Παραμένει «παγωμένο» επί τρία χρόνια, παρά τα προφανή του πλεονεκτήματα ως προς την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Ο λόγος για το έργο της δημιουργίας μιας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ πριν από τρία χρόνια, και από τότε «πάγωσε».
Αιτία, οι διαφορετικές προσεγγίσεις ως προ την οικονομική βιωσιμότητα του έργου που μέχρι πρότινος έμοιαζαν αγεφύρωτες, ωστόσο το τελευταίο διάστημα κάτι αρχίζει να κινείται.
Πέραν από τις συνεχείς πιέσεις του ΥΠΕΚΑ προς την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει επιτέλους το διαγωνισμό, η νέα ηγεσία του Ταμείου θεωρεί ότι το ζήτημα του κόστους δεν είναι ανυπέρβλητο, και εξετάζει ήδη μια σειρά από εναλλακτικές.
Πηγές από το Ταμείο αναφέρουν ότι το κόστος της δημιουργίας μιας αποθήκης στο εξαντλημένο κοίτασμα αερίου της Καβάλας θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο από τα 300-400 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε η μελέτη των Φιλανδών της Poyry (είχε γίνει την Ανοιξη του 2014 για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ). Πιστεύουν ότι το εύρος των απαιτούμενων κεφαλαίων (capex) που προέβλεπε η εν λόγω μελέτη είναι πολύ μεγάλο, ότι τελικά τα κόστη μπορεί να είναι μικρότερα, γι’ αυτό και δεν την λαμβάνουν ως μπούσουλα για το έργο, παρά το ξαναβλέπουν από την αρχή με άλλο πρίσμα και διαφορετικές παραμέτρους.
Τι σημαίνει αυτό ;
Οτι, το Ταμείο θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του με βάση κάποιες πρώτες εκτιμήσεις που ήδη έχει κάνει ως προς τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, ενώ παράλληλα περιμένει μια απάντηση από την ΡΑΕ σχετικά με τη σημασία της υπόγειας αποθήκης στη Νότια Καβάλα ως προς την ενεργειακή ασφάλεια του συστήματος.
Χρονοδιάγραμμα ωστόσο για την προκήρυξη δεν υπάρχει - “σύντομα θα έχουμε διαγωνισμό”, είπε προ ημερών άλλωστε και ο υπ. ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης χωρίς να δώσει λεπτομέρειες- αυτή ωστόσο δεν τοποθετείται παρά μέσα στο 2015. Εκρεμμούν επίσης απαντήσεις σε πολλά ζητήματα, όπως ποιό θα είναι το κόστος, ποιός θα το επωμιστεί, αν οι καταναλωτές θα χρειαστεί να επιδοτήσουν μέσω των λογαριασμών τους ένα τμήμα του, κ.οκ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το επί τριετία παγωμένο έργο αρχίζει δειλά- δειλά να ξαναζεσταίνεται και ότι η νέα ηγεσία του Ταμείου το έχει εντάξει στις προτεραιότητές για το 2015.
Σημείο τριβής
Η αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης στη Καβάλα είχε συχνά αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της παλαιότερης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης είχε αποστείλει αλεπάλληλες επιστολές στην προηγούμενη ηγεσία του Ταμείου ζητώντας να επισπευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού, για να εισπράξει την απάντηση ότι σύμφωνα με τη μελέτη των Φιλανδών το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο.
Σύμφωνα με τη μελέτη εκείνη, ακόμη και μετά τις απαιτούμενες επενδύσεις ύψους 300-400 εκατ. ευρώ, και πάλι το έργο δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμο για τον επενδυτή. Γι’ αυτό και η μελέτη επεσήμαινε ότι θα έπρεπε να αναλάβει η πολιτεία την επιδότηση της επένδυσης, δηλαδή οι καταναλωτές φυσικού αερίου, μέσω ενός ειδικού τέλους που θα επιβάρυνε τους λογαριασμούς τους, κάτι που δύσκολα θα μπορούσε πολιτικά να "περάσει". Σε κάθε περίπτωση, η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας συμπεριελήφθη τον Αύγουστο από το ΥΠΕΚΑ στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) της ΕΕ, χωρίς έκτοτε να υπάρξουν νεότερες πληροφορίες για το πότε και αν θα προχωρήσει.
Το ιστορικό
Με ρύθμιση που κατατέθηκε προ μηνών στη Βουλή, παρατάθηκε μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου 2015 η άδεια εκμετάλλευσης της Energean Oil για το κοίτασμα. Η άδεια έληγε κανονικά στις 23/11/2014, ωστόσο πήρε παράταση με το σκεπτικό ότι με τη λήξη της, θα έπρεπε να περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων της περιοχής επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα θα χρειαστεί εύλογος χρόνος μέχρι το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάσει και διεξάγει το διαγωνισμό για την παραχώρηση της χρήσης της υπόγειας αποθήκης, ενώ το κοίτασμα ακόμη δεν έχει εξαντληθεί και χρησιμοποιείται για την υποβοήθηση της άντλησης πετρελαίου στον Πρίνο και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού για τις ανάγκες του αναδόχου.
Το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο πλαίσιο των ερευνών και των γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου. Περιείχε περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, αλλά σήμερα πρέπει να έχουν απομείνει περίπου 150 εκατ. κυβικά μέτρα. Το ενδιαφέρον που σήμερα αναπτύσσεται για το κοίτασμα ως υπόγεια αποθήκη δεν είναι τυχαίο. Στο παρελθόν, δική της μελέτη είχε κάνει και η Energean σε συνεργασία με την ιταλική Edison. Η εκτίμηση ήταν ότι χρειαζόταν μια αρχική επένδυση ύψους 350-400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της αποθήκης που θα μπορούσε να διοχετεύει καθημερινά στο εθνικό σύστημα ποσότητα περίπου 7 εκατ. κυβικών μέτρων.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε άλλη μία μελέτη από το ΥΠΕΚΑ (με τη ΡΑΕ ως παρατηρητή) υπό την εποπτεία της Σοφίας Σταματάκη, προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.