Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

La Stampa: Ειδική τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ Μόσχας - Ιερουσαλήμ


Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, χθες, τη δημιουργία μιας απευθείας «κρυπτογραφημένης σύνδεσης», μεταξύ της Μόσχας και της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο Maurizio Molinari, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «La Stampa».

«Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας « ειδικής σύνδεσης » με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, γεγονός που καταδεικνύει μια αύξηση της τάσης βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των δύο ηγετών, του Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου», αναφέρει το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας.

«Η είδηση συνοδεύεται από τη διευκρίνιση ότι η γραμμή αυτή θα είναι κρυπτογραφημένη, υπογραμμίζοντας έτσι την ύπαρξη απόρρητων πληροφοριών, οι οποίες θα πρέπει να προστατεύονται, ειδικά από την NSA που αποτελεί την επιτομή των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ» σημειώνει η εφημερίδα.

Η «Κόκκινη γραμμή» Μόσχας – Ιερουσαλήμ, παρουσιάζεται εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, στην οποία σημειωτέον η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε ουδέτερη στάση, απορρίπτοντας τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, που υποστηρίζει ανοικτά τους «εθνικιστές» του δεξιού τομέα στο Κίεβο.

Επιπλέον, σε λίγες εβδομάδες θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των «5 +1 μελών» στην Γενεύη, με την Τεχεράνη για το πυρηνικό ζήτημα, γεγονός υψίστης σημασίας για το Ισραήλ, συνεχίζει ο ιταλός ανταποκριτής.
Ο Πούτιν επέδειξε πρόσφατα μια πιο «ανοικτή» προσέγγιση όσον αφορά την θέση του Ιράν, γεγονός όμως το οποίο έρχεται σε σαφή αντίθεση με την θέση της Ιερουσαλήμ. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η «δημιουργία» της κόκκινης γραμμής, μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο 2013, πραγματοποιήθηκαν σε Μόσχα και Ιερουσαλήμ, οι διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών των δύο χωρών, με στόχο τον τριπλασιασμό του εμπορικού ισοζυγίου ( τώρα βρίσκεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο).

Η Ρωσία ενδιαφέρεται κυρίως για ισραηλινά «προϊόντα» υψηλής τεχνολογίας και το Ισραήλ για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Με άλλα λόγια, η « κόκκινη γραμμή » αποτελεί την άμεση συνέπεια των προθέσεων του Ισραήλ, να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Μόσχα αλλά και με το Πεκίνο, προσπαθώντας να εξισορροπήσει την αποδυνάμωση του ρόλου των ΗΠΑ, ως εγγυητή της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, πιστεύει ο ιταλός δημοσιογράφος Maurizio Molinari.

Έτσι, εξηγούνται οι επίμονες φήμες σχετικά με την πρόθεση του παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, να μάθει την στάση Κρεμλίνου να τον πιθανό ρόλο ως συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.