Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΕΑ Ράπισμα της Κομισιόν στην Τουρκία για την Αγια-Σοφιά


Απαντώντας στον επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της ΝΔ, και πρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, η Κομισιόν καταδικάζει απερίφραστα τις προσπάθειες των τουρκικών Αρχών να μετατρέψουν την Αγια-Σοφιά σε μουσουλμανικό τέμενος.

Κατά τη διάρκεια του φετινού ραμαζανιού, η τουρκική κρατική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανή εκπομπή από την Αγια-Σοφιά, όπου διαβαζόταν το Κοράνι.

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις που προκαλούνται από την αμφιλεγόμενη χρήση της Αγια-Σοφίας, που είναι ένα μουσείο, για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα υπενθυμίζει ότι η πιθανή μετατροπή του ναού σε τέμενος περιλαμβάνεται στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, το 2015, και ως εκ τούτου παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

«Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας», αναφέρει, και εξηγεί ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες θα πρέπει να είναι προσηλωμένες στην ανάπτυξη μιας νοοτροπίας ανεκτικότητας χωρίς αποκλεισμούς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου