Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

«ΟΛΟΙ γνώριζαν» για τα κέντρα, λέει ο πρώην νο. 2 της CIA

Ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της CIA, Μάικλ Μορέλ, υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό RIA Novosti, ότι οι χώρες που φιλοξενούσαν κέντρα κράτησης και ανάκρισης της CIA, είχαν απόλυτη γνώση και ενημέρωση για το τι γινόταν σε στα σημεία αυτά, εντός της επικράτειάς τους.

Είπε χαρακτηριστικά, ότι αναφέρει όσα «νομίζει ότι αποτελούν την αλήθεια», μια φρασεολογία που αποκαλύπτει τον σχετικό χαρακτήρα της έννοιας στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών...

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην νούμερο δύο της CIA (ανέλαβε τα καθήκοντα το 2010 επί Μπάρακ Ομπάμα ενώ για σύντομο διάστημα, όταν χήρεψε η θέση εξαιτίας των «ατασθαλιών» του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, ανέλαβε προσωρινός διοικητής, προτού διαφωνήσει με τον Τζον Μπρέναν και αποχωρήσει), η CIA δεν δραστηριοποιούνταν χωρίς οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών να έχουν πλήρη γνώση των επιχειρήσεων.

Ο Μορέλ, σημαίνων στέλεχος της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών, ήταν το πρόσωπο που ενημέρωνε σε καθημερινή βάση τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2001, έτος κρίσιμο λόγω των τρομοκρατικών πληγμάτων στις ΗΠΑ που άλλαξαν τον σύγχρονο κόσμο.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την Πολωνία να καταβάλει το ποσό των 250.000 δολαρίων σε δυο υπόπτους για τρομοκρατία που κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν (και βασανίστηκαν) σε ένα από αυτά τα απόρρητα σημεία που χρησιμοποιούσε η CIA, που βρισκόταν στην Πολωνία.

Οι ΗΠΑ φέρονται να έδωσαν εκατομμύρια δολάρια στην Πολωνία για να τους επιτραπεί να έχουν και να λειτουργούν αυτές τις μυστικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το Open Society Foundation, συνολικά 54 χώρες συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό της CIA, τα πρώτα χρόνια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», επηρεασμένες από το κλίμα που διαμορφώθηκε διεθνών την επαύριον της 11ης Σεπτεμβρίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.