Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η ελληνική εκδοχή του “PRISM” ήταν η «Πυθία» εναντίον του Καραμανλή


Πώς οι αποκαλύψεις από το «βαθύ λαρύγγι» της NSA συνδέονται με την απόπειρα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Νέα διάσταση στην υπόθεση παρακολουθήσεως συνομιλιών που είχε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τους προέδρους της Ρωσίας και της Βουλγαρίας κ.κ. Βλαντιμήρ Πούτιν και Γκεόργκι Παρβάνωφ για θέματα ενεργειακής συνεργασίας δημιουργεί η αποκάλυψη του διαβόητου προγράμματος PRISM.

Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί τη συνέχεια του “Echelon” στο διαδίκτυο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Νεοζηλανδός δημοσιογράφος κ. Νίκι Χάγκερ, το πρόσωπο που απεκάλυψε το παγκόσμιο σύστημα υποκλοπών “Echelon”. Το παλαιότερο πρόγραμμα υποκλέπτει τεράστιο όγκο τηλεφωνικών επικοινωνιών στον πλανήτη και στη συνέχεια με τη βοήθεια «λέξεων – κλειδιών» (keywords) εντοπίζει κάθε πληροφορία που ενδιαφέρει τις μυστικές υπηρεσίες.
Ενώ το “Echelon” μπορούσε να ανιχνεύσει όλα τα σκοτεινά σημεία στις καλωδιακές και τις δορυφορικές επικοινωνίες, το “PRISM” κάνει την ίδια δουλειά σε πιο εξελιγμένο βαθμό στο διαδίκτυο. Η χρήση αυτού του συστήματος έγινε τόσο για εμπορική κατασκοπεία, όσο και για την εξυπηρέτηση υπηρεσιών. Δύο στοιχεία μάλιστα κάνουν το ζήτημα ακόμα πιο σοβαρό:

1. Μετά το κύμα αποκαλύψεων για το PRISM από τον κ. Έντουαρντ Σνόουντεν οι τρεις μεγιστάνες της Πληροφορικής (δηλαδή Facebook, Google και Microsoft) παραδέχθηκαν ότι συνεργάστηκαν με αμερικανικές υπηρεσίες για να ελεγχθούν προσωπικά δεδομένα, επικοινωνίες, στοιχεία και άλλα έγγραφα για χιλιάδες «στόχους», όπως αποκαλούν τους παρακολουθούμενους. Ο 29χρονος Σνόουντεν, που εργαζόταν για τον σύμβουλο Άμυνας κ. Μπουζ Άλλεν Χάμιλτον της NSA, αποκάλυψε ότι τόσο η CIA, όσο και η NSA (σ.σ. η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ) είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

2. Οι έρευνες δεν περιορίσθηκαν μόνο στα προσωπικά δεδομένα και τις επικοινωνίες «στόχων» για ποινικά και άλλα αδικήματα εντός της αμερικανικής ηπείρου. Από την έρευνα επιβεβαιώνεται ότι τον Απρίλιο του 2009, Αμερικανοί πράκτορες που είχαν εγκατασταθεί στη Βρετανία παρακολούθησαν τις απόρρητες συνομιλίες που είχε τότε ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας κ. Ντιμήτρη Μεντβέντεφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Λονδίνο. Το στοιχείο που σήμανε συναγερμό (ακόμα και σε ελληνικές υπηρεσίες) αφορά στην επιβεβαιωμένη πληροφορία που λέει ότι «οι πράκτορες κατασκόπευαν και άλλους πολιτικούς και αξιωματούχους που πήραν μέρος στη Σύνοδο έχοντας φτιάξει για το σκοπό αυτό κι ένα ψεύτικο ίντερνετ καφέ».

Οι ελληνικές υπηρεσίες

Η παραδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης για το σχέδιο παρακολουθήσεων, στοιχεία πληροφοριών απ’ όσα απεκάλυψε ο κ. Σνόουντεν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγινε η παρακολούθηση του κ. Μεντβέντεφ, αλλά και το υλικό που εντόπισαν οι πράκτορες της ρωσικής FSB στη Νέα Μάκρη το 2008 συνδέονται, όπως παραδέχθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανή η πρώτη εφαρμογή του “PRISM” να εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο παρακολουθήσεων τόσο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, όσο και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησής του.

Η υπόθεση παρακολούθησης και πιθανώς της απόπειρας εναντίον του πρώην πρωθυπουργού έχουν συνδεθεί από τη Δικαιοσύνη, όχι αδικαιολόγητα και ουδόλως τυχαία. Κι επειδή όλοι μιλούν για το «βαθύ λαρύγγι» της αποκάλυψης του “PRISM”, ας μην ξεχνούμε ότι δεν έχει ανακινηθεί η υπόθεση της περίεργης αυτοκτονίας του Κώστα Τσαλικίδη, στελέχους της “Vodafone”. Πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντός του είχαν σχετίσει το θάνατό του με την υπόθεση των υποκλοπών.
Πολιτικοί και δικαστικοί κύκλοι δεν διέψευσαν ποτέ διαρροές που είχαν γίνει από υπηρεσιακούς παράγοντες, σύμφωνα με τους οποίους οι υποκλοπές δεν σταμάτησαν το 2005 και σε ανακριτικές εκθέσεις γίνονται τεκμηριωμένες αναφορές με στοιχεία που συνδέουν τις δύο υποθέσεις και τη δράση ξένων υπηρεσιών.

