Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

«ΤΡΕΜΟΥΝ» ΜΗΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΞΕΙ… ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ !


Μια πρόσφατη έκθεση του ΝΑΤΟ παρουσιάζει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την χώρα μας, που θα πρέπει να τα… «κατανοήσουν» πρώτα και καλύτερα οι πολιτικοί ηγέτες της.

Η έκθεση αφού αναλύει την εξαιρετική γεωστρατηγική σχέση της Ελλάδας και τη σημασία που έχει για τη Δύση τονίζει ότι η Ελλάδα και η Σουηδία είναι οι δύο χώρες οι οποίες έχουν στην κατοχή τους νησιά τα οποία έχουν τεράστια γεωστρατηγική αξία. Και η αξία αυτή χρησιμεύει ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη σε σχέση με την μεγάλη προσοχή της Ρωσίας ειδικά σε αυτές τις δύο χώρες.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ανοίγματα προς την Ελλάδα και απειλές για την Σουηδία, η γεωγραφία είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε γιατί οι δύο χώρες διαδραματίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Η γεωστρατηγική σημασία της διατήρησης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η παραγωγική συνεργασία της ως μέλος της συμμαχίας, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την δύση. Η σημασία αυτή αποκτά τελευταία μεγαλύτερη αξία από την αντιδυτική στάση της Τουρκίας του αλλοπρόσαλλου Ερντογάν.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί φοβερές περικοπές στον προϋπολογισμό τους που φθάνουν στο 54 τοις εκατό από το 2009, ο ελληνικός στρατός εξακολουθεί να αποτελεί μια τρομερή δύναμη .

Το πιο σημαντικό είναι , ότι η χώρα κατέχει την βάση «κλειδί» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης.

Αυτή η βάση είναι ένα κρίσιμο συστατικό της συμμαχίας και της στρατιωτικής επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μεσογείου, και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ έχει περίπου 380 άτομα προσωπικό στην βάση Ναυτικής Υποστήριξης της Σούδας, η οποία αποτελείται από μια ναυτική βάση , ναύσταθμο, και αεροπορική βάση.

Για επιχειρήσεις όπως «Desert Shield/Storm» στο Ιράκ και «Enduring Freedom» Αφγανιστάν και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, η βάση αυτή είχε θεμελιώδη σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , ειδικά σε αποστολές αναγνώρισης και ανεφοδιασμού .

Η βάση αυτή επίσης , μαζί με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στην Τουρκία, αποτελούν τις μοναδικές μεγάλες βάσεις του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πλευρά του.

Η Ελλάδα κατέχει μακρόχρονους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Ρωσία. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι Ρως του Κιέβου ήταν μέρος της Ανατολικής Ορθόδοξης βυζαντινής αυτοκρατορίας, καθώς επίσης η Ρωσία βοήθησε την Ελλάδα στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το τελευταίο αντηχεί έντονα τώρα, διότι πολλοί Έλληνες βλέπουν την ΕΕ και την τρέχουσα κρίση ως μια ακόμη μορφή αποικιοκρατίας. Η Ελλάδα βασίζεται, επίσης, εκτενώς σε ρωσικά οπλικά συστήματα και εξοπλισμό για τον στρατό της.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι δύο κοινές συνιστώσες και με γνώμονα μια πιθανή ελληνική γκρίζα ζώνη στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ή στην Σουηδία, θα αποτελούσε μείζων πρόβλημα για την βόρειο ατλαντική συμμαχία και στο τομέα λήψεως αποφάσεων.

Αν η Ρωσία εισχωρήσει έστω και λίγο με επιτυχία στην Ελλάδα , αυτό θα διαιρέσει την Ευρώπη, και θα συντρίψει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, διαβρώνοντας την ενότητα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Όσο για την Ελλάδα, θα πρέπει να ενισχυθεί η αμερικανική παρουσία στον κόλπο της Σούδας, και να «θυμίζουν» οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, τα σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η χώρα ως πλήρες μέλος της συμμαχίας. Ενώ η στενότερη συνεργασία της Ελλάδος με την ΕΕ θα κρατήσει την Αθήνα από μια πιθανή «κίνηση» προσχώρησης στην Ανατολική συμμαχία της Ρωσίας.

Αυτές οι προληπτικές κινήσεις θα επιτρέψουν στην συμμαχία να ανακτήσει ελαφρώς την πρωτοβουλία και να αποκαταστήσει την σταθερότητας στην Ευρώπη.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.