Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

«Οι ΗΠΑ ωθούν την Ουκρανία σε πόλεμο με την Τουρκία»! Τι αποκαλύπτουν οι Ρώσοι

 

Κίνδυνος απόλυτου χαμού στην γειτονιά μας!!!

Σε μια ομιλία σε ξένους δημοσιογράφους στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί έχουν ήδη κάνει αρκετές απόπειρες να επιτεθούν στις ρωσικές υποδομές μεταφορών και ενέργειας. Πριν από μια εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ναυτικού σε έναν από τους σταθμούς συμπίεσης που αντλούσαν υδρογονάνθρακες στην Τουρκία.

Τα σχέδια της Άγκυρας να μεταπωλήσει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη έρχονται σε αντίθεση με τις προθέσεις των ΗΠΑ για την οικονομία της ΕΕ. Ως εκ τούτου, δεν είναι τυχαίο, όπως σχολιάζεται από ρωσικές πηγές, ότι οι Αμερικανοί μέσω της Ουκρανίας προσπαθούν συγκεκριμένα να επιτεθούν σε ρωσικά αντλιοστάσια φυσικού αερίου που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Τουρκία.

Μια απλή ανάλυση δείχνει ότι είναι είτε ο σταθμός συμπίεσης Russkaya, ο οποίος διασφαλίζει την λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, είτε ο αντίστοιχος σταθμός Beregovaya, ο οποίος είναι το σημείο εκκίνησης του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream.

Η κατασκευή των δύο αυτών αγωγών έχουν βοηθήσει την Άγκυρα: Ο αγωγός Blue Stream προμηθεύει τους Τούρκους με 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με την αρχική δυναμικότητα να αυξάνεται επιπλέον. Ο αγωγός Turkish Stream αποτελείται από δύο γραμμές, η καθεμία χωρητικότητας 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Είναι γνωστό από δημοσίως διαθέσιμες πηγές ότι η πρώτη γραμμή προορίζεται για την παροχή φυσικού αερίου σε καταναλωτές εντός της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη γραμμή, μέσω Ελλάδας, τροφοδοτεί εξ ολοκλήρου τη Δύση. Σύμφωνα με τα σχέδια της Άγκυρας, πρόκειται να δημιουργηθεί εδώ ένας κόμβος φυσικού αερίου, ο οποίος, αφενός, θα επιτρέψει στη Μόσχα να αυξήσει τον όγκο των εξαγωγών και, αφετέρου, θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να προμηθεύσει μπλε καύσιμα χώρες της Ευρωζώνης.
Και τώρα η ουσία του θέματος

Οι στόχοι της Ουκρανίας να επιτεθούν σε σταθμούς συμπίεσης κοντά στην ρωσική περιοχή Ανάπα θα οδηγήσουν σε μερική ή πλήρη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τον Νότο. Για την Ρωσία, ένα τέτοιο πλήγμα θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό, ειδικά δεδομένης της απώλειας της ευρωπαϊκής αγοράς και της καθαρής απώλειας 369 δισεκατομμυρίων ρουβλίων που ανέφερε η Gazprom στα τέλη του περασμένου έτους. Οι εισφορές από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κρατικό προϋπολογισμό εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αν και το μερίδιό τους σταδιακά μειώνεται.

Ωστόσο, η ζημιά για την Τουρκία θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς οι παραδόσεις από την Ρωσία (50,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% του συνόλου των τουρκικών εισαγωγών φυσικού αερίου. Η απώλεια των αγωγών Blue Stream και Turkish Stream θα απενεργοποίησε πλήρως την τουρκική οικονομία γιατί απλά δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντικαταστήσει αυτούς τους όγκους. Οι εισαγωγές υγραερίου από την Αλγερία, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το ένα δέκατο της συνολικής ζήτησης.

Επιπλέον, το μακροχρόνιο όνειρο της Τουρκίας να γίνει ο μεγαλύτερος κόμβος φυσικού αερίου στην νοτιοανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να τερματιστεί. Οι Τούρκοι γεωλόγοι αναζητούν μανιακά και επιτυχώς κατάλληλες περιοχές όπου μπορούν να κατασκευάσουν υπόγειες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για την αποθήκευση αερίου και στην συνέχεια να το πουλήσουν στην Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ουγγαρία και δυτικότερα σε όποιον ενδιαφέρεται. Η ρωσική πλευρά, εκπροσωπούμενη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Μόσχα υποστηρίζει αυτό το έργο!

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το πόσα κερδίζουν οι Τούρκοι από τη μεταπώληση: από τη στιγμή της πληρωμής και το πέρασμα του σημείου μέτρησης, αυτό το αέριο δεν είναι πλέον ρωσικό, αλλά τουρκικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Ρώσους, οι Αμερικανοί «σπρώχνουν την Ουκρανία σε πόλεμο με την Τουρκία», όταν ευνοούν τέτοιες επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας έργα για την γείτονα! Το Κίεβο λαμβάνει drones και σιωπηρή ανοχή για επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου. Υπάρχει ένα παγκόσμιο παιχνίδι σε εξέλιξη, υπογραμμίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ!




Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.