Η πρωτοβουλία του κ. Μ. Παπαϊωάννου

Με αιφνιδιαστικό τρόπο, το 2010, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και τότε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανέσυρε από το αρχείο το φάκελο με την υπόθεση των υποκλοπών. Τότε ασκήθηκε ποινική δίωξη για «απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπείας» κατά παντός υπευθύνου.
Είχε πιστοποιηθεί η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιήθηκε για παρακολουθήσεις από υπαλλήλους ξένης πρεσβείας στην Αθήνα. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι από κατάστημα στην ακτή Μιαούλη στο λιμάνι του Πειραιά η κάρτα sim αυτού του κινητού αγοράστηκε με άλλες τρεις από πρόσωπο που δήλωσε ψευδή στοιχεία.

Λέγεται μάλιστα ότι στη Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ υπάρχει αντίγραφο από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος με το πρόσωπο που αγόρασε αυτές τις κάρτες sim. Χωρίς να αναφέρουμε λεπτομέρειες, η πηγή μας ανέφερε ότι ο αγοραστής φαίνεται πως γνώριζε πολύ καλά από τους κανόνες ασφαλείας αφού δεν σήκωσε το κεφάλι του ψηλά ώστε να καταγραφεί το πρόσωπό του από κάποια κάμερα! Ήδη από το 2006, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση των υποκλοπών, όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν σε ξένες δυνάμεις και κάποιοι καλύτερα πληροφορημένοι σκιαγραφούσαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Το σχέδιο «Πυθία»

Όλη αυτή η ιστορία έρχεται και δένει με την αποκάλυψη που έκανε κλιμάκιο Ρώσων πρακτόρων της FSB (διαδόχου της KGB) για το σχέδιο «Πυθία», στόχος του οποίου ήταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν διάφοροι, υπάρχει πλειάδα εγγράφων της ΕΥΠ, τα οποία έχουν προωθηθεί στα αρμόδια στελέχη της Δικαιοσύνης.
Τα έγγραφα αυτά αναφέρουν -μεταξύ άλλων- ότι:

1. «Άγνωστα κέντρα» εξύφαιναν σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας.

2. Στόχος ήταν ο τότε πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν υπό στενή αλλά διακριτική παρακολούθηση.

3. Η θέρμη με την οποία προωθούσε την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος – Ρωσίας τον είχε αναγάγει σε «στόχο» για τις υπηρεσίες ξένων δυνάμεων που τον παρακολουθούσαν. Σύμφωνα με τους Ρώσους πράκτορες μάλιστα, κάποιοι ενοχλούνταν και ήθελαν να αποτραπεί η περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Αθηνών – Μόσχας, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Σε παλιότερο ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr” έχει γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε ντοκουμέντα της ΕΥΠ που βρίσκονται στη διάθεση της Δικαιοσύνης και αναφέρονται στην υπόθεση. Εκείνο το στοιχείο που ξαναφέρνει αυτήν την υπόθεση στην επιφάνεια αφορά στον εξοπλισμό παρακολουθήσεως, ο οποίος φαίνεται να ταιριάζει μ’ αυτόν στο «ίντερνετ καφέ» που είχαν στήσει οι πράκτορες που παρακολουθούσαν τον κ. Μεντβέντεφ στο Λονδίνο.

Η διαφορά είναι ότι το σχέδιο «Πυθία» είχε άλλο σχεδιασμό. Εκτός από την παρακολούθηση, όταν οι Ρώσοι της FSB εντόπισαν και επεχείρησαν να συλλάβουν τους δύο πράκτορες που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του κ. Καραμανλή, είχαν μαζί τους ένα τηλεχειριστήριο κι ένα χάρτη που είχε σημειωμένα διάφορα σημεία. Αυτά τα στοιχεία έκαναν τους Ρώσους να πιστεύουν ότι σχεδιαζόταν κτύπημα κατά του τότε πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρεται και στο απόρρητο «Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης» της ΕΥΠ που εκδόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2009, αντίστοιχες πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις γύρω από την κατοικία του κ. Καραμανλή στη Ραφήνα είχαν περιέλθει και σε γνώση των ελληνικών υπηρεσιών. Το πέρασμα από το “Echelon” στο “PRISM” δεν αποκλείεται να δοκιμάστηκε υπό πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες πριν αποκαλυφθεί πλήρως από τον κ. Έντουαρντ Σνόουντεν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.