Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Τα σχέδια Πούτιν και Τραμπ για διάλυση της Τουρκίας


Πώς οι δύο υπερδυνάμεις σχεδιάζουν την δημιουργία του Κουρδιστάν.

Αγωνιώδεις και απελπισμένες είναι οι προσπάθειες των Τούρκων να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν χρειάζεται Κουρδιστάν. Σχολιάζοντας τους πρόσφατους βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ, ο γραμματέας του ΑΚΡ τους χαρακτήρισε ως "δικαιολογημένες κινήσεις, οι οποίες έγιναν στην ανάγκη για την εξασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας από την τρομοκρατική απειλή."

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα του οι ΗΠΑ να έχουν ανακαλέσει την απόφασή τους να προμηθεύσουν όπλα στους Σύρους Κούρδους που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία μέχρι τη στιγμή που θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου πως θέλει να πιστεύει ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα βρεθούν δίπλα στην Άγκυρα και όχι σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι (οι ΗΠΑ) να ανακαλέσουν αυτό το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Χθες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η προμήθεια όπλων στην πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αποφασίστηκε για να διασφαλιστεί μια νίκη στην σχεδιαζόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκας, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, που θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ωστόσο φαίνεται ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Ένας διοικητής των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αρχίσουν να επιτηρούν την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει να προσεγγίζει την Εθνική Δεξιά των Πούτιν και Τραμπ, προκειμένου να βρει στήριξη, ερχόμενος σε κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση της Νέας Τάξης.

Προσπαθεί να «παίξει» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, ώστε να βγει από την «γωνία» και να πάρει γεωπολιτική ανάσα, με σκοπό να εδραιώσει, το δυνατόν αμέριμνος, την εξουσία του στην Τουρκία.

Βέβαια, από την μία συζητά ανοιχτά πλέον με τον Πούτιν για αγορά S-400 και από την άλλη απειλεί τις ΗΠΑ ότι οι τουρκικές ΕΔ μπορεί «κατά λάθος» να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες που επιχειρούν μαζί με Κούρδους του YPG στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία!

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει σύμβουλος του Ερντογάν λίγες ώρες μετά από την συνάντηση με τον Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, στην συνάντηση με τον Ερντογάν έστειλε, υποτίθεται, σημαντικό μήνυμα, ανακοινώνοντας ουσιαστικά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα, έστειλε τα συγχαρητήριά του στην Άγκυρα σχετικά με το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος και τονίζει ότι η πολιτική σταθερότητα στην Άγκυρα συμβάλλει θετικά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Οι δυο τους δήλωσαν ότι μαζί θα λάβουν στρατηγικής σημασίας αποφάσεις – τις οποίες θα εγκρίνουν τα κοινοβούλια των δυο χωρών.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Τραμπ που "μαγειρεύει" την διάλυση της Τουρκίας. Όπως είχε αποκαλύψει το el.gr, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται. Το Κρεμλίνο ακόμα δεν έχει ξεχάσει την «πισώπλατη μαχαιριά» των Τούρκων, όπως είχε ονομάσει ο «Τσαρ Βλαντ» την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015. Μια πιο ορθολογική ερμηνεία των πραγμάτων τονίζει πως πάνω από όλα, βρίσκονται τα συμφέροντα.

Δεν είναι μόνο οι αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται δίπλα στους Κούρδους του YPG. Και οι Ρώσοι πλέον εμφανίζονται πλάι τους, καθώς η δημιουργία κουρδικού κράτους είναι δρομολογημένη από όλες τις πλευρές, μιας και η μεγάλη Τουρκία του απρόβλεπτου Ερντογάν αποτελεί, κατά καιρούς, «πονοκέφαλο» για τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά από τον βομβαρδισμό στόχων του PKK και του ΥPG στις 25 Απριλίου Αμερικανοί στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας αλλά και Ρώσοι φέρεται να εγκαταστάθηκαν σε περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στην πόλη Αφρίν δυτικά του Ευφράτη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΥPG και στα σύνορα με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν συζητά με τον Πούτιν για την αγορά S-400 αλλά και για να αναθέσει στη Ρωσία την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.

Ο Πούτιν έχει βρει έναν πολύ καλό πελάτη, πάνω στον οποίο βγάζει το άχτι του..
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.