. Αλλά έκαναν αυτή την συσσώρευση μόνο μετά τις προκλήσεις της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τις ρωσικές δραστηριότητες και ενθαρρύνονται να συμπεράνουν ότι ο Πούτιν πρόκειται να εισβάλει.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει την εφαρμογή της συνθήκης του Minsk. Εάν δεν εφαρμοστεί φέτος, υπάρχουν εκκλήσεις στο ρωσικό κοινοβούλιο για δημοψήφισμα στην περιοχή του Ντονμπάς για ένταξη της περιοχής στη Ρωσία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της έχουν τώρα την ρωσική υπηκοότητα.

Η Ρωσία φαίνεται πρόσφατα να έχει αποφασίσει να αντιδράσει και να εκμεταλλευθεί την προβολή της απειλής εισβολής από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για να προσπαθήσει να πιέσει για μακροπρόθεσμες εγγυήσεις αμοιβαίας ασφάλειας, τις οποίες οι ΗΠΑ / Βρετανία έχουν ανατρέψει, αλλά φαίνεται να υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση ξεκινώντας από τη Γαλλία και την Ιταλία και στην ΕΕ κατά προέκταση.

Ένα χαμηλής πιθανότητας ενδεχόμενο είναι μια ανάφλεξη – συμβαίνει η προκαλείται- και ο Πούτιν στη συνέχεια προσαρτά το θαλάσσιο μέτωπο από τη Μαριούπολη στην Κριμαία και ενδεχομένως στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Dnieper / κανάλι για να εξασφαλίσει την παροχή γλυκού νερού.

Αυτή η επιχείρηση μπορεί να πάρει μια εβδομάδα πάνω-κάτω, η γη είναι επίπεδη και τα τανκς κυριολεκτικά θα κυλήσουν κατά μήκος της. Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν, ο Μεντβέντεφ, ο Λαβρώφ και άλλοι κεντρώοι στη Μόσχα θεωρούν ότι με τις κυρώσεις που θα προκαλέσει δεν αξίζει τον κόπο, αλλά υπάρχουν σκληροπυρηνικοί που ονειρεύονται να το κάνουν.

Μια εισβολή θα έδινε επίσης στους σκληροπυρηνικούς στην Ουάσιγκτον άφθονη δικαιολογία για να επιβάλουν πολύ αυστηρότερες κυρώσεις και εμπορικό εμπάργκο στη Ρωσία. Δεν βλέπουμε μια ευρύτερη εισβολή στη δυτική Ουκρανία ως πιθανή.

Τις τελευταίες εβδομάδες διάφοροι Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σε αυτό που βλέπουν ότι είναι κάτι περισσότερο από μια επιχείρηση πληροφοριών Βρετανίας / ΗΠΑ με στόχο να παραπλανήσουν τους αντίστοιχους πολιτικούς ηγέτες και να τους ρυμουλκήσουν σε περαιτέρω αντιρωσικές κυρώσεις.

Η Δύση « μαγείρεψε την «ρωσική απειλή» για να ξεπλύνει το πρόσωπό της από το αφγανικό φιάσκο », λέει διπλωμάτης.

ΗΠΑ/ Βρετανία

Η Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε οποιεσδήποτε ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας και είναι πιο πιθανό να προσπαθούν να ανταγωνίζονται περιοδικά τον Πούτιν και τον λαό ασφαλείας του, στο πλαίσιο του παλιού “μεγάλου παιχνιδιού”. Αν και αυτή την εβδομάδα φαίνεται ότι η Γαλλία και η Ιταλία είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν την ασφάλεια με τη Ρωσία.

Προφανώς, ένας φάκελος της (αγγλικής κατασκοπείας) MI6, χωρίς αμφιβολία αντλώντας από ουκρανικές πηγές, έχει υιοθετηθεί από τη CIA / Κρατικό Τμήμα και αποτελεί τη βάση για τον ισχυρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου / ΗΠΑ ότι ο Πούτιν “θα μπορούσε/ σχεδόν σίγουρα θα” εισβάλει. Δηλαδή το βαθύ κράτος εξωθεί τους πολιτικούς για να προσπαθήσει να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στον Πούτιν και τη Ρωσία. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό και το έχουν υπαινιχθεί αρκετές φορές.

Υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν μπορεί να εισβάλει άμεσα, δικαιολογούν την αποστολή περισσότερων όπλων) και μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση στο ΝΑΤΟ, σε έναν στρατό που περιλαμβάνει στους κόλπους του νεοναζιστικά στοιχεία.

Στη συνέχεια, όταν ο Πούτιν δεν εισβάλει, θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν διπλωματική νίκη και να ισχυριστούν ότι αποσόβησαν τη ρωσική απειλή.

Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι στηρίχτηκαν σε μια σειρά ψευδών αφηγήσεων και μαγειρευμένης ανάλυσης και συμπερασμάτων.


Αργότερα φέτος/ Διευθέτηση

Μόλις ο αγωγός NS2 τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο και η Ουκρανία χάσει τα > 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τη διαμετακόμιση, θα είναι ευκολότερο για τη Γερμανία να τους πιέσει να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μινσκ για να καταστήσουν την Ουκρανία ομοσπονδιακό κράτος, καθώς η Ουκρανία θα εξακολουθεί να επιθυμεί στενότερη σχέση με την ΕΕ. Εάν το Κίεβο αρνηθεί να εφαρμόσει το Μινσκ, κάτι που είναι πολύ πιθανό, τότε ίσως το Ντονμπάς να ενταχθεί στη Ρωσία, και η άμεση παρουσία ρωσικού στρατού στις αμφισβητούμενες περιοχές θα τερματίσει αναγκαστικά τη σύγκρουση χαμηλής έντασης.

Η Γερμανία και η Ρωσία δεν θέλουν να συμβεί κάτι που θα επέβαλε κυρώσεις στον αγωγό NS2, ο Μπάιντεν αποδέχθηκε ότι χωρίς τη ροή του ρωσικού αγωγού στην Ευρώπη οι τιμές θα ήταν πολύ υψηλές και αυτό θα επηρέαζε τις παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου και ως εκ τούτου η κυβέρνηση εμπόδισε πρόσφατα στη Γερουσία μιαν απόπειρα επιβολής κυρώσεων για τον ρωσαικό αγωγό NS2.

Η γερμανική βιομηχανία δεν επιθυμεί να επηρεαστούν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ή οι επενδύσεις της στη Ρωσία, εξ ου και οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει την ιδέα της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το Swift.

Έτσι, προς το παρόν, υπάρχουν πολλές ομάδες σε κάθε χώρα που έχουν ανταγωνιστικές ατζέντες και κάποια ακραία λογομαχία βολεύει πολλές από αυτές.

Είναι πιθανό να σημειωθεί ένα μεγάλο “συνοριακό συμβάν”, αλλά πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα περιοριστεί γρήγορα. 


Πηγή: https://infognomonpolitics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.