Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Ρώσοι/Κινέζοι έχουν τα δικά τους σχέδια για τη Σελήνη – Αποκαλύφθηκε τι ετοιμάζουν

Ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί στον νότιο πόλο του φεγγαριού.

Ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, αποκάλυψε στο Sputnik ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για ένα ρωσο-κινεζικό σεληνιακό πυρηνικό σταθμό που αναμένεται να παραδοθεί στη Σελήνη τη δεκαετία του 2030.

Η Ρωσία και η Κίνα επεξεργάζονται τα τεχνικά μέσα για να αναπτύξουν και να εγκαταστήσουν έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής σε σεληνιακό έδαφος κάποια στιγμή μεταξύ 2033 και 2035, με τη δημιουργία του να απαιτείται από την ανάγκη για μια συμπαγή, αξιόπιστη, μακροπρόθεσμη και ανθεκτική πηγή πυρηνικής ενέργειας στην σεληνιακή επιφάνεια, είπε ο Γιούρι Μπορίσοφ.

Ο Μπορίσοφ επεσήμανε ότι οι σεληνιακές νύχτες διαρκούν περίπου 14 ημέρες της Γης. Σε τέτοιες συνθήκες, τα συμβατικά ηλιακά πάνελ δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα συσσωρεύσουν αρκετή ισχύ για να διασφαλίσουν τη λειτουργία του μελλοντικού έργου του Διεθνούς Σεληνιακού Σταθμού Έρευνας υπό τη Ρωσία και την Κίνα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το έργο του Διεθνούς Σεληνιακού Σταθμού Έρευνας, που βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση αναγνώρισης, αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2026, με την αξιοποίηση να ξεκινά από το 2036 και μετά, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Πάνω από δώδεκα χώρες έχουν υπογράψει στο έργο, το οποίο αναμένεται να καταλήξει σε επανδρωμένες αποστολές σεληνιακής εξερεύνησης και έρευνας.

«Αυτή η συμφωνία ανοίγει προοπτικές και για τις δύο πλευρές. Ο καθένας θα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Η πυρηνική τεχνολογία χρησιμοποιείται αρκετά ευρέως στην Κίνα, αλλά με κάποιες ιδιαιτερότητες. Οι Κινέζοι δεν ντρέπονται να αγοράσουν αυτές τις τεχνολογίες από άλλες χώρες… Για εμάς, φυσικά, αυτή είναι μια πολύ επιτυχημένη επιλογή συνεργασίας. Και οι δύο πλευρές ωφελούνται και αυτό αυξάνει τόσο την αξιοπιστία της χρήσης τέτοιων τεχνολογιών όσο και τις ευκαιρίες για την οικοδόμησή τους σε προηγμένο επίπεδο».

Όπως είναι αυτονόητο, στη διεθνιστική Δύση δεν βλέπουν με καλό μάτι τα ρωσο-κινεζικά πλάνα στον δορυφόρο της Γης.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, ως ψευδή, λέγοντας ότι επρόκειτο για τέχνασμα για να παρασύρει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις για τους εξοπλισμούς με τους όρους της Δύσης.
 
 
Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.