Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΠΑ


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Σε λίγες ημέρες η Εκκλησία μας θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ονομάζεται έτσι επειδή τότε πανηγυρίζουμε το θρίαμβο της Ορθοδοξίας, της ορθής πίστεως, η οποία καταπάτησε όλες της αιρέσεις και στερεώθηκε για πάντα.

Λίγες μέρες, λοιπόν, πριν από την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, ο μόνος Ορθόδοξος Προκαθήμενος που βρίσκεται στην ενθρόνιση του Πάπα, Φραγκίσκου Α' είναι ο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μετά από σχεδόν 1000 χρόνια Οικουμενικός πατριάρχης θα παραστεί στην ενθρόνιση και Θεία Λειτουργία του Πάπα της Ρώμης.
Ηδη ο κ.Βαρθολομαίος αφίχθη από χθες το απόγευμα στη Ρώμη και είχε την πρώτη άτυπη επαφή με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Οίκο της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό. Αυτόν από τον οποίο ζήτησε “Προαγωγήν του διαλόγου υπέρ της ενώσεως των δύο Εκκλησιών” στο συγχαρητήριο μήνυμά του με αφορμή την εκλογή του.

Αλλά κι από την πλευρά του Βατικανού τα μηνύματα είναι σαφή. Όπως μετέδωσε το Associated Press, ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε εντολή αποσπάσματα του Ευαγγελίου κατά τη λειτουργία ενθρόνισης του να αναγνωσθούν στην ελληνική γλώσσα και όχι στην λατινική, προς επισφράγιση των καλών σχέσεων που επιχειρείται να εδραιωθούν μεταξύ των δύο Εκκλησιών, Ανατολής και Δύσης.

Ο Fr. James Puglisi, ο οποίος είναι ο Γενικός Υπουργός του τάγματος των Φραγκισκανών Μοναχών της Εξιλέωσης, όπως ονομάζεται, λέει ότι η συμμετοχή του κ. Βαρθολομαίου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ του οικουμενικού διαλόγου. "Πρώτα απ 'όλα, είναι μια αναγνώριση των δύο τοπικών εκκλησίών της Εκκλησίας της Ρώμης και της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έχει εκκλησιολογική σημασία. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, ο οποίος είναι συμπρόεδρος του διαλόγου Ορθοδόξων-Καθολικών θα τον συνοδεύσει “, είπε.

"Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι ένας τρόπος που δείχνει, από την Ορθόδοξη πλευρά, την προθυμία να προχωρήσει περαιτέρω σε αυτόν τον διάλογο και να προσπεράσει τις διαιρέσεις που μας έχουν κρατήσει μακριά για αιώνες", πρόσθεσε.
"Βλέπουν στον Πάπα Φραγκίσκο ένα άτομο που έχει δεχτεί έναν απλό τρόπο ζωής, μια που συμμορφώνεται με το Ευαγγέλιο», συνέχισε. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.