Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Τι παίζει με Πούτιν και Ερντογάν

Οι συμφωνίες και οι... φωτογραφίες

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει να προσεγγίζει την Εθνική Δεξιά των Πούτιν και Τραμπ, προκειμένου να βρει στήριξη, ερχόμενος σε κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση της Νέας Τάξης.

Προσπαθεί να «παίξει» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, ώστε να βγει από την «γωνία» και να πάρει γεωπολιτική ανάσα, με σκοπό να εδραιώσει, το δυνατόν αμέριμνος, την εξουσία του στην Τουρκία.

Βέβαια, από την μία συζητά ανοιχτά πλέον με τον Πούτιν για αγορά S-400 και από την άλλη απειλεί τις ΗΠΑ ότι οι τουρκικές ΕΔ μπορεί «κατά λάθος» να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες που επιχειρούν μαζί με Κούρδους του YPG στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία!

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει σύμβουλος του Ερντογάν λίγες ώρες μετά από την συνάντηση με τον Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες ο Ερντογάν ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, στην συνάντηση με τον Ερντογάν έστειλε, υποτίθεται, σημαντικό μήνυμα, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα, έστειλε τα συγχαρητήριά του στην Άγκυρα σχετικά με το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος και τονίζει ότι η πολιτική σταθερότητα στην Άγκυρα συμβάλλει θετικά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Οι δυο τους δήλωσαν ότι μαζί θα λάβουν στρατηγικής σημασίας αποφάσεις – τις οποίες θα εγκρίνουν τα κοινοβούλια των δυο χωρών.

Ωστόσο, είναι έτσι τα πράγματα;

Πολλοί απαντούν πως όχι και πως το Κρεμλίνο ακόμα δεν έχει ξεχάσει την «πισώπλατη μαχαιριά» των Τούρκων, όπως είχε ονομάσει ο «Τσαρ Βλαντ» την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015.

Μια πιο ορθολογική ερμηνεία των πραγμάτων τονίζει πως πάνω από όλα, βρίσκονται τα συμφέροντα.

Ίσως να ισχύουν και τα δύο.

Την καλύτερη απάντηση δίνουν οι φωτογραφίες από τις περιοχές που δρουν οι Κούρδοι του YPG.


Δεν είναι μόνο οι αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται δίπλα στους Κούρδους του YPG. Και οι Ρώσοι πλέον εμφανίζονται πλάι τους, καθώς η δημιουργία κουρδικού κράτους είναι δρομολογημένη από όλες τις πλευρές, μιας και η μεγάλη Τουρκία του απρόβλεπτου Ερντογάν αποτελεί, κατά καιρούς, «πονοκέφαλο» για τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά από τον βομβαρδισμό στόχων του PKK και του ΥPG στις 25 Απριλίου Αμερικανοί στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας αλλά και Ρώσοι φέρεται να εγκαταστάθηκαν σε περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στην πόλη Αφρίν δυτικά του Ευφράτη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΥPG και στα σύνορα με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν συζητά με τον Πούτιν για την αγορά S-400 αλλά και για να αναθέσει στη Ρωσία την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.

Ο Πούτιν έχει βρει έναν πολύ καλό πελάτη, πάνω στον οποίο βγάζει το άχτι του, αν μας επιτρέπετε την έκφραση.
 
Πηγή: http://www.el.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου