Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Αμερικανοί Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι Ινδιάνοι Cherokee είχαν επαφή με τη Μεσόγειο και μιλούσαν Ελληνικά!

 

Αρχαίες πετρες με ιερογλυφικά στοιχεία που αποδίδονται στον ελληνικό πρώιμο πολιτισμό καθώς και άλλα στοιχεία πολιτισμού της φυλής των Cherokee επιτρέπουν σε ορισμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους να αναπτύσσουν τη θεωρία ότι οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής συνδέονται με τους λαούς της Μεσογείου και ειδικότερα ότι υπήρχε επαφή μεταξύ Αμερικής και Αιγαίου στην Εποχη του Χαλκού.

Ανεξάρτητα αν αυτή η θεωρία υιοθετείται ή όχι από το σύνολο της κοινότητας των Αμερικανών Αρχαιολόγων, έχει ενδιαφέρον να αποτυπωθούν ορισμένα ευρήματα και σκέψεις γύρω από αυτή τη θεωρία, που αν μη τι άλλο, εξάπτουν τη φαντασία και οδηγούν σε περαιτέρω αναζητήσεις.
 

Οι τρεις Ελληνικές πέτρες

Τρία δείγματα πετρογλυφικών που βρέθηκαν στην Βόρεια Αμερική, ερευνήθηκαν και θεωρούνται ότι είναι Ελληνικά: Η πέτρα Possum Creek Stone ανακαλύφθηκε από την Gloria Farley στην Oklahoma το 1970. Όπως εξηγεί η ίδια στην πέτρα απεικονίζεται ένας Έλληνας αθλητής επάνω σε βάθρο νίκης με ελληνική επιγραφή που παραπέμπει στη λέξη “νικητής”.

Μια άλλη πέτρα, η Thruston Stone, ερμηνεύεται ως μία ανάμιξη πολλών πολιτισμών οπως Ελληνικής, Τσερόκι, Ινδιάνικης, Αιγυπτιακής και Εβραίκης. Η πολιτισμική κοινότητα των Cherokee, Keetoowah Society έχει αναπτύξει τη θεωρία, ότι η συγκεκριμένη φυλή των Ινδιάνων προέρχονται από τους Πτολεμαίους που έφτασαν με υπερατλαντικά ταξίδια μαζί με Εβραίους και Φοίνικες στην κοιλάδα του Ohio γύρω στο 100 π.Χ.

Ένα τρίτο εύρημα, το Red Bird Petroglyph είναι Ελληνική επιγραφή που χρονολογείται ανάμεσα στον 2ο και 3ο αιώνα π.Χ. παρά το γεγονός ότι το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής και η New York Times θεωρούν ότι είναι αντίγραφο του 1800 μ.Χ.
 

Τα … Ελληνικά των Cherokee

Η αλήθεια είναι ότι η γλώσσα των Cherokee περιέχει πολλές λέξεις ελληνικής προέλευσης ή με Ελληνικές ρίζες, ιδιαίτερα στο πεδίο της ιεραρχίας, στρατιωτικής ορολογίας, μυθολογίας, αθλητισμού και τελετουργία. “Οι Cherokee είναι στην κυριολεξία οι “Έλληνες” της αρχαίας Αμερικής”, επιμένουν οι υποστηρικτές της “Μεσογειακής” θεωρίας για τους Ινδιάνους.
 

Ελληνικές λέξεις που ταιριάζουν με λέξεις των Cherokee:

Οι ίδιοι Αμερικανοί Αρχαιολόγοι παραθέτουν μια σειρά λέξεων των Cherokee που παραπέμπουν σε Ελληνικές ρίζες ή έννοιες: 

alomenoi, dakos, dasis, tynchana, etheloikeoi, gennadas, huios Dios,illo, illas, kakotechneo, kanon, karanos, kateis, kerux, mona, neika, Ogyges, ouktenna ,oulountata, skia, stix,tanawa, (hoi en) telei, theatas, theatron, Thrax, typho, tetchata, tetchanun, Zepher

 

Αρχαίοι Έλληνες στην Αμερική

Άλλη μια περίπτωση που οδήγησε στην ενίσχυση της θεωρίας για τη σύνδεση των Ινδιάνων με τους λαούς της Μεσογείου: Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ένας άνδρας που λεγοταν Manfred Metcalf βρήκε μια πέτρα στην πολιτεία της Georgia, η οποία έφερε μια επιγραφή παρόμοια με την αρχαία γραφή της Κρήτης

Η πέτρα αυτη παραδόθηκε στον Cyrus Gordon (Αμερικάνος Αρχαιολόγος και Γλωσσολόγος με ειδικότητα στις γλώσσες της Εγγύς Ανατολής) ο οποίος και δήλωσε:

Αφου ερεύνησα την επιγραφή, ήταν προφανές για μένα πως η γραφή ηταν ίδια με αυτή της Μινωικής Γραμμικής Α και Μυκηναικής Γραμμικής Β. Συνεπώς υπήρχε μια επαφή μεταξύ Αμερικής και Αιγαίου στην Εποχη του Χαλκού κοντά στις Νότιες, Δυτικές και Βόρειες ακτές στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό δεν μπορεί να ειναι τυχαίο! Η Αρχαίες επιγραφές των πολιτισμών του Αιγαίου σε τρια διαφορετικά σημεία του Κόλπου αντανακλά τα υπερατλαντικά ταξίδια μεταξύ της Μεσογείου και του Νέου Κόσμου γύρω στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Προφανώς δεν είναι επιστημονικά θεμελιωμένη η θεωρία της επαφής μεταξύ Αμερικής και Αιγαίου στην Εποχη του Χαλκού (για την οποία έχουν γραφτεί αρκετά τα τελευταία 20 χρόνια) ούτε τρεις ή περισσότερες πετρογλυφικές περιπτώσεις μπορούν να συγκροτήσουν ένα Ελληνικό ή Μεσογειακό “story” για τους Cherokee. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι Αρχαιολόγοι στις ΗΠΑ που το ψάχνουν…

 

Πηγή: https://economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.