Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ κατά Κίνας: Απειλεί να επιβάλει και άλλους δασμούς

Του Γιώργου Φαρμάκη

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει ότι θα επιτεθεί στην Κίνα πριν καν εκλεγεί. Τα λόγια του, βλέπουμε ότι τα κάνει πράξη καθώς η επιβολή δασμών στον χάλυβα αλλά και στο αλουμίνιο που υπέγραψε ο Τραμπ, θα φέρει αποτέλεσμα.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος όμως, δεν αρκέστηκε στην επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αφού αναμένεται να εξαγγείλει την επιβολή νέων δασμών οι οποίοι αθροιστικά θα φθάνουν σε αξία ακόμη και τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγόμενα είδη που παράγονται στην Κίνα , βάζοντας στο στόχαστρο τους τομείς της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών.

Όλα τα παραπάνω τα έκαναν γνωστά δύο αξιωματούχοι.
Μια πηγή προσκείμενη στον επιχειρηματικό κόσμο από την πλευρά της, διευκρίνισε πως έχει συζητήσει το θέμα με κυβερνητικά στελέχη και ανέφερε ότι οι δασμοί σε βάρος των προϊόντων της Κίνας ίσως τεθούν για ένα διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, κάτι που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του μέτρου.

Η διαδικασία αυτή εάν επαληθευτεί, θα είναι αισθητά διαφορετική από την ταχεία εφαρμογή των δασμών που αποφασίστηκε να επιβληθούν στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, που αναμένεται να ισχύσουν από την 23η Μαρτίου.

Η αντίδραση της Κίνας

Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον λάβει μέτρα προστατευτισμού.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ επανέλαβε σήμερα τη θέση του Πεκίνου ότι εάν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στη χώρα του και τις ΗΠΑ δεν θα υπάρξει κανένας νικητής, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του οι δύο πλευρές να διατηρήσουν την «ψυχραιμία» τους.

Η σταθερότητα στις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα είναι επωφελείς για τον κόσμο, έκρινε ο Λι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να συνεχίσει να καταγράφει τόσο συγκριτικά μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Λι και συμπλήρωσε πως ελπίζει η Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς που επιβάλλει στις εξαγωγές προϊόντων τεχνολογίας στην Κίνα.

Οι φόβοι των Αμερικανικών επιχειρήσεων
Οι πληροφορίες για την επιβολή νέων δασμών σε βάρος της Κίνας έχουν θορυβήσει πολλές επιχειρηματικές ενώσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες προειδοποίησαν την Κυριακή ότι τα μέτρα αυτά υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές, να εξαλείψουν θέσεις εργασίας και να οδηγήσουν σε πτώση τις αγορές.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